Rind pe rind, cele patru membre din delegatia Comisiei pentru Cultura din Parlamentul European, Erna Hennicot-Schoepges, Ruth Hieronymi, Doris Pack si Maria Badia i Cutchet au apreciat imaginea Sibiului, dar si implicarea primarului Klaus Johannis in realizarea programului Sibiu 2007.

In franceza, germana sau spaniola, impresiile oaspetilor au avut o singura concluzie: Capitala Culturala Europeana este o reusita, iar, alaturi de Luxemburg, poate deveni model pentru viitoarele capitale culturale. „A fost o sansa de a lega relatiile dintre Sibiu si Luxemburg, pentru ca am lansat multe proiecte comune, dar si de a contribui la construirea cetateniei europene.

Nu este necesar sa aduc un elogiu culturii romanesti prestigioase. E important ca artistii sa-si poata etala talentul in toate capitalele europene. Speram sa putem conta pe Sibiu ca aceste proiecte foarte importante sa contribuie la coeziunea comunitatii europene", a marturisit Erna Hennicot-Schoepges, membra a Comisiei de Cultura din Parlamentul European.

Invataturi din Bruxelles

Zece plus este nota acordata Sibiului de europarlamentarul Doris Pack, in timp ce reprezentanta Spaniei, Maria Badia i Cutchet, a apreciat Capitala Culturala Europeana cu un „foarte bine". Europarlamentarul sibian Ovidiu Gant le-a multumit colegelor sale ca au acceptat invitatia sa de vizita Sibiul.

„Am avut ocazia sa invat de la colegele mele lucruri pe care altcumva nu aveam cum sa le cunosc. Parlamentul national nu-ti ofera nici pe departe perspectiva pe care ti-o ofera Parlamentul European. Am vazut ca si cu bani foarte putini, proiectele sint extrem de eficiente pe cind, in alte situatii, cu bani multi, ele sint, sa zicem, multumitoare", a apreciat Gant.

Iarna se numara turistii

Succesul de care se bucura Sibiul nu va disparea odata cu titulatura de Capitala Culturala Europeana. Acesta a fost mesajul primarului Johannis, care sustine ca, pina la sfirsitul acestui an, statisticile cu turistii care au poposit in Sibiu vor creste.

Johannis a afirmat ca datele actuale referitoare la numarul turistilor sint calculate in functie de innoptari, insa a adaugat ca sint multi turisti care se opresc in Sibiu chiar si pentru o zi, fara a se caza aici. „Ne vom apropia de milionul de turisti de care vorbeam. Conditiile de cazare devin mai bune pe zi ce trece, dar inca sint insuficiente. Sibiul va fi mult mai atractiv.

Unele evenimente din acest an vor fi reluate si in anii viitori. O multime de festivaluri vor ramine sau vor reveni in Sibiu", a promis edilul-sef.

Programul continua

Europarlamentarii nu au parasit inca Sibiul. Oaspetii au vizitat, ieri, muzeul Brukenthal si Colegiul National „Samuel von Brukenthal". Tot ieri, oaspetii au avut programate intilniri cu Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, si cu episcopul evanghelic Christoph Klein.

Spre seara, membrii Comisiei de Cultura din Parlamentul European au asistat la unul din cele mai deosebite proiecte teatrale din Sibiu, spectacolul „Don't look back". Pentru astazi, europarlamentarii au planificate scurte excursii la biserica din Cisnadioara si la muzeul din Dumbrava.

Erna Hennicot-Schoepges l europarlamentar

„Ambele Capitale Culturale Europene sint formidabile, insa la Sibiu entuziasmul a fost mai mare"