Red Project Two, firma care si-a adjudecat activele fostei fabrici Maratex pentru un pret record de peste 16 milioane de euro, a ochit si activele societatii Faimar. Tranzactia se cifreaza la 5,7 milioane de euro, suma care nu include utilje si stocuri de materiale la fel ca in cazul Maratex. Pana in vara anului viitor producatorul de ceramica se va muta in alta locatie.

Pronosticul GAZETEI legat de zona Maratex se adevereste. Nu demult, specialistii si oamenii de afaceri prognozau o „explozie” a zonei Maratex dupa vanzarea activelor fostei fabrici de confectii si proiectul imobiliar gigant care urmeaza sa fie demarat in zona.

Atunci se lua in calcul si o posibila vanzare a activelor Faimar, tranzactie care reprezenta cireasa de pe tortul „boom-ului imobiliar” din zona. N-au trecut decat cateva luni de atunci si Red Project Two, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliara din Romania a reusit sa-si adjudece si activele producatorului de ceramica.

Va reamintim ca Red Project Two a devenit celebra pe plaiurile maramuresene dupa ce a platit un pret record pentru activele fostei fabrici Maratex: peste 16 milioane de euro, adica cu trei milioane de euro peste suma stabilita initial de lichidatori.

La momentul respectiv, reprezentantii companiei anuntau ca intentioneaza sa construiasca un proiect complex pe cele circa 10 hectare de teren situate pe Bulevardul Bucuresti: un mall, un hotel, birouri, un hypermarket Carrefour etc. Numai ca, ulterior, investitorii de la Red Project Two s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu pot folosi intregul teren cumparat.

Ildiko Mitru si Stefan Paszkucz de la firma baimareana 9 Optiune SRL care s-au implicat in gandirea proiectului explicau la vremea respectiva ca: „ei sunt nemultumiti ca apar 10 hectare dar numai pe 9 pot construi. Restul se spune ca e zona lor, terenul lor, dar tot ce-i pe el e vandut si atunci nu vor sa se mai complice cu procese, asa ca lasa lucrurile sa curga.

Nu le-a convenit foarte mult terenul pentru ca trebuie sa bage multi bani in ecologizare. Acum au suprafata construita de 6 hectare si ceva, plus rezervoare de apa, in total 70.000 de mp de constructii care trebuiesc demolate”.

Tranzactie de 5,7 milioane de euro Intre timp, pare-se ca Red Project Two a gasit solutia pentru a extinde suprafata de teren pe care sa-si ridice proiectul: a achizitionat si activele Faimar, adica 3,7 ha de teren, plus constructiile aferente. Adunarea Generala a Actionarilor societatii Faimar au aprobat la inceputul lunii septembrie vanzare activelor.

In urma unei evaluari care desigur a luat in calcul si pretul tranzactiei cu activele fostei fabrici Maratex s-a stabilit valoarea activelor Faimar: 5,7 milioane de euro. Pretul nu include utilajele si stocurile de materii prime la fel ca in cazul Maratex. De fapt, producatorul de ceramica isi va continua activitatea, dar intr-o alta locatie.

Ioan Nemes, directorul Faimar, spune ca nu a fost stabilita inca noua locatie, insa termenul stabilit prin antecontract cu Rec Project Two expira abia la inceputul verii viitoare : „Sunt mai multe variante de mutare a fabricii, solutia definitiva nu a fost inca stabilita si acuma dupa ce tranzactia asta e facuta vom decide si asupra noii locatii.

Termenul de relocare este de la semnarea antecontractului 12 luni, aia inseamna pana la sfarsitul lui iulie anul viitor”.

Nemes spune ca unul dintre motivele care au stat la baza deciziei de vanzare a activelor Faimar a fost si dezvoltarea zonei: „Mai ales, avand in vedere amploarea obiectivului care se face aici (pe locul fostei fabrici Maratex, n.red) era greu de facut productie in continuare si pe fondul asta si a restructurii care am facut-o in ultimul an, am decis sa mutam fabrica in alta locatie.

Productia continua si mergem inainte”. Directorul Faimar recunoaste ca tranzactia cu activele Maratex a contat mult in stabilirea pretului activelor Faimar: „Am avut o baza de comparatie, in plus noi n-am vandut cu utilaje, cu stocuri. Cladirile le vom goli, dupa care vor face cu ele cele ce cred de cuviinta, probabil le vor demola”.

Oricum, una dintre variantele cel mai des vehiculate prin targ e mutarea Faimar la Farcasa, unde societatea are o fabrica de sticla. Mai mult, in ultima perioada se pare ca au avut loc schimbari importante in registrul actionarilor Faimar. Cat despre proiectul pe locul fabricilor Maratex si Faimar, se pare ca va fi cel mai mare proiect imobiliar dezvoltat vreodata in Baia Mare.

Cum nu e singura investitie din zona, se asteapta si alte „mutari” importante. Urmatoarele puncte ochite ar putea fi Comcereal si activele Avicola. Vom reveni.

Proiecte RED - Compania de investitii imobiliare RED Management Capital, parte a grupului RED din care face parte si Red Project Two si-a anuntat intentia de a investi 50 mililioane de euro intr-un centru comercial din Braila, unde principalul chirias va fi Carrefour.

- Potrivit presei, Red Project One, de asemenea parte a grupului RED, intentioneaza sa dezvolte cel mai mare centru comercial din Arad, investitie cifrata tot la 50 de milioane de euro. - Red Management Capital a anuntat recent o alta investitie de 50 de milioane de euro, de aceasta data in Constanta. Proiectul „Harborside Hotel” este parte integrata a proiectului Trident Plaza.

- In aceasta vara, presa a anuntat demararea celei de-a doua etape a proiectului rezidential Natura Residence din Bucuresti, in cadrul caruia RED Management Capital este partener cu Grupo Lar. Cartierul rezidential e situat in apropierea Gradinii Zoologice Bucuresti si va cuprinde locuri de joaca pentru copii, sala de sport, spatii verzi, o piscina, o parcare subterana si una supraterana.