Frunzele si fructele de nuc ii mentin in forma pe bertenii trecuti binisor de varsta tineretii. Pentru a-si alina durerile reumatice, care nu de putine ori ii tintuiesc in pat, ei folosesc o reteta foarte veche, care de-a lungul timpului si-a dovedit eficacitatea. Nucile au proprietati antiinflamatoare si sunt folosite atat in varianta lor verde, cat si uscate in podurile caselor localnicilor.

Odata aplicat tratamentul, oamenii isi pot vedea de treaba pana la varste inaintate.

Prahovenii de pe Valea superioara a Slanicului, respectiv din comuna Bertea si-au adus aminte de remediile naturiste pe care, cu mult timp in urma, le foloseau stramosii lor.

Dupa cum ne-a spus unul dintre localnici, acum cand foarte multi dintre tineri cauta sa plece la munca in tarile europene, in localitate raman mai mult persoanele in varsta si ei sunt nevoiti sa aplice masuri disperate pentru ca gospodariile lor sa nu ramana in paragina.

Nu de putine ori s-a intamplat ca acestea sa nu mai poata lucra in propriile livezi din cauza varstei inaintate si a durerilor de tot felul. “Am imbatranit si nu mai putem lucra ca acum zece ani. Tinerii isi cauta slujbe prin alte locuri, iar noi ramanem aici sa muncim pamantul cum om putea”, ne-a spus Ion Mihalcea, un bertean de 65 de ani.

Ca sa poata face fata activitatilor zilnice, batranii din Bertea au apelat la unul dintre leacurile care au facut adevarate minuni in trecut.

In localitate se foloseste din cele mai vechi timpuri, un remediu simplu, obtinut din frunze si coji verzi de nuc. Batranii stiau acest tratament pe care il foloseau sistematic, pentru ca le elimina durerile si le reda flexibilitatea articulatiilor, asa incat puteau merge la munca chiar si la varste inaintate, de 70, 80, sau chiar 90 de ani.

Modul de preparare: in zece litri de apa clocotita se pun frunze si, eventual, coji verzi de nuc cat cuprinde, se fierb vreme de 30 de minute, apoi se adauga in apa fierbinte de baie. Se fac saptamanal doua sau trei asemenea bai ale intregului corp. Procedeul are efect rapid, durerile disparand ca prin farmec.

In Bertea si in localitatile vecine, Stefesti, Varbilau, Alunis, baile cu frunze de nuc se combina si cu baile cu flori de fan, obtinandu-se rezultate foarte incurajatoare.

De asemenea, reumaticii consuma multe nuci, care sunt foarte bogate in vitamine si minerale, precum si in alte substante active, care au efect antiinflamator articular si ajuta la mentinerea tineretii si flexibilitatii intregului corp.

Comuna Bertea este situata in zona de Nord Est a judetului Prahova, la 57 de kilometri de Ploiesti, are o suprafata de 52, 32 de kilometri patrati, 1082 de gospodarii si 3302 locuitori. Principalele activitati ale localnicilor sunt cresterea animalelor (oi si capre), pasarilor, cultivarea si exloatarea pomilor fructiferi si prelucrarea lemnului.