Spectatorii prezenti ieri pe stadionul din Someseni au fost martorii unui moment istoric pentru formatia pregatita de Ovidiu Ratiu. Ajunsa pina in „saisprezecimile“ Cupei Romaniei, Sanatatea primea vizita mult mai titratei UTA Arad, indeplinind, astfel, visul intregii suflari „sanitare“ de a avea in propriul fief o echipa de prima liga.

Constienti fiind de disproportia valorica dintre ei si adversar, clujenii s-au asezat in teren cu intentia vadita de a nu primi gol. Chiar si asa, oaspetii nu pareau sa se regaseasca, fiind vizibil incomodati de calitatea suprafetei de joc, potrivita, mai degraba, pentru o intrecere de cros.

Chirita nu a gasit calea spre gol (’5), chiar daca Piglisan era iesit din poarta, iar peste 10 minute galeria Sanatatii a izbucnit in urale la prima faza de poarta a favoritilor, cind sutul lui Kiss a ocolit poarta aradeana.

Determinarea a fost vie in sufletele celor 22 de jucatori, nu mai putin de trei accidentari fiind consemnate pina la finele primei reprize, doua dintre ele destul de grave (Nicula si-a spart arcada, in timp ce Varga a parasit terenul suspect de ruptura de ligamente).

O repriza care avea sa marcheze euforia totala in tribune si in teren, o data cu reusita lui Gaspar, eternul golgheter al „sanitarilor“.

Nevenindu-le sa creada situatia de pe tabela, fotbalistii lui Lacatus au mizat totul pe atac in partea secunda. Fara rezultat, insa, deoarece Edson parea un biet copil de mingi preocupat sa cedeze mingea oricui o cerea, in timp ce „decarul“ Hidisan isi exersa calitatile de pasator cu propriii fundasi. Pe final, totul a capatat proportii dramatice.

Aradenii s-au napustit in atac, in speranta unei victorii pe ultima suta de metri. Florin Dan s-a vazut deposedat de Timicer chiar in momentul in care se pregatea sa trimita mingea in plasa din marginea careului mic (’83), pentru ca Mircea Ilie sa-l exaspereze pe Lacatus cu o ratare antologica in ultimul minut.

Chirita le-a oferit gazdelor ultimul puseu de tensiune in prelungiri, cind lovitura sa de cap a fost scoasa de sub bara de Piglisan. Apoi, arbitrul Marcu a fluierat pentru ultima oara. Un sunet care a descatusat in rindurile celor prezenti pe arena o bucurie cum poate nici sentimentul promovarii nu o facuse. Restul e istorie.

„Sa vina Steaua sau Dinamo“, au fost ultimele vorbe ale patronului-jucator Aurelian Ghisa, dupa care s-a pierdut in marea celor mai fericiti „virusi“ din lume.

SANATATEA CLUJ - UTA ARAD 1-0

A marcat * Gaspar (‘45)

SANATATEA CLUJ * Piglisan - Molnar, Simon, Zah, Timicer - Albu, Kiss, Nicula (‘21, Gabor), Hoca (‘86, Madru) - Rusu, Gaspar (‘87, Ghisa). Antrenor * Ovidiu Ratiu

UTA ARAD * Mirne - Mihut, Miu, Chirita, Vasiljevic - Hidisan (‘62, Hora), Varga (‘27, Bumbac), Fl. Dan, Frasineanu - Edson, Baltoi (‘31, M. Ilie). Antrenor * Marius Lacatus

Cartonase galbene * Kiss (‘44), Simon (‘83) / Frasineanu (‘50), Miu (‘69)

Arbitri * Florin Marcu (Oradea) - Dan Marchis (Baia Mare), Florin Paunescu (Rimnicu Vilcea)

Stadion * „Victoria Someseni“, 150 de spectato