Batranii care au nevoie de ingrijiri speciale si care sunt singuri pe lume sau respinsi de propriile rude se chinuiesc sa supravietuiasca. Motivul, azilele pentru batrani sunt supraaglomerate. Nu mai este nici un loc liber. „Toate institutiile de protectie pentru persoane adulte functioneaza la capacitate maxima.

Asistatii nostri nu dorm doi in pat, asa cum s-a spus in diverse ocazii, insa dorm pat langa pat” ne-a spus directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova (D.G.A.S.P.C.) Vasilica Florea. In prezent, in centrele de protectie pentru persoanele adulte sunt aproximativ 1.120 de asistati. Lista de asteptare este si mai mare.

Sutelor de batrani inscrisi in anii precedenti la D.G.A.S.P.C. li se mai adauga inca 54, acesta fiind numarul cererilor inregistrate de la inceputul anul 2007 pana in prezent.

Conform asistentilor sociali din cadrul DGASPC Prahova, cele mai multe probleme apar in centrele in care sunt internate persoane cu boli neuropsihice, cu atat mai mult cu cat numarul solicitarilor la aceasta categorie este imens.

Saracia, teama si uneori chiar si indiferenta ii imping pe oameni la gesturi disperate, multi preferand sa-si interneze rudele bolnave intr-un centru de specialitate in loc sa le ofere protectie si ingrijire acasa. In lipsa unor locuri disponibile in camine, cei neputinciosi ajung pe strada la cersit sau sunt izolati in casa, exploatati de cei carora le-a dat viata.

In fata unui astfel de fenomen asistentii sociali dau din umeri neputinciosi. „Se fac demersuri pentru obtinerea finantarii in vederea finalizarii constructiei si amenajarea unui corp de cladire din cadrul Complexului de Servicii Mislea.

De asemenea, prin lucrarile de amenajare, dotare si recompartimentare vizam cresterea calitatii serviciilor acordate in centre de care sa beneficieze un numar cat mai mare de persoane varstnice sau cu handicap,” a adaugat Vasilica Florea.