Arma lansator de calibrul 38 de mm, pulverizator de substante iritant-lacrimogene cu capacitate marita, pusti de vinatoare, pistoale mitraliera de calibrul 7,62 mm sau pusca semiautomata cu luneta. Toate aceste arme fac parte din dotarea jandarmilor sibieni. Desi pare un adevarat arsenal de razboi, aceste arme sint folosite rar, si atunci doar pentru a trage munitie neletala.

Jandarmii nici nu mai tin minte cind au fost nevoiti sa le scoata din rastel ultima data. Acest adevarat arsenal este scos din magazii doar pentru exercitii tactice aplicative, antrenamente sau misiuni deosebite.

Pregatiti pentru orice

Jandarmii sibieni efectueaza de obicei misiuni de ordine publica. Fiecare om are asupra lui echipamentul standard, compus din casca de protectie, masca de gaze, baston de cauciuc, dispozitiv de socuri electrice, scut de protectie, catuse si pistolul de calibrul 7,65 mm cu munitia aferenta.

La nevoie, jandarmii intervin in echipe (binoame), grupe, dispozitive de interventie si au in plus arma lansator de calibrul 38 mm cu cartuse iritant-lacrimogene, grenade cu corp de cauciuc, tot cu substante iritant-lacrimogene, denumite si „portocale", pusca de vinatoare de calibrul 12 mm, incarcata tot cu cartuse cu substante iritant-lacrimogene, pulverizatorul cu capacitate marita, alintat si „porcul", si pistolul de semnalizare de calibrul 26 mm.

Cind vin „mascatii"

Daca situatia devine cu adevarat periculoasa, atunci intervine elita, adica grupa de actiuni speciale din cadrul Detasamentului Mobil, care dispune si de echipament special de protectie individuala, casca si vesta antiglont, pistoale mitraliera de calibrul 7,62 mm.

In functie de amploarea si complexitatea tulburarii ordinii si linistii publice, jandarmii vor fi sprijiniti de ceilalti colegi din cadrul Detasamentului 1 Mobil si la nevoie de efective ale Gruparii de Jandarmi Mobile Brasov.

Situatii de risc maxim

Cele mai frecvente situatii de criza in care intervin jandarmii sint reglarile de conturi intre diferite bande, sau meciuri de fotbal. Cu toate acestea, jandarmii sint pregatiti si pentru situatii deosebite, de tip terorist, luari de ostatici etc.

Atunci cind se confrunta cu o masa de oameni furioasa, scapata de sub control si gata sa savirseasca orice acte de violenta, jandarmii isi risca viata, insa incearca sa-i protejeze pe insurgenti si sa stapinesca situatia. Interventia incepe cu formarea cordonului de ordine si avertizarea verbala a multimii.

Insurgentilor li se acorda ragaz pentru a executa ordinul, dupa care urmeaza doua somatii clar specificate, fiecare marcata prin tragerea unui foc de semnalizare in plan vertical. Ultimul pas este interventia in forta, cind se mai executa insa focuri in plan vertical.

Dar, pe linga aceste misiuni spectaculoase, jandarmii intervin si in alte situatii de urgenta, cum ar fi cautarea persoanelor disparute, inundatii sau incendii de proportii. Asa se face ca au in dotare nu doar arme, ci si busola, binoclu, lanterna, barci pneumatice sau veste de salvare.

Vechi, dar folositoare

In general cam toate armele pe care le au in dotare jandarmii sibieni sint modele vechi, dar de fabricatie relativ recenta. Cel mai vechi model de arma este pistolul mitraliera de calibrul 7,62 mm, model 1963. „Desi este o arma conceputa acum mai bine de 40 de nai, satisface pe deplin nevoile de interventie si de actiune a subunitatilor de jandarmi.

Este o arma simpla si eficienta, ca majoritatea armelor pe care le avem in dotare si care sint, de asemenea, modele vechi", explica plutonierul adjutant sef Laurentiu Vatasescu, administrator si sef depozit de armament.

Lt. Alexandru Costea l purtator de cuvint Inspectoratul Judetean de Jandarmi Sibiu

„Din fericire, in ultimii 10 ani nu ne-am confruntat cu situatii care sa impuna folosirea acestor tipuri de armament sau mijloace speciale de interventie si speram ca nici in viitor sa nu avem astfel de evenimente"