Coruptia nu a gasit pamint prielnic in Sibiu. Sau cel putin asa arata statisticile Biroului Anticoruptie. Politistii de aici s-au confruntat doar cu citeva cazuri de coruptie in acest an. „In cursul anului 2007, pina in prezent, au fost inregistrate la nivelul biroului nostru un numar de opt plingeri sau sesizari penale.

Din totalul acestora, un numar de sase au avut ca obiect fapte de coruptie savirsite de functionari MIRA sau de alte persoane aflate in legatura cu acestea, prin natura atributiilor de lucratorii ministerului.

In toate cazurile au fost sesizate unitatile de parchet competente, fiind continuate cercetarile in baza delegarilor emise de procuror", arata subcomisarul Iulian Nicoara, seful Biroului Anticoruptie Sibiu.

Dosare solutionate

Din numarul total de cazuri care au ajuns pe mina politistilor de la Anticoruptie, majoritatea au fost rezolvate de catre Parchet. „In aceeasi perioada unitatile de parchet sesizate au dat solutii intr-un numar de cinci dosare care au avut la baza sesizari inaintate de biroul nostru.

Din totalul acestora, intr-un numar de trei au fost promovate solutii de netrimitere in judecata, intr-un caz s-a emis rechizitoriu, fiind sesizata astfel instanta de judecata, iar intr-un alt caz s-a adoptat solutia unei sanctiuni cu caracter administrativ.

De asemenea s-au mai inaintat Parchetului un numar de doua sesizari ce au vizat alte fapte penale decit cele de coruptie, care au fost savirsite de lucratori MIRA, in ambele cazuri fiind aplicate sanctiuni cu caracter administrativ", a explicat subcomisarul Nicoara.

Situatie imbucuratoare

In aceeasi perioada a anului trecut au fost inregistrate la Biroul Anticoruptie Sibiu un numar de 13 dosare, dintre care doua au fost solutionate cu rechizitoriu, iar in alte trei au fost aplicate sanctiuni cu caracter administrativ. Pe linga dosarele intocmite in acest an, politistii din cadrul Biroului au avut batai de cap cu 14 petitii depuse de cetateni.

Toate au fost solutionate, potrivit competentei, cu respectarea actelor normative in vigoare.

Cazuri celebre

In decursul acestui an, trei cazuri au captat atentia opiniei publice sibiene. Primul a fost inregistrat in data de 8 ianuarie, cind un politist i-a cerut unui sibian suma de 50 de euro, cu promisiunea ca ii va rezolva favorabil o cerere depusa. Cel de-al doilea caz s-a petrecut tot in luna ianuarie. Doi jandarmi au reclamat un sibian care a incercat sa-i mituiasca.

Cei doi l-au prins in flagrant pe barbat in timp ce fura dintr-o societate comerciala, iar acesta a incercat sa le cumpere tacerea. Nu i-a mers. Ultimul caz din acest an a fost inregistrat in data de 8 martie. Un politist a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta.

El i-a cerut sotiei unui barbat retinut in arest preventiv in repetate rinduri bani, cu promisiunea ca ii va ajuta sa scape de acuzatii. In cele din urma, cel acuzat a fost chiar omul legii.

Combate coruptia!

Sibienii care doresc sa sesizeze fapte de coruptie ale angajatilor MIRA pot apela gratuit, la orice ora, linia verde anticoruptie, la numarul 0800.806.806. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este o institutie care care desfasoara activitati specifice pentru prevenirea si combaterea faptelor de coruptie, asimilate coruptiei si in legatura directa cu aceasta, in rindul personalului MIRA.