Medicii, dar si pacientii s-au plins de proasta desfasurare a acestui program national.Mult-asteptatul program de evaluare a starii de sanatate populatiei a stirnit nemultumiri in rindul sibienilor, dar si a medicilor de familie. La nivelul judetului Sibiu, in lunile iulie si august s-au prezentat la medic in cadrul programului de evaluare 32.890 de sibieni.

Insa, potrivit informatiilor oferite de Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu, doar 22.559 de persoane evaluate au fost validate de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Sibiu (CJAS). „Pentru lunile iulie si august, suma care trebuie decontata este de 349.664,5 lei.

Schimbarea frecventa a programelor informatice puse la dispozitie de Ministerul Sanatatii Publice a fost o problema ridicata de medici", arata Simona Berariu, purtator de cuvint in cadrul ASP Sibiu.

Probleme tehnice

Desi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a promis medicilor, cind a venit la Sibiu, laptop-uri si sisteme informatice performante, acest lucru nu s-a intimplat. Halatele albe au sesizat Autoritatii de Sanatate Publica probleme tehnice intimpinate de acestia in gestionarea aplicatiilor puse la dispozitie de catre MSP.

„A fost reclamat faptul ca programul informatic destinat CJAS pentru preluarea si validarea datelor transmise de medicii de familie si de laboratoarele de analize medicale a sosit cu intirziere, doar in aceasta saptamina.

Mai mult, cadrele medicale au amintit nerespectarea programarilor de catre persoanele ce urmau a fi evaluate, deoarece oamenii vroiau sa fie evaluati pe loc", se arata in raportul intocmit de ASP.

Multe reclamatii

Zeci de sibieni care fie nu si-au primit talonul la timp sau acesta era completat cu date incorecte, au depus reclamatie la institutiile sanitare din Sibiu. „Cea mai frecventa problema ridicata de cetateni a fost faptul ca nu si-au primit talonul desi si-au serbat ziua de nastere.

In acest caz, tot ce trebuie sa faca este sa mearga la CJAS cu o copie de pe CI/BI unde face o sesizare in legatura cu acest fapt. In cazul in care cineva primeste un talon cu CNP gresit, trebuie sa faca acelasi lucru, adica sa mearga cu o copie dupa actul de identitate la CJAS Sibiu. La fel se intimpla si in cazul celor care-si pierd talonul.

Pentru cei care lipsesc de la domiciliu in vederea ridicarii talonului, aceste persoane pot ridica talonul de la CJAS, in termen de aproximativ 2 luni.

Timpul pe care il presupune fiecare operatie in parte este legat de eficienta cu care taloanele sint repartizate de Oficiul Postal Central Bucuresti si transmise CJAS, de eficienta cu care Imprimeria Romana (re)tipareste taloanele cu eventuale erori, cit si de baza de date oferita de inspectoratul local de evidenta a populatiei", explica Simona Berariu.

Diagnosticati tirziu

Multi sibieni care si-au facut pina acum analizele la cele 13 laboratoare din judet au fost descoperiti cu boli grave, precum diabet.

Medicii spun ca se asteptau ca anumite persoane sa fie descoperite cu diferite afectiuni deoarece, spun ei, au persoane luate luate in evidenta de peste cinci ani, care nu au trecut niciodata pentru un consult sau trimitere la un specialist, ci doar pentru adeverinte medicale sau concedii medicale.