Esential

Sibiu - 10 motive pentru care motiunea nu va trece ZIARUL de Sibiu a identificat cel putin 10 motive pe care parlamentarii le-ar putea invoca, pentru a nu vota caderea guvernului Tariceanu.

Acestea privesc in principal statutul de parlamentar, ce ar putea fi pierdut, dar si evolutia politica viitoare. Astazi se decide in plenul parlamentului soarta guvernului Tariceanu pentru a doua oara, dupa motiunea PD din luna iulie. Parlamentarii Sibieni sustin ca vor vota cu totii motiunea, mai putin proaspatul liberal Ilie Stoica.

Acest lucru se petrece la nivelul declaratiilor oficiale. Neoficial, cel putin trei parlamentari de Sibiu vor vota impotriva motiunii Acestia sunt Viorel Arcas si Radu Podgorean, nemultumiti de actuala stare a PSD, dar si euro-parlamentarul Ovidiu Gant, reprezentantul minoritatii germane, care ar putea vota pentru ramanerea sa in Parlamentul Romaniei.

Social democratul Ioan Cindrea, democratul Nicolae Neagu si PLD-istii Raluca Turcan si Cornel Stirbet sunt implicati politic mult prea puternic, pentru a vota impotriva curentului impus de partidele lor. Mai mult, ultimii trei au anuntat ca vor vota la vedere pentru motiune, pentru a fi feriti de orice banuiala.

Cu toate acestea, pentru a infrange prin vot Guvernul Tariceanu, opozitia are nevoie de 235 de voturi. PSD poate adduce, in cazul in care toti parlamentarii vor fi astazi prezenti 146, PD 77, iar PLD (chiar daca nu este inregistrat cu grup parlamentar) poate conta pe cel putin 26 voturi. In aceste conditii, exista o marja de eroare pentru opozitie de 14 parlamenatari.

Ziarul de Sibiu

Bucuresti - Basescu si-a facut publice optiunile referitoare la motiunea PSD Presedintele a anuntat ieri ca in cazul in care trece motiunea de cenzura, in prima etapa va desemna un premier PD pentru un Guvern PD-PNL-PLD, iar daca acesta nu este acceptat de Parlament, numeste un Guvern de uniune nationala.

Presedintele Basescu a prezentat ieri planul pe care il propune partidelor parlamentare la consultari in cazul in care motiunea de cenzura a PSD are succes in Parlament, precizind ca va desemna un prim-ministru de la PD, care sa formeze un Cabinet de centru-dreapta format din PD, PNL si PLD.

Jurnalul de Est

Cluj - Guverne si parlamente regionale din 2013 Daca vor aduce mai multi bani, PD va propune infiintarea de foruri executive si legislative pentru cele opt regiuni de dezvoltare.

Conform raspunsurilor PD la chestionarul Coalitiei pentru un Parlament Curat privind euroalegerile, daca regiunile de dezvoltare vor facilita o buna absorbtie a fondurilor structurale, ele ar trebui sa aiba personalitate juridica, executive si legislative proprii.

Aceasta insa ar trebui sa aiba loc cel mai devreme in 2013 si doar daca se va observa ca cele opt regiuni au un grad sporit de absorbtie a fondurilor structurale. in caz contrar, democratii propun ramanerea la actualul cadru administrativ. Ziua de Cluj

Cluj - Zona metropolitana pe ultima suta de metri Zona metropolitana a Clujului a intrat in ultima etapa a implementarii. 19 localitati limitrofe municipiului au decis sa adere la un proiect de coordonare a investitiilor majore in regiune.

Participarea la zona metropolitina nu va afecta autonomia administrativa a localitatilor participante dar va ajuta administratiile acestora sa obtina bani penntru proiectele de infrastructura.

Potrivit legii zonelor metropolitane, mai multe localitati se pot asocia pentru a gestiona impreuna proiecte de dezvoltare urbana. Pentru a deveni functionala o zona metropolitana trebuie sa detina un statutul unei asociatii. Autoritatile clujene spera ca zona administrativa a clujului va fi validate juridic pana la sfarsitul anului.

Dupa constituirea unei asociatii cu statut juridic Consiliul Judetean Cluj va trebui sa constituie un Consiliu al zonei metropolitane, compus din primarii localitatilor participante. HotNews.ro

Salaj - Blocul care nu se lasa demolat Administratia salajeana s-a pornit de trei ori sa demoleze blocul E 24 din Zalau, afectat de explozie in urma cu doua saptamani

Trei incercari de demolare a blocului din Zalau afectat de explozie au esuat, ieri, dupa ce cablurile legate de stalpii de rezistenta (improvizati din bucati de lemn, n.red) ai cladirii care trebuiau trasi de utilajele de mare tonaj in ideea dezechilibrarii structurii, au cedat.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Protest studentesc in fata unui rectorat gol Studentii de la Universitatea Tehnica au protestat, ieri, in fata cladirii Rectoratului. Vineri vor avea loc negocieri cu conducerea universitatii.

Peste 1000 de studenti ai Universitatii Tehnice (UTCN) au organizat, ieri, o actiune de protest prin care doresc sa determine conducerea universitatii sa le rezolve problemele cu care se confrunta.

Acestia vor intra, vineri, la negocieri cu liderii institutiei. In cazul in care acestea vor esua, protestatarii sunt decisi sa intre in greva. Ziua de Cluj

Iasi - Sinistratii din Tecuci, ajutati de Teledon Prefectura Iasi a initiat, alaturi de un operator de telefonie fixa, trei linii Teledon, prin care romanii pot dona, doar cu un simplu telefon, sume cuprinse intre trei si opt euro pentru sinistratii din Tecuci.

Liniile telefonice vor fi operabile incepand cu 4 octombrie si vor putea fi apelate pana la sfarsitul lunii noiembrie.

De asemenea, in sprijinul sinistratilor din Tecuci, la Iasi s-au deschis mai multe puncte de colectare, administrate de catre Primarie si Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Business Standard

Economie

Eveniment

Cluj - Tariceanu deconteaza factura Nokia: 15 milioane de euro in primul an Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara a cerut sefului executivului o noua alocare de fonduri pentru construirea fabricii Nokia. Potrivit lui Nicora, Tariceanu a fost de acord sa mai transfere inca 16 milioane de lei pentru relizarea infrastructurii in comuna Jucu.

Pana in acest moment Guvernul Romaniei a alocat pentru parcul industial Tetarom III, aproximativ 31 de miliarde lei. Banii au fost utilizati pentru realizarea drumurilor de acces in zona si a platformei pe care va fi construita viitoare hala de productie a companiei finlandeze.

HotNews.ro

Cluj - Targuri pentru casa la Expo Expo Transilvania gazduieste pana duminica patru evenimente expozitionale: expo Casa, expozitie specializata in proiectare, constructie, dotare si amenajare a caselor, Fatada, expozitie specializata in ferestre, usi si fatade, si o expozitie floricola.

Toate se desfasoara in perioada 3 - 7 octombrie. Deasemenea, va avea loc prima editie a salonului ofertelor imobiliare, unde vor fi prezentate proiecte din Cluj-Napoca si Floresti. Vor fi prezentate oferte ale agentiilor imobiliare si ale constructorilor, dar si posibilitati de creditare.

Ziua de Cluj

Imobiliare

Bucuresti - Locuintele vechi se vor ieftini Preturile imobilelor vechi se vor prabusi in urmatorii trei-patru ani din cauza ofertei in crestere de locuinte noi si datorita orientarii clientilor catre acest tip de resedinte.

Declaratia a fost facuta ieri de catre Vlad Vlasceanu, directorul Targului National Imobiliar si vine sa intareasca pozitia afirmata de mai multi specialisti din domeniu, in ultima perioada. "Piata apartamentelor vechi, de doua camere, va scadea mult in urmatorii trei-patru ani.

Cei care cauta locuinte in jurul valorii de 40.000 de euro vor fi cumparatorii acestui tip de locuinte", a declarat directorul Targului National Imobiliar - tIMOn - Vlad Vlasceanu, citat de NewsIn. Ziarul de Sibiu

Iasi - Blocurile construite prin ANL, pline cu surprize Dupa trei ani de asteptare, noii locatari ai apartamentelor ANL au avut parte de mai multe surprize, la predarea apartamentelor.

Agitatie mare, ieri in jurul pranzului, la noile blocuri ANL de pe strada Miloia. Dupa ani buni, chiriasii puteau sa intre in locuintele pe care le asteptau de atata vreme. Totusi, suprizele nu au intarziat sa apara.

Evz Moldova

Companii

Cluj - Din 2010, Nokia va aduce anual 100 mil. euro la buget Veniturile la bugetul de stat din impozitele si taxele pe care la va plati Nokia Romania si partenerii locali ai concernului finlandez de la Jucu (judetul Cluj) vor ajunge in 2010 la circa 110 mil. euro pe an, potrivit unor surse din Consiliul Judetean Cluj.

Oficialii CJ Cluj au anuntat ca, pentru sustinerea investitiei derulate de catre compania finlandeza Nokia in comuna Jucu, unde concernul finlandez construieste o fabrica estimata la 60 mil. euro, Guvernul va aloca pana la finele anului aproximativ 16 mil. lei (circa 4,75 mil. euro).

ZF Transilvania

Iasi - Grupul britanic Endava deschide un centru de dezvoltare la Iasi Iasi, pina la finele acestui an, reprezentantii Endava vor sa angajeze 15 specialisti IT. Grupul britanic mai are doua centre deschise in Romania: la Bucuresti si la Cluj, dar si in Republica Moldova, la Chisinau.

Ieri, Endava Romania a anuntat demararea oficiala a activitatii la Iasi. Deschiderea unui nou centru de dezvoltare la Iasi face parte din planurile Grupului Endava de dezvoltare si de extindere a activitatii in Europa de Est.

Grupul britanic are deja in Romania peste 90 de angajati, detinind un centru de coordonare regionala pentru Europa Centrala si de Est la Bucuresti si un centru de dezvoltare la Cluj, deschis anul trecut, ca urmare a unei fuziuni cu o companie IT locala.

Trebuie precizat faptul ca Endava este un furnizor recunoscut de solutii IT pentru institutii financiar-bancare in Romania.

In ceea ce priveste Europa de Est, Endava are o prezenta puternica si in Republica Moldova, unde detine un centru de dezvoltare in Chisinau cu peste 220 de angajati, fiind cea mai mare companie de IT din Basarabia.

Jurnalul de Est

Cluj - Cel mai mare producator farma din Polonia se uita dupa o achizitie pe piata locala Stephen Stead, fostul director executiv al Terapia Cluj, care conduce acum operatiunile producatorului de medicamente Polpharma - liderul pietei de profil din Polonia,

spune ca firma analizeaza in acest moment posibilitatea unei achizitii sau deschiderea unui birou de vanzari in Romania.

"Polpharma doreste sa se extinda la nivel international. Suntem foarte interesati de piata din Romania si avem in vedere atat o crestere organica, respectiv infiintarea unui birou local si inregistrarea de produse, cat si achizitia de companii care corespund criteriilor noastre.

Recent, am cumparat o companie in Rusia care ne asigura o cifra de afaceri de 100 de milioane de dolari aici. Ne uitam de asemenea si la Ucraina, Turcia, Africa de Nord si la regiunea Orientului Mijlociu", a declarat intr-un interviu acordat ZF Stephen Stead, CEO al Polpharma.

ZF Transilvania

Brasov - Licitatii de 41,1 mil. lei la Electrica Sud Electrica Distributie Transilvania Sud vrea sa scoate la licitatie proiecte cu o valoare cumulata de 41,1 milioane lei, inclusiv TVA, urmand sa organizeze licitatiile in luna noiembrie.

Electrica Distributie Transilvania Sud vrea sa majoreze capacitatea de distributie a unor retele electrice din judetul Brasov si sa modernizeze statia electrica Bartolomeu. Lucrarile de extindere a capacitatii de distributie a retelelor din zona Brasov - Triaj - Harman au o valoare estimata de 19,14 milioane lei, suma care include TVA.

Compania asteapta ofertele firmelor interesate pana la 27 noiembrie, iar durata de desfasurare a contractului este de 12 luni de la data atribuirii. Ziarul de Sibiu

Hunedoara - Crawford la Hunedoara Compania grupului suedez Cardo deschide o fabrica in parcul industrial, unde va produce platforme metalice pentru tiruri.

Primaria Hunedoara a concesionat pana acum 20 din totalul de 26 de parcele amenajate in parcul industrial de la marginea orasului. Cinci unitati economice produc deja aici, iar la finele anului isi va incepe activitatea inca o fabrica. Evz Transilvania

Cluj - Lindab a achizitionat Aervent Lindab Group a achizitionat furnizorul irlandez de sisteme de ventilatie Aervent Group, pentru 7,36 milioane euro, potrivit unui comunicat al Lindab.

Achizitia va fi integrata in grupul Lindab de la inceputul lunii octombrie. in septembrie 2006, Lindab Group a achizitionat CCL Veloduct, distribuitor de sisteme circulare de ventilatie din Marea Britanie.

in aceeasi directie strategica, Lindab Romania a deschis in 2007 doua centre de vanzare One-Stop-Shop dedicate in exclusivitate produselor de ventilatie la Floresti - Cluj si la Constanta.

Urmatoarele locatii planificate sunt Timisoara, Bacau si Bucuresti. Ziua de Cluj

Mures - Geiger a terminat o investitie de 3 mil. euro Geiger Romania a investit trei milioane de euro intr-o fabrica de pietris din localitatea Petelea, judetul Mures.

Inaugurarea unitatii de procesare vine dupa ce in Targu Mures au fost lansate lucrarile de constructie a celui de-al doilea parc de retail dezvoltat de grupul de firme BelRom Sibiu.

Compania Geiger precizeaza ca unitatea de productie din Petelea va furniza circa 200.000 de tone de pietris, nisip si criblura anual. Ziarul de Sibiu

Cluj - Au marje de profit de 15-20% stand cu ochii pe traseul transportatorilor Piata romaneasca a sistemelor de monitorizare a transporturilor are un potential de 500 de milioane de euro. Jucatorii clujeni de pe piata de profil estimeaza ca toate vehiculele comerciale vor fi echipate cu astfel de sisteme in urmatorii 10 ani.

Marius Sirbu a infiintat WS Comm in mai 2004, iar, timp de un an, compania a dezvoltat o aplicatie a unui sistem de supraveghere si monitorizare a vehiculelor, bazat pe o platforma informatica Nokia, compania oferind sisteme de monitorizare si gestiune a flotelor auto si sisteme pentru dispecerarea flotelor de vehicule de asistenta tehnica.

La trei ani de la infiintarea companiei, Marius Sirbu estimeaza triplarea cifrei de afaceri pe fondul dezvoltarii economice in zona Transilvania.

ZF Transilvania

Dolj - 12 firme italiene, interesate sa investeasca in dezvoltarea aeroportului Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat ieri ca 12 firme italiene din regiunea Lazio, plus alte trei companii aeriene, vor investi in dezvoltarea Aeroportului International Craiova.

Ne-a surprins foarte placut ca regiunea Lazio, cu care discutaseram despre dezvoltarea Aeroportului de la Craiova, ne-a anuntat ca studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost aprobat. Este vorba despre suma de 70.000 de euro, bani pe care ii vor primi de la Institutul de Comert Extern din Italia.

O veste si mai buna este ca 12 firme, tot italiene, sunt interesate sa sustina aceasta investitie si vor contribui cu 25% din suma”, a spus presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a mai precizat ca saptamana urmatoare va avea loc o noua sedinta cu cele 12 firme italiene si se va semna un contract.

Business Standard

Media/Pub/Creatie

Iasi - Citeva scene din lungmetrajul „Calatoria lui Gruber“ vor fi filmate la Iasi Echipa casei de productie Orion Film din Bucuresti va face o vizita la Iasi in perioada 4-10 octombrie pentru a filma mai multe zile in vederea realizarii filmului artistic de lung metraj „Calatoria lui Gruber“.

Filmarile vor fi realizate pe 6 si pe 9 octombrie, in zona Ripa Galbena si in zona Restaurantului „Bolta Rece“.Jurnalul de Est

Sibiu - Palme d’Or romanesc la Arta Filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, si premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes de anul acesta va rula incepand de vineri, 5 octombrie, timp de o saptamana la cinematograful Arta.

Cel mai premiat si apreciat film romanesc ajunge vinerea aceasta si la Sibiu, la cinematograful Arta, in cadrul unui turneu ce cuprinde cateva din orasele importante din tara.

Premiera din Bucuresti a filmului lui Mungiu a avut loc in 13 septembrie la Teatrul National “I.L. Caralgiale”, in prezenta a peste 1.100 de persoane. Ziarul de Sibiu

Bursa

Vrancea - Un detinut reclama de la zdup actiuni listate la bursa Un vrincean inchis in Penitenciarul Mindresti a facut o sesizare scrisa la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) pentru a reclama faptul ca a pierdut urma actiunilor si cupoanelor pe care le detinea de drept

Aflindu-se in inchisoare, el a imputernicit in anul '94-'95 "un cadru" din penitenciar sa ii plaseze actiunile la o societate comerciala. Din acel moment, M.N, de 44 ani, nu stie ce s-a intimplat cu actiunile sale, care, banuieste el, au fost plasate fie la Fabrica de Matrite, fie la VEF SA Focsani.

Reprezentantii OJPC spun ca rezolvarea unor astfel de reclamatii nu intra in competenta lor, intrucit nu se pot transforma in organe de cercetare. Ziarul de Vrancea

EuROfonduri

Iasi - 900.000 de euro au ajuns la fermierii ieseni Fermierii ieseni se grabesc sa puna mina pe fondurile europene.

Proiectele pentru accesarea acestor fonduri s-au inmultit in ultima perioada. Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi a inregistrat lunar mai mult de 20 de proiecte pentru accesarea fondurilor europene.

Numarul poiectelor depuse pentru accesarea de fonduri europene a crescut in mod considerabil in ultima perioada. Conform conducerii Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Iasi, institutia a inregistrat in ultima luna aproximativ 25 de proiecte pe diferite masuri pentru accesarea fondurilor europene.

In acelasi timp, opt fermieri ieseni au primit deja banii de la Uniunea Europeana. Astfel, peste 900.000 de euro au ajuns deja la fermierii care au solicitat aceste fonduri.

Jurnalul de Est