Anul acesta, de Sf. Dumitru se implinesc 30 de ani de la cea mai cumplita crima petrecuta vreodata in Campina. Prea putini stiu povestea crucii de langa lacul fabricii de ciorapi. Ea a fost montata acolo in amintirea lui Gigel Honciu, un tanar de 23 de ani, omorat cu bestialitate si aruncat apoi in lac.

Tanarul era de fel din Ialomita. Venise in Campina dupa fratii sai mai mari sa-si caute un loc de munca. In anul 1988, cu doua saptamani inainte de Sf. Dumitru, Gigel a plecat din Provita, unde locuia impreuna cu rudele sale, la Campina. Fratele sau mai mare isi aminteste ca ar fi plecat din Provita de Sus cu “rata” de 21.45. A fost ultima data cand l-a vazut in viata.

Desi barbatul nu s-a intors acasa a doua zi, fratii sai nu s-au ingrijorat. Banuiau ca petrece pe undeva, cu prietenii. Abia la doua zile de la disparitie oamenii au inceput sa-si puna intrebari. Au anuntat postul de politie din Provita si apoi din Campina. Degeaba, timp de mai bine de o saptamana nimeni n-a reusit sa afle nimic.

Prietenii spuneau atunci ca in seara disparitiei ar fi baut la bufetul din Provita dupa care toti au jurat ca l-au vazut urcandu-se in autobuzul care pleca la Campina. Gigel se laudase ca avea bani la el, castigati de pe ceapa vanduta in piata de tatal sau. Urma lui se pierduse undeva intre Provita de Sus si Campina.

Parintii si fratii sai au sperat pana in ultima clipa ca Gigel fugise cu vreo femeie, asa era moda atunci. Din pacate, adevarul a iesit la ivela chiar in ziua de Sf. Dumitru. “In ziua aceea am plecat la Provita la socrii mei. Din autobuz am vazut lume stransa pe malul lacului de langa Fabrica de Ciorapi. Eram curios, asa ca tot omul, sa aflu ce s-a intamplat acolo.

Din pacate am si aflat, mai repede decat as fi crezut. Politistii ne cunosteau deja. Au venit la noi si ne-au anuntat ca l-au gasit pe Gigel mort, in lac” isi aduce aminte unul din fratii victimiei.

In urma necropsiei cadavrului s-a descoperit ca barbatul nu avea nici urma de apa in plamani semn ca nu se inecase. Cel mai probabil fusese injunghiat sau lovit in cap si apoi aruncat in apa. Niciodata nu s-a aflat adevarul. Politistii nici macar nu s-au sinchisit sa mai caute vreun criminal. Nici un cerc de suspecti, nici o ancheta.

Prin Campina se vorbea ca Gigel ar fi fost victima unei crime pasionale. Se pare ca pusese ochii pe o femeie casatorita. Mult timp, apropiatii victimei au crezut ca vinovatul ar fi fost sotul acelei femei. Din pacate politistii n-au reusit sa dea de urma nici unui criminal. In momentul de fata cazul este clasat si criminalul, daca mai traieste, este absolvit de orice vina.