Primul si singurul Craciun al Sibiului in calitate de Capitala Culturala Europeana va fi unul special. Pentru prima data, sibienii vor avea un Tirg de Craciun, organizat ca la carte. Cu casute de lemn in care vor fi expuse ornamente de sarbatori, cadouri, produse de artizanat, produse culinare, bauturi specifice sezonului rece, dar si cu artisti romani si straini.

Toate acestea vor decora Piata Mica inca din 2 decembrie. Si in acest an, bradul de Craciun va fi amplasat in Piata Mica. Pregatirile au inceput inca din aceasta saptamina, cind au fost montate primele instalatii decorative. Acestea au aparut deja pe bulevardul Mihai Viteazu, pe strazile Morilor si Constitutiei, precum si in cartierele Valea Aurie si Tiglari.

„Am inceput mai devreme pentru a avea timp sa facem probele tehnice asa cum trebuie. Anul trecut am avut ceva probleme si anul acesta vrem sa fim pregatiti. Orasul va fi impodobit cu mai multe lumini decit anul trecut", a anuntat, ieri, primarul Johannis.

Trei saptamini de cadouri

Din 2 si pina in 24 decembrie, sibienii sint invitati, cu mic, cu mare, la Tirgul de Craciun, pus la cale de Primarie. Comerciantii vor fi de gasit in fiecare zi, intre orele 9 si 22. De altfel, vor exista si spatii destinate in totalitate copiilor, unde acestia vor putea realiza decoratiuni de Craciun, modelaj in lut sau felicitari.

Casutele din lemn puse la dispozitia comerciantilor reprezinta o miniatura a caselor din Piata Mica, avind pe acoperis celebrii „ochi ai Sibiului". In functie de marimea si tipul acestora, dar si de perioada de ocupare, comerciantii vor plati o taxa de participare cuprinsa intre 2.900 si 6.400 de lei.

„Cele 38 de casute din lemn care se vor amenaja in Piata Mica se vor integra in deplina armonie cu centrul istoric si vor gazdui comercianti din toate regiunile tarii.

Standurile vor fi amplasate astfel incit sa se realizeze niste «strazi», care invita vizitatorii sa parcurga un anumit traseu prin tot tirgul si se va tine cont de diversele activitati, astfel incit prin amenajarea atractiilor sa nu se blocheze accesul in tirg", a aratat Johannis.

O atractie inedita a Tirgului de Craciun va fi ieslea care reprezinta scena nasterii Domnului, luminata de steaua care i-a calauzit pe cei trei magi.

Organizatori

Pentru organizarea tirgului, Primaria a apelat la SC Agro Plus SRL, dar si la Casa de Cultura. „Mi s-au parut bune ideile prezentate de firma. Sper sa se reuseasca o atmosfera frumoasa de Craciun", a adaugat primarul Johannis, care a precizat ca, deocamdata, costurile intregului proiect nu au fost calculate in totalitate.

Unul din asociatii SC Agro Plus SRL, cu 50 la suta din actiuni este Remus Gabriel Lapusan, consilier local PSD Cluj Napoca.

Klaus Johannis l primar Sibiu

„Sper ca Tirgul de Craciun sa fie suficient de atractiv astfel incit sibienii sa mearga cu placere"