Fruntasii tarii la costuri

Foto Diana SANDOR

An de an, studentii scot din buzunar tot mai multi bani pentru scolarizare

Mirajul Medicinei atrage in fiecare an mii de studenti la Cluj. Mai nou, insa, atrage si tot mai multi studenti straini. Aceasta in ciuda faptului ca Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Iuliu Hatieganu“ practica cele mai ridicate taxe din urbea de sub dealul Feleacului. Taxa de aici a crescut, gradual, in ultimii 3 ani, cu cite 1.000 de lei.

Daca in 2005, aceasta era de 3.000 de lei, pentru anul universitar 2007-2008 a fost stabilita de catre Senatul UMF la 5.000 de lei. Conducerea universitatii motiveaza cresterea prin subventia pe care o acorda Ministerul Educatiei pentru studentii cu regim bugetar.

„Costul unui loc la taxa nu are voie sa fie sub valoarea subventiei pe care o acorda Ministerul Educatiei pentru un student in regim de buget“, ne-a declarat Marius Bojita, rector al UMF Cluj-Napoca. In viziunea acestuia, cresterea cu 1.000 RON pe an este nesemnificativa. Mai mult, Bojita a dat exemplul studentilor straini care nu sint din tari membre UE.

Acestia platesc o taxa de scolarizare de doar 300 de dolari pe an, stabilita inainte de 1990 printr-o Hotarire de Guvern. De mentionat este faptul ca studentii la Medicina din Capitala si cei din Tirgu Mures scapa semnificativ mai ieftin decit colegii lor din Cluj, avind de achitat 3.700, respectiv 4.000 de lei pe an.

Cresc intr-un an cit la altii-n sapte

An dupa an, studentii politehnisti trebuie sa bage si ei mina mai adinc in buzunare pentru a-si plati taxele de studiu. Cei mai vizati sint cei care urmeaza cursurile sectiei de Arhitectura, unde in anul universitar 2007-2008 tariful pentru un an de scolarizare a atins 4.000 de lei, adica aproximativ 1.200 de euro.

„Preturile nu sint ancorate in realitate, in conditiile in care baza didactica nu s-a modificat de anul trecut, pe cind taxa da“, afirma unul dintre studentii care astazi participa la protestul impotriva UTCN.

De mentionat este faptul ca la Facultatea de Arhitectura din Florenta, Italia, un an il costa pe un student 600 de euro, in timp ce in capitala Olandei, Amsterdam, viitorii arhitecti scot din buzunar 500 de euro anual pentru scolarizare.

O alta majorare a taxei a fost inregistrata si in ceea ce priveste Academia de Muzica „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca. Costul unui an de studiu pentru licenta a ajuns in acest an la 3.900 de lei, cu 700 mai mult decit anul trecut.

Surse din interiorul universitatii au marturisit ca aceasta crestere este justificata, in conditiile in care in cadrul Academiei profesorii lucreaza individual cu fiecare student, lucru care necesita fonduri mari.

Educatia inainte, costurile pe loc

Pentru cei 57.000 de studenti ai Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB) Cluj, taxa de scolarizare nu a crescut, raminind in medie la 2.000 RON. „Suma a fost aprobata de catre senatul UBB in 17 iulie, la propunerea Consiliilor Profesorale ale Facultatilor“, a declarat Cristina Nistor, purtatoare de cuvint la UBB Cluj.

In ceea ce-i priveste pe studentii Universitatii de Arte si Design (UAD), taxa a ramas la 600 de euro in ultimii 3 ani, iar inainte a fost 600 de dolari. Senatul UAD a votat aceasta suma in vara, sustinind ca nu li s-a parut necesar sa ridice valoarea taxei de scolarizare. Acelasi lucru se intimpla si cu cei ce invata la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj.

Taxele de scolarizare de aici se situeaza intre 2.200 si 2.700 de lei anual, in functie de specializare. Cea mai scumpa dintre ele ramine cea de Medicina Veterinara. Potrivit secretarei-sefe a USAMV, Marioara Morar, tarifele au fost mentinute la fel ca anul trecut, din cauza „unor clase mai sarace de studenti care se inscriu la aceasta universitate“.

„Aceste preturi se pot modifica, insa, oricind, in functie de inflatie“, a precizat Marioara Morar pentru monitorul.