Reporter: Ce credeti ca inseamna un premiu Palme D'Or pentru cinematografia romaneasca de acum incolo? De ce a fost atit de greu pina acum ca si romanii sa obtina un asemenea premiu?

Filmul lui Cristian Mungiu a cistigat, anul acesta, trofeul „Palme d'Or" la Cannes

Cristian Mungiu: Premiul recompenseaza o intreaga generatie de cineasti tineri care au reusit sa faca un alt fel de cinematograf, mai direct, mai onest, mai angajat, mai fluent si mai orientat catre spectatori.

E un premiu care ne pozitioneaza altfel in lumea cinematografica contemporana, insa asta nu inseamna ca problemele logistice si morale pe care le are cinematografia romana se vor rezolva din pricina acestui premiu. E foarte greu sa iei un asemenea premiu, nu e suficient sa faci un film bun, trebuie sa ai o viziune despre cinema si trebuie sa beneficiezi si de o conjunctura favorabila.

Rep.: „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" ne ofera o viziune dramatica, poate chiar prea dura, despre o societate romaneasca aflata in declin din toate punctele de vedere. Dar mai ales din perspectiva etica. Credeti ca s-a incheiat decaderea noastra morala sau doar cunoaste noi forme?

C. M.: Actiunea filmului se petrece in 1987, insa confuzia morala a societatii romanesti din pacate e actuala si azi. Omul nu se naste moral, e o chestiune de educatie si de civilizatie, ori la noi se fac prea putine lucruri in directia asta, atit de catre stat, cit si de catre biserica.

Cred ca fiecare roman care s-a decis sa ramina in tara ar trebui sa se intrebe ce ar putea sa faca el personal pentru ca lumea in jurul lui sa fie mai buna.

Rep.: Care este urmatorul dvs. proiect cinematografic? Ne putem astepta la o continuare pentru „4 luni, 3 saptamini si 2 zile"?

C. M.: Nu. Nu va exista o continuare. Insa lucram la proiectul „Amintiri din Epoca de Aur", de data asta o comedie despre perioada respectiva.

Rep.: „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" este propunerea Romaniei la nominalizarile Oscar pentru cel mai bun film strain. Va asteptati sa adjudecati si acest trofeu?

C. M.: Ar fi culmea.

A consemnat Mihai COLIBABA

Turul tarii

„4 luni, 3 saptamini si 2 zile", avindu-i in rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu si Vlad Ivanov, va rula timp de o saptamina la cinematograful „Arta". Filmul a mai fost prezentat la Sibiu, in luna iunie, in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Premiera din Bucuresti a filmului lui Mungiu a avut loc pe 13 septembrie, la Teatrul National „I. L. Caragiale". Au participat la prima vizionare oficiala peste 1.100 de spectatori, printre care s-au numarat presedintele Traian Basescu si primul ministru Calin Popescu Tariceanu. Din 14 septembrie, pelicula este distribuita in cinematografele din toata tara.

Iar in paralel cu distributia in cele 27 de cinematografe functionale din Romania, a fost organizata o caravana ce strabate timp de o luna un total de 15 orase unde nu mai exista conditii decente de proiectie, sau nici macar cinematograf.