Circuit ce asigura securitate sanitara

Unitatea de productie a fost realizata la cele mai competitive standarde europene in domeniu, utilajele de procesare a laptelui fiind livrate de firma Tetra Pak din Suedia, una dintre cele mai cunoscute in domeniu din Europa.

Dupa cum ne preciza Traian Simion, directorul tehnic al companiei, noua fabrica a Albalact este, la ora actuala, cu siguranta, cea mai moderna si performanta din sud-estul Europei. Explicatiile la fata locului oferite jurnalistilor prezenti la inaugurare, dar si instalatiile in sine, demonstreaza ca fabrica dispune de conditii de siguranta deplina igienico-sanitara.

Pe fluxul tehnologic, incepind de la descarcarea laptelui brut din cisterne, pina la ambalarea produsului finit, contactul direct al personalului cu acesta este, practic, inexistent, inclusiv spalarea instalatiilor si recipientilor facindu-se automat.

Un alt amanunt important in sensul sigurantei sanitare pare a fi faptul ca fabrica dispune de instalatii separate pentru spalarea instalatiilor prin care circula laptele, inainte si dupa pasteurizare.

Spatiu pentru o dezvoltare ulterioara

Investitiei de la Oiejdea i-a fost alocata o suprafata de 11.000 de metri patrati, dintr-un total de 50.000 de metri patrati de teren de care dispune compania in acelasi perimetru. Amanuntul este unul deloc lipsit de importanta in privinta perspectivei pe termen cel putin mediu, existind astfel posibilitatea dezvoltarii capacitatii de productie. Actuala fabrica are o capacitate de prelucrare a 200.000 litri lapte pe zi.

Raul Ciurtin

“Decizia noastra de a construi o fabrica noua poate fi considerata si un raspuns la increderea pe care o avem din partea clientilor nostri. Ei sint cei care apreciaza produsele Albalact si datorita lor sintem astazi printre primii producatori romani de lactate. Dorinta lor de a avea produse fabricate de Albalact Alba Iulia ne-a determinat sa construim aceasta fabrica noua”,

a declarat presedintele companiei Albalact.

In noua unitate de productie a Albalact se vor fabrica produse proaspete din lapte din gama actuala a companiei, iar pentru viitor, Raul Ciurtin anunta intentia de a lansa pe piata noi produse sub cele mai cunoscute branduri - Fulga si Zuzu.

Fondurile investite de compania Albalact in construirea si dotarea noii fabrici provin din surse proprii, fonduri SAPARD si credite bancare.

Vechea fabrica nu va fi dezafectata

Rezultatele economice ale companiei din ultima perioada de timp justifica pe deplin optimismul cu care recentul eveniment a fost abordat de staful din conducere al acesteia. Presedintele companiei, Raul Ciurtin, preciza ca rezultatele bune se datoreaza vinzarilor inregistrate cu brandul Zuzu, dar si cu celelalte doua branduri - Fulga si Albalact.

Acesta nu a ascuns faptul ca cel mai dificil de convins au fost consumatorii din judetul Alba. Explicabil, in conditiile in care, la preluarea fabricii prin privatizare, aceasta avea un renume deloc de invidiat.

Odata cu intrarea treptata in functiune a noilor capacitati, pentru cea de-a doua parte a anului 2007, reprezentantii Albalact estimeaza in continuare o crestere a cifrei de afaceri, concomitent cu cresterea cheltuielilor de marketing pentru lansarea de produse noi.

Nici vechea fabrica Albalact din Alba Iulia nu va fi dezafectata. Raul Ciurtin ne spunea ca aceasta se afla intr-un proces continuu de modernizare tehnologica, va fi retehnologizata cu echipamente de productie a mai multor sortimente de brinzeturi traditionale romanesti.

“Am hotarit sa ne extindem paleta de produse cu mai multe feluri de brinzeturi. In acest caz am luat in calcul faptul ca am sesizat la multi dintre clientii nostri dorinta de fidelizare, tendinta de a opta pentru un singur producator, la care vor sa gaseasca toata gama de produse lactate - lapte, iaurt, smintina, brinzeturi etc”, a mai afirmat Raul Ciurtin.

Fabrici si ferme Albalact

Cu aceasta ocazie a fost evidentiata criza in care se afla Romania in privinta organizarii productiei de lapte. Bunaoara, la ora actuala, Albalact importa circa 15 la suta din ceea ce prelucreaza din Ungaria. Asta nu pentru ca ar fi preferat laptele din tara vecina, dar pe plan intern nu exista producatori, iar crescatorii de animale particulari nu sint organizati.

Tocmai din acest motiv, Albalact are o strategie de a deveni producator integrat - adica in parte sa prelucreze productia obtinuta in compania proprie. In acest sens, Ioan Dirzu, directorul general al Albalact, ne-a dezvaluit ca proiectul prevede infiintarea a doua ferme de vaci de lapte. Una este deja formata, iar pentru cea de-a doua a fost achizitionat deja terenul pentru constructii.

Fermele vor fi populate cu 1000 capete vaci, dintre care 500 sa fie pe lactatie, iar productia obtinuta aici sa se ridice la 60.000 litri pe zi, adica mai mult de un sfert din cantitatea procesata.