Esential

Bucuresti - 100 de litri de palinca si promisiunea unei masini, mita pentru un demnitar Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a fost retinut de catre procurorii DNA sub acuzatia ca ar fi inlesnit mituirea lui Decebal Traian Remes.

Ioan Avram Muresan, fostul ministru al Agriculturii, a fost retinut simbata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru trafic de influenta si a fost audiat ieri dimineata timp de cinci ore dupa ce a fost adus de procurori in capitala. Muresan este acuzat de complicitate la doua infractiuni de trafic de influenta.

Procurorii spun ca fostul ministru l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Gheorghe Ciorba sa ii dea unui demnitar un autoturism in valoare de 15.000 de euro si 100 de litri de palinca, in valoare de 1.500 de lei.

In schimbul acestor "cadouri“, demnitarul urma sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice. Procurorii nu au dezvaluit numele demnitarului din actualul Executiv, dar potrivit unor agentii de stiri, acesta ar fi ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes.

Procurorii DNA au efectuat o perchezitie la o locuinta a lui Muresan, de unde au ridicat computerul fostului ministru.

Jurnalul de Est

Italia - Amenintare cu atacuri si bombe adresata romanilor din Italia „Paziti-va spatele, pentru ca avem multe gloante si bombe pentru voi!“, se arata in mesaj.

Un mesaj de amenintare a fost trimis simbata pe adresa electronica a Consulatului Romaniei la Milano si a mai multor asociatii romanesti din Italia. Romanii care traiesc in Italia sint avertizati ca vor fi primii vizati de represiuni rasiste.

„Avem destule gloante si bombe pentru voi. Ajunge! Daca voi credeti ca institutiile noastre vor continua sa va protejeze, nu va va fi de ajuns“, ameninta autorii mesajului in limba italiana. Liderii asociatiilor romanilor din Italia sustin ca mesajul este o continuare a campaniei impotriva imigrantilor romani.

Politia a fost deja sesizata in acest caz. Mesajul de amenintare a fost trimis Consulatului Romaniei la Milano, Asociatiei Romanilor din Italia - la sediile din Milano si Roma, dar si Ligii Romanilor. Conducerea acestor asociatii a precizat ca nu se stie deocamdata daca este vorba despre gestul unei organizatii extremiste sau al unui individ.

Reprezentantii comunitatii romanesti din Peninsula s-au declarat socati de acest mesaj, iar liderii asociatiilor romanesti din Italia nu se indoiesc, deocamdata, de autenticitatea lui.

Jurnalul de Est

Bihor - Maghiarii si-au comemorat victimele din 1848 Sute de maghiari s-au adunat sambata la Arad si Oradea pentru a comemora evenimentele din timpul Revolutiei din 1848.

Cateva sute de maghiari au participat sambata la Oradea, la comemorarea generalilor maghiari omorati in timpul Revolutiei pasoptiste din 1948. UDMR si UCM au participat impreuna la eveniment, la care a fost invitat si fostul premier al Ungariei, Viktor Orban,

liderul principalului partid de opozitie, FIDESZ, care a fost aplaudat frenetic de multime.

Potrivit declaratiilor episcopului reformat Tokes Laszlo, unii membri ai UDMR i-au santajat in legatura cu venirea fostului premier.

"Am fost avertizati din partea unor cercuri ale UDMR, ca daca nu ii vom invita si pe ei la festivitati, vor trimite un comando care sa-l fluiere pe domnul Viktor Orban", a spus Tokes Laszlo in timpul discursului tinut cu ocazia comemorarii.

Viktor Orban a spus din nou ca regreta faptul ca maghiarii din Transilvania nu au o lista comuna de candidati pentru Parlamentul European si si-a reiterat sprijinul pentru Tokes.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Constanta - Nereguli grave pe Saturn Sindicalistii de pe platforma petroliera spun ca alte explozii ca acelea de vineri noapte sunt inevitabile.

Ei atrag atentia asupra faptului ca nu au fost respectate contractele semnate cu Societatea Nationala a Petrolului.

Explozia de pe Saturn scoate la iveala nereguli grave in ceea ce priveste exploatarea platformei petroliere.

Nicolae Costel, liderul sindicatului independent al platformelor marine, acuza Petrom OMV ca nu a respectat contractul semnat in 2004 intre Societatea Nationala a Petrolului si Grup Servicii Petroliere, care prevedea mentinerea fortei de munca de la acea data pana in 2009.

In cazul rezilierii din orice cauza, muncitorii trebuia sa fie transferati inapoi la SNP. Cu toate acestea, circa 300 de specialisti au fost dati afara acum o luna, fara nici o explicatie. De asemenea,

Nicolae Costel acuza faptul ca la semnarea contractului de privatizare din 2006 sindicatul nu a fost consultat, ca parte sociala a contractului. Acesta a precizat ca posibilitatea de a se produce un alt eveniment tragic pe platforme este iminenta.

Romania libera editia de Dobrogea

Cluj - Premiera medicala la Cluj La Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj a fost introdus un nou tratament pentru adenomul de prostata. Este vorba de vaporizarea prostatei cu laser.

15 pacienti cu adenom de prostata au fost sau vor fi operati la Cluj cu ajutorul unei tehnologii moderne, numita laserterapia interstitiala. Medicii de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) Cluj testeaza in aceste zile un aparat care, cu ajutorul undelor laser, vaporizeaza prostata.

„Tratamentul adenomului de prostata nu se face printr-o singura metoda. Nu este normal sa le oferim pacientilor nostri o singura alternativa, de aceea facem eforturi deosebite sa oferim noi metode de tratament“, a precizat prof. dr. Mihai Lucan, seful ICUTR Cluj.

Primele interventii de acest gen din Romania au avut loc la Cluj la sfirsitul saptaminii trecute si au fost efectuate de prof. dr. Michael Jordan, specialist in acest domeniu, care a venit special din M?nchen. Prima operatie a avut loc vineri, a durat 20 de minute, iar pacientul a plecat ieri din spital.

Aparatul care se testeaza acum la Cluj, laserul cu dioda, poate vaporiza orice leziune tumorala din organism. „Practic, in organism se introduce o fibra de sicla care transmite unde laser ce vaporizeaza tesutul. Laserul distruge tesutul la contact si il transforma in gaz, acesta fiind evaporat cu ajutorul unui tub.

Este o metoda de terapie minim invaziva, pacientul singereaza foarte putin si este externat din spital in 2 zile“, a precizat prof. dr. Mihai Lucan.

Aceasta interventie costa 1.000 de euro, mult mai putin decit in alte tari din Europa. In aceasta suma se regaseste si fibra de sticla, care costa 680 de euro si care este de unica folosinta. Potrivit medicilor clujeni, dupa virsta de 60 de ani, 80% dintre barbati au probleme cu prostata.

Monitorul de Cluj

Economie

Eveniment

Cluj - Parc energetic eolian pe 100 ha la Marisel Piata de productie a energiei regenerabile incepe sa se dezvolte si in Cluj. 100 de turbine ar urma sa fie realizate pe un deal din Marisel.

In Marisel s-a demarat procedura de licitatie pentru realizarea unui parc cu 100 de centrale eoliene, dupa ce mai multi investitori straini-au explicat primarului Ioan Maris ca zona este extrem de favorabila pentru un astfel de proiect.

Daca investitorii nu dau dovada de seriozitate, administratia locala vrea sa acceseze fonduri europene pentru realizarea acestui proiect. “Un astfel de parc costa cam 150 de milioane de euro”, spune Maris.

Consiliul Local Marisel intentioneaza sa se asocieze cu un investitor privat in vederea realizarii unui parc energetic eolian

Ziua de Cluj

Sibiu - Conflictul Indo-Pakistanez mutat la Mirsa Cei 43 de indieni angajati la Mirsa sunt amenintati ca vor fi inlocuiti de muncitori din Pakistan. Indienii au trimis o scrisoare ZIARULUI de Sibiu in care isi spun toate nemultumirile.

Pe langa faptul ca sunt amenintati ca vor inlocuiti de „inamicii” pakistanezi, indienilor le-a fost refuzata si hrana cu care sunt obisnuiti. Societatea la care sunt angajati este cu capital italian, iar controalele incepute aici de catre Directia Muncii nu a descoperit nimic deosebit.

Indienii din Mirsa sunt la a doua scrisoare de acest fel. O prima plangere a fost depusa in urma cu o luna Ambasadei Indiei. Aceasta institutie a trimis la randul ei o sesizare la Ministerul Muncii.

„Va informam ca grupul nostru de firme nu a primit nicio sesizare de la Ambasada Indiei, respectiv Ministerul Muncii, in care sa ne fie incriminate anumite carente socio-profesionale si, in consecinta, este surprinzator sa aflam acest lucru din mass-media”, a semnalat atunci Piero Francisci, director general al Coifer Impex, din care face parte si punctul de lucru de la Marsa.

Muncitorii adusi din India au reclamat atunci lipsa contractelor de munca, dar si a masurilor de sanatate si securitate in munca. In urma neregulilor constatate, societatea care lucreaza cu indieni a primit amenzi de aproximativ 50.000 de lei de la Inspectoratul Teritorial de Munca Sibiu.

Reprezentantii S.C. Grande Mecanica Est - Marsa nu neaga amenda primita, dar cred ca a fost incorecta. “Este adevarat ca firma noastra a primit o amenda de la ITM Sibiu, dar la fel de adevarat este si faptul ca societatea noastra a contestat aceasta amenda, intrucat in opinia noastra este nedreapta”, precizeaza directorul general al Coifer Impex.

Ziarul de Sibiu

Cluj - Sase milioane de euro pe tobogane Peste 6 milioane de euro din bugetul local de anul acesta se vor duce pe tobogane.

Administratia locala clujeana vrea sa cumpere tobogane si alte aparate de joaca in valoare de pana la 21,8 milioane de lei. Suma provine de la bugetul local, iar pentru cheltuirea ei, Primaria va organiza o licitatie peste aproximativ doua saptamani.

Primaria Cluj-Napoca a anuntat desfasurarea unei licitatii pentru achizitia de aparate, complexe, ansambluri de joaca, mese de rummy si panouri de baschet, toate acestea urmand sa fie montate in parcurile si locurile special amenajate din Cluj-Napoca.

Ziua de Cluj

Iasi - Iasul a atras capital strain redus in comparatie cu alte orase In ultima perioada, o serie de investitori straini s-au aratat interesati sa bage bani aici, insa putini au fost cei care au pus in practica acest lucru.

Conform datelor Oficiului Registrului Comertului Iasi, in prima jumatate din 2007, valoarea capitalului strain investit a ajuns la doar 3,6 milioane de lei.

In comparatie cu aceeasi perioada din 2006, investitiile straine s-au triplat, dar, spre deosebire de alte orase, aceasta valoare e destul de scazuta.

Comparativ cu anul trecut, numarul societatilor comerciale infiintate in judetul Iasi cu capital integral strain a ajuns la 110. In acelasi timp, valoarea capitalului strain investit s-a majorat de trei ori.

Conform unui raport al Oficiului Registrului Comertului, in primul semestru, in Iasi, s-au infiintat 110 firme straine, cu un capital estimat la 3,6 milioane de lei.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cind au luat nastere 111 firme cu capital strain, iar valoarea capitalului subscris s-a ridicat la doar 0,8 milioane de lei, in acest an, suma s-a triplat.

Jurnalul de Est

Cluj - Cartof gigant, premiat la Rasca Un cartof gigant, care cantareste putin peste doua kilograme, a fost premiat duminica de autoritatile locale, in cadrul celei de-a doua editii a Festivalului Cartofului, desfasurat in comuna Rasca, judetul Cluj.

Premiul, in valoare de 150 de lei, a revenit unui producator din zona, Floarea Dreve, banii fiind alocati de Consiliul Local al comunei.

“Am semanat in primavara si asa a iesit. Dumnezeu asa ni l-a dat”, a spus castigatoarea. Potrivit acesteia, secretul cresterii unui asemenea cartof sta in calitatea pamantului si in folosirea ingrasamantului natural de la grajduri. in cadrul festivalului au mai fost acordate premii pentru cel mai ciudat cartof, in forma de inima,

pentru cel mai frumos stand amenajat pentru expozitie, dar au fost premiati si castigatorii concursurilor de carat saci cu cartofi sau de aruncat cartoful.

Ziua de Cluj

Bucuresti - Fermierii vor din nou cooperative Tot mai multi fermieri sunt interesati sa se asocieze in diverse forme, inclusiv in cooperative, pentru a beneficia de oportunitatile de desfacere a produselor si de o putere mai mare de negociere.

Desi cuvantul "cooperativa " mai are inca o rezonanta care aminteste de perioada comunista, fermierii sunt din ce in ce mai deschisi la acest tip de asociere. Daca se strang mai multi la un loc, ei obtin preturi mai mici la materiile prime, au o putere de negociere mai mare si posibilitati mai bune de desfacere a produselor, transmite Mediafax.

In Romania functioneaza deja cateva zeci de cooperative agricole, in domenii precum apicultura sau zootehnie, iar numarul acestora va creste, pentru ca initiativele nu lipsesc. In general, cei interesati sa se inscrie in cooperative sunt fermierii care vor sa faca din agricultura o activitate profitabila si mai putin taranii care fac agricultura de subzistenta.

Cooperativa nu este insa singura forma de asociere, optiunile sunt multe si vizeaza diverse categorii de agricultori, care pot obtine si finantare pentru constituirea in grupuri, din fonduri UE si de la stat.

Monitorul de Botosani

Bucuresti - Salariul mediu - in scadere... Castigul salarial mediu net, la nivel national, a scazut in luna august a.c. cu 1%, situandu-se la 1.030 lei, potrivit datelor prezentate de INS. Salariul mediu brut a scazut si el cu 0,5%, fata de luna anterioara, ajungand la 1.395 lei.

Cele mai mari castiguri salariale medii nete continua sa se inregistreze in domeniul activitatilor de intermedieri financiare: 2.653 lei.

La polul opus se afla salariile din industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, unde se inregistreaza 605 lei.

Indicele castigului salarial real pentru luna august, fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,2%.

Comparativ cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 106,3%, cu 1,9 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie a acestui an.

Tribuna Sibiu

Calarasi - Se pregateste "Expo Euro Dunarea" Camera de Comert, Industrie si Agricultura Calarasi organizeaza maine, 9 octombrie, o conferinta de presa, prilejuita de lansarea oficiala a proiectului Dezvoltarea Cooperarii Economice in Regiunea Transfrontaliera Calarasi - Silistra, prin desfasurarea targului anual "Expo Euro Dunarea".

Evenimentul va avea loc la sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Calarasi, incepand cu ora 13:00. Mentionam ca acest proiect este finantat de Uniunea Europeana in cadrul Programului Phare CBC 2005 si derulat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Calarasi, in parteneriat cu Asociatia bulgaro-elvetiana "Louis Eyer".

Reamintim ca prima, si ultima de altfel, editie a expozitiei internationale "Expo Euro Dunarea" a avut loc in anul 2005, in perioada 21 - 25 aprilie, cand firme importante din judet, cu diferite profile, si-au expus produsele, iar acum se incearca readucerea la viata a unui eveniment, ce ar trebui sa devina traditie la Calarasi.

Daca anul trecut, in 2006, targul expozitional a ramas doar la stadiul de idee si nu a mai fost organizat de catre Consiliul Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Calarasi, in colaborare cu Asociatia elvetiano-bulgara, speram ca in 2007 Camera de comert va reusi sa faca o figura frumoasa.

Observator de Calarasi

Bucuresti - Productia de cereale s-a injumatatit Potrivit datelor prezentate de MADR, productia de cereale a Romaniei va fi de aproape doua ori mai mica decat se inregistra in 2006.

Astfel, daca anul trecut, la nivel national, au fost obtinute 15,63 milioane tone de cereale (grau, orz, orzoaica, ovaz, porumb si orez), in acest an, estimarile MADR sunt sub 8 milioane tone. Conform MADR,

productia de grau a scazut semnificativ, situandu-se la numai 3 milioane tone, cu 2,56 milioane tone mai putin decat se inregistra in anul 2006, in conditiile in care suprafata insamantata a fost de 1,9 milioane hectare.

In ceea ce priveste porumbul, estimarile arata o productie de numai 3,68 milioane tone, de pe o suprafata de 2,1 milioane hectare, cu o medie la hectar de 1.740 kg.

Anul trecut, productia de porumb depasise 8,9 milioane tone.

Tribuna Sibiu

Bucuresti - Produsele din comert vor primi etichete de securitate Pentru a preintampina intrarea pe piata romaneasca a produselor nesigure, cum a fost cazul jucariilor chinezesti, al pastei de dinti si al produselor toxice,

Parlamentul European a adoptat o rezolutie privind securitatea produselor, punand accentul pe jucarii, rezolutie ce prevede, in primul rand, impunerea unor sanctiuni clare pentru anumite defectiuni.

Statele membre ale UE trebuie sa se asigure ca marca CE de pe jucarii, reprezinta o garantie a conformitatii cu cerintele de securitate. Marcajul CE este aplicat atat pe produsele provenind din spatiul UE, cat si din afara acestuia, iar consumatorii il interpreteaza adesea ca fiind al Uniunii Europene, ceea ce creeaza confuzii.

Din acest motiv, specialistii doresc sporirea calitatii de securitate a acestui marcaj.In acest sens, complementar marcii CE, s-a propus crearea unei etichete de securitate a produselor, astfel incat consumatorii sa poata face o alegere buna.

Asociatia Nationala pentru Protectia Copilului (ANPC), de exemplu, a inceput un proiect care vizeaza monitorizarea patrunderii in tara, a produselor din import, atat din China,

cat si din alte state din afara UE, inspectorii din cadrul acestei institutii, impreuna cu cei ai Autoritatii Nationale a Vamilor urmand sa realizeze controale privind importul produselor, in special al jucariilor.

Prahova

Bucuresti - Vama va putea emite decizii de impunere in urma inspectiei fiscale Vamesii vor avea, de acum incolo, competente mai largi in controlul fiscal. Masura a fost stabilita, zilele trecute, de catre Guvern.

Prin urmare, vama va avea dreptul de a emite deciziile de impunere in urma inspectiei fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, in domeniul produselor accizabile.

Totodata, au intervenit modificari si in privinta structurii organizatorice a vamii, prin infiintarea Directiei Supraveghere Accize si Operatiuni Vamale, in urma comasarii Directiei Antifrauda Vamala cu Directia Autorizare si Supraveghere Produse Accizate.

Se urmareste, in acest fel, sporirea eficientei activitatii autoritatii vamale, bazandu-se pe faptul ca personalul din cadrul Directiei Antifrauda Vamala are experienta in efectuarea controlului ulterior, care va fi folosita si in indeplinirea atributiilor in domeniul inspectiei fiscale.

In cadrul Directiei Antifrauda Vamala, mai functioneaza si Centrul de Informatii Vamale. Aceasta structura detine o baza de date privind agentii economici si operatiunile desfasurate de acestia, care va fi utilizata si in domeniul inspectiei fiscale, pentru coordonarea unitara a actiunilor de control.

Directorii executivi ai directiilor judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale vor exercita calitatea de ordonatori tertiari de credite incepand cu anul bugetar 2008.

Informatia Bacaului

Banci/Finante

Cluj - Horia Ciorcila: Ne gandim la extinderea BT in regiune BT a luat decizia strategica de a renunta la activitatile de asigurari, considerandu-le prea putin profitabile.

Intrarea pe piata Republicii Moldova reprezinta una dintre variantele de extindere pe care Banca Transilvania (BT) le-ar putea lua in calcul pentru continuarea cresterii dupa 2008, afirma Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al bancii.

"Pana la sfarsitul lui 2008-inceputul lui 2009 va trebui sa ne hotaram cum crestem mai departe. O varianta ar fi extinderea in afara, in Moldova", a declarat Ciorcila pentru ZF.

El spune ca BT se afla in prezent in fata unei "mari dileme" in privinta modului in care va continua cresterea dupa sfarsitul lui 2008, cand urmeaza sa se incheie actualul plan de expansiune.

Ziarul Financiar

Bucuresti - Bancile europene vor inasprirea conditiilor de creditare Bancile europene ar putea sa-si inaspreasca conditiile de creditare, conform datelor din studiul publicat de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Criza financiara, generata de sectorul subprime din Statele Unite, continua astfel sa produca efecte in Europa. Dorinta bancilor de a acorda imprumuturi cu o scadenta mai mare de trei luni, ar putea fi temperata de criza de pe piata creditelor, criza care continua sa-si faca simtite efectele.

Aceasta este una din concluziile studiului trimestrial realizat de BCE, si publicat cu o luna inainte de termenul normal. Ca urmare a crizei financiare mondiale, bancile europene ar putea sa-si inaspreasca conditiile de creditare, care ar putea insemna pe termen lung chiar si o scumpire a creditului. In acest context, BCE, s-a aflat intr-o pozitie destul de delicata.

Accentuarea tendintelor inflationiste, ar fi necesitat mai degraba o crestere a ratei dobanzii. Cresterea ratei dobanzii cheie, ar fi dus insa imediat la scumpirea creditului.

Creditele mai scumpe ar fi redus capacitatea si dorinta de a se imprumuta, a companiilor si a consumatorilor obisnuiti, iar in cele din urma, ar fi insemnat o incetinire a ritmului de crestere economica.

Monitorul de Botosani

Bacau - Credite pentru IMM de la BCR prin AJOFM Angajatorii care creaza locuri de munca se pot adresa Bancii Comerciale Romane, castigatoarea licitatiei organizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Firmele vor putea primi cate 20.000 de lei pentru fiecare loc de munca nou infiintat.

Programul de acordare de credite cu dobanda avantajoasa, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru IMM-uri, unitati cooperatiste, asociatii familiale si persoane fizice autorizate sa desfasoare in mod independent activitati economice va fi demarat luna aceasta.

Joi, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a facut public numele institutiei financiar-bancare care sa preia sarcina acordarii de credite, pentru o perioada de trei ani incepand din 2007.

Este vorba despre Banca Comerciala Romana.

Pentru fiecare loc de munca nou creat se ofera 20.000 de lei noi, dublu fata de cat se putea obtine anul trecut.

Celelalte conditii pentru acordarea de credite raman neschimbate (cel putin 60% dintre cei angajati sa fie someri aflati in evidenta AJOFM Bacau, acestia sa fie mentinuti in firma - ca post, nu ca persoana! - cel putin 3 ani, lipsa debitelor catre bugetele de stat si locale etc.).

In principiu, conditiile de creditare sunt foarte avantajoase, cel putin in ce priveste dobanda practicata.

Astfel, pentru judetele unde se inregistreaza o rata medie anuala a somajului mai mica sau egala cu rata medie anuala a somajului la nivel national se acorda credite cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei.

Pentru judetele cu o rata medie anuala a somajului mai mare decat rata medie la nivel national creditele se vor acorda cu dobanda de 25% din dobanda de referinta a BNR.

Creditele pot fi date pentru o perioada de unul (pentru achizitia de materii prime, materiale si obiecte de inventar), pana la trei ani (pentru investitii - in acest caz se poate acorda, la cerere, si o perioada de gratie de 6 luni, timp in care va fi rambursata doar dobanda, nu si rata la credit).

Vor putea fi creditate investitiile sau extinderile de activitate in domeniile productie, servicii si turism, nu insa si cele in activitati exclusiv de comert. De asemenea, nu se vor acorda credite pentru cumpararea de apartamente, autoturisme sau alte bunuri pentru uz casnic sau personal.

Valoarea creditului acordat nu poate fi mai mare de 75% din valoarea totala a investitiei, conform studiului de fezabilitate.

Diferenta de minim 25% reprezinta aportul imprumutatului, care poate consta in lichiditati sau bunuri legate de investitie (cladiri, terenuri, echipamente, software, capital circulant).

Informatia Bacaului

Cluj - Banca Transilvania - promotie atractiva la depozitele in EURO Persoanele care doresc sa economiseasca au la dispozitie, la Banca Transilvania, o oferta atractiva, valabila pina la 31 decembrie anul acesta.

Depozitul in EURO pe 6 luni, cu dobinda de 5,25% pe an. Aceasta este una dintre cele mai avantajoase dobinzi practicate pe piata si este fixa pe toata perioada pe care este constituit depozitul.

Promotia se adreseaza persoanelor fizice si juridice, suma minima de constituire a depozitului fiind de 250 EURO. Acesta se poate prelungi automat si, optional, dobinda se capitalizeaza.

Depozitul in EURO pe 6 luni, cu dobinda anuala de 5,25% are, de asemenea, ca avantaj faptul ca Banca Transilvania nu percepe nici un comision pentru depunerile de numerar ori taxe suplimentare pentru constituirea depozitului.

Si pentru celelalte depozite in EURO, dobinzile sint la fel de atractive pentru clienti: 3,75% (depozit pe o luna), 4,25% (depozit pe trei luni), respectiv 5% pentru cele constituite pe noua si 12 luni.

Monitorul de Sibiu

Constanta - Cardul de credit - cel mai scump imprumut bancar Cardul de credit este unul dintre produsele bancare cele mai tentante intrucit ofera, pe linga posibilitatea de a face cumparaturi neprevazute in bugetul lunar, si o “prestanta” financiara.

Din acest motiv, tot mai multi romani apeleaza la o linie de finantare pe un card de credit, mai ales ca banii pot fi folositi in orice moment. Cu toate acestea, trebuie retinut faptul ca un card de credit reprezinta, totusi, cea mai scumpa forma de imprumut bancar.

Multi romani stiu ca un card de credit poate fi folosit pentru plata produselor si serviciilor la comercianti, pentru achitarea ratelor, a facturilor sau a cumparaturilor de pe Internet.

Mai poate fi utilizat si pentru retragerea de numerar de la ATM-uri, insa, daca plata la comerciati nu se taxeaza, retragerea de numerar este destul de scumpa. Pe linga aceste costuri, bancile percep diverse comisioane care maresc costul total al creditului.

In ceea ce priveste taxa de emitere a cardului, taxa de administrare, de blocare, de inlocuire card, de depasire a limitei de credit acordate, de initiere nejustificata, de refuz la plata si comisionul de plati la comerciatii din strainatate sint doar citeva din costurile pe care trebuie sa le suportam in momentul in care apelam la un card de credit.

Aceste comisioane difera de la o banca la alta, astfel ca, in momentul in care solicitam un card de credit, trebuie sa cerem si lista cu comisioane. Dobinzile la cardurile de credit standard in lei variaza intre 17,5% pe an si 28% pe an.

Telegraf Constanta

Imobiliare

Cluj - Duelul mall-urilor Coordonatorii primelor doua mari complexe comerciale clujene, Iulian Dascalu - Iulius si Arpad T?r?k - Polus, promit obiective de nivel european.

Inainte de sfarsitul saptamanii, Clujul va avea primul mall - Polus Center. O saptamana mai tarziu este programata inaugurarea la Iulius Mall. Unul este centru regional comercial si de divertisment, iar celalalt, centru comercial multifunctional de tip mall.

Ele cumuleaza o suprafata inchiriabila de 100.000 mp si investitii de 200 de milioane de euro.

Ziua de Cluj

Cluj - 400 de locuinte spaniole la Cluj Grupul imobiliar spaniol Maexpa intentioneaza sa cumpere 10.000 de metri patrati de teren in Cluj-Napoca si in afara orasului, pentru a construi locuinte.

Compania se gandeste sa investeasca si la Baia Mare, Oradea, Targu Mures, Sibiu, Brasov, Constanta si Bucuresti.

Directorul general al Maexpa, portughezul Victor Gomes, a declarat ca inca sunt in negocieri pentru cumpararea terenurilor si ca intentioneaza sa construiasca in Cluj-Napoca aproximativ 400 de apartamente.

Ziua de Cluj

Brasov - Investitie de 15 milioane de euro intr-un complex de vile, langa Brasov Companiile Carpediem Consulting si Bart & Micu Developments au inceput constructia unui cartier de 70 de case in vecinatatea Brasovului, valoarea proiectului fiind de circa 15 milioane de euro.

Cartierul va fi amplasat pe un teren de zece hectare, casele avand suprafete cuprinse intre 90 si 250 de metri patrati, fiecare dintre ele urmand sa beneficieze de o suprafata de teren de 500 - 900 de metri patrati, informeaza un comunicat al dezvoltatorului imobiliar.

In acest complex vor mai fi construite o gradinita, spatii comerciale si locuri de joaca. Locuintele vor costa intre 120.000 de euro si 200.000 de euro.

ZF Transilvania

Sibiu - Zone rezidentiale in Medias Mai multe alei dintre blocurile din cartierul Gura Campului vor beneficia de reguli speciale de circulatie, urmand sa fie incadrate in categoria zonelor rezidentiale. Aceleasi masuri vor fi aplicate si pentru unele artere din cartierul Mosnei.

Comisia locala pentru reglementarea traficului rutier si pietonal din municipiul Medias a hotarat ca pe aleile dintre blocuri si unele strazi din Cartierul Gura Campului sa fie instituite reguli speciale de circulatie in conformitate cu Noul Cod Rutier.

Astfel pe strazile Sinaia, Feleac, Ludus, Turda, Tomis, Aleea Eforie, Aleea Borsec, Merilor, Aleea Sovata, Aleea Istria, Paltinis si C.I.Parhon vor fi montate indicatoare rutiere cu semnificatia “Zona Rezidentiala”.

“Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului numarul 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice, zona rezidentiala reprezinta perimetrul dintr-o localitate unde se aplica reguli speciale de circulatie, avand intrarile si iesirile semnalizate ca atare.

In zona rezidentiala semnalizata, pietonii pot folosi toata latimea partii carosabile, jocul copiilor fiind permis. Conducatorii de vehicule sunt obligati sa circule cu o viteza maxima de 20 km/h, sa nu stationeze sau sa parcheze vehiculul in afara spatiilor anume destinate si semnalizate,

sa nu stanjeneasca sau sa impiedice circulatia pietonilor chiar daca, in acest scop, trebuie sa opreasca”, spun reprezentantii Primariei Medias.

Tribuna Sibiu

Companii

Constanta - Interes mare pentru Cernavoda 3 si 4 Sase mari producatori de energie din Europa vor sa investeasca in centrala nucleara de pe Dunare.

Sase dintre companiile care au achizitionat, pina la data de 4 octombrie, documentatia necesara pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea participarii la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda se numara printre marii producatori de energie din Europa.

Documentatia necesara pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea participarii la constructia reactoarelor 3 si 4 poate fi achizitionata pina la data de 10 octombrie. Nuclearelectrica a anuntat ca, pina joi, 4 octombrie, un numar de 32 de companii ridicasera aceste documente: KHNP (Coreea de Sud), RWE Power (Germania), Consortiul Ansaldo (Italia) - AECL (Canada),

Electrabel (Belgia), AFEN (Romania), Enel (Italia), Alro (Romania), Electrica (Romania), EGL (Romania), Unit International (Luxemburg), BRD (Romania) Mittal Steel (Romania), Gabriel Resources (Canada), CEZ (Cehia), Lafarge (Romania), Energy Holding (Romania), MVM (Ungaria), Silcotub (Romania), Iberdrola (Spania),

ERBE (Ungaria), BNP Paribas (Franta), Fondul Proprietatea (Romania), RATIA (Elvetia), SNC Lavalin (Canada), Axor Europe (Romania), Eviva Energy (Romania), ROMIB (Romania), Tess Conex (Romania), Endesa (Spania), EGL (Elvetia), Rompetrol Group (Olanda), Elcomex IEA (Romania).

Numele a sase dintre aceste companii se afla in topul producatorilor de energie din Uniunea Europeana: Endesa, CEZ, Enel, Iberdrola, RWE si Electrabel.

Cum reprezentantii Nuclearelectrica au anuntat ca vor fi preferati in acest proiect marii producatori si consumatori de energie, este posibil ca acestia sa aiba sansele cele mai mari sa cistige licitatia fie participind singuri, fie in consortiu cu alte firme.

Marele absent de pe lista provizorie a Nuclearelectrica este E.ON Energie din Germania, un alt mare producator de energie din Europa, care fusese calificat, anul trecut, printre potentialii investitori la reactoarele 3 si 4, selectie reluata in aceasta vara.

E.ON a anuntat, in repetate rinduri, ca se va inscrie si in cursa din acest an pentru realizarea celor doua capacitati nucleare.

Monitorul de Sibiu

Cluj - Ranbaxy a ofertat Zenotech Grupul farmaceutic indian Ranbaxy va face o oferta pentru preluarea a inca 20% din compania Zenotech, pentru 28 de milioane de dolari, dupa ce si-a majorat participatia la 45%.

Zenotech dezvolta medicamente obtinute prin intermediul biotehnologiei. Ranbaxy a preluat in 2006 de la fondul de investitii Advent 96,7% din Terapia Cluj, pentru 324 de milioane de dolari.

Ziua de Cluj

Sibiu - bauMax scoate la concurs Dacii Logan Compania bauMax Romania aniverseaza in luna octombrie primul an de existenta pe piata din Romania, ocazie cu care desfasoara o campanie promotionala, dublata cu o tombola prin care ofera ca premii mai multe Dacii Logan Van.

Campania promotionala se desfasoara pana la finele lunii octombrie. Potrivit companiei bauMax, pentru fiecare 50 lei cheltuiti clientii primesc un talon prin care se vor putea inscrie in tombola pentru Dacia Logan Van. Tragerea la sorti a castigatorului va avea loc in 5 noiembrie in Bucuresti.

"Regulamentul oficial al campaniei promotionale este disponibil oricarui solicitant in mod gratuit, in magazinele bauMax si pe site-ul www.bauMax.ro", precizeaza compania. De asemenea, bauMax a pregatit un premiu pentru clientii care isi serbeaza ziua de nastere in 31 octombrie. Acestia vor beneficia de un discount la cosul de cumparaturi de 15%.

"Daca in termen de 14 zile calendaristice de la cumpararea unui produs din magazinele bauMax, constatati ca acelasi produs poate fi cumparat la un pret mai mic, de la un alt magazin, noi va returnam diferenta de pret + 10% din pretul produsului practicat de magazinul respectiv.

Daca inainte de cumpararea produsului de la bauMax gasiti intr-un pliant actual al unui alt magazin, un produs identic la un pret mai mic decat cel oferit de noi, puteti cumpara acest produs de la bauMax la acelasi pret - 10%", mai arata compania.

Ziarul de Sibiu

Bistrita Nasaud - Remin, fara terenul de sub sediu Un rodnean a fost pus in posesie pe terenul de sub sediul administrativ al Exploatarii Miniere din centrul comunei bistritene Rodna.

Comisia de fond funciar din cadrul Consiliului Local Rodna a decis vineri sa il puna in posesie pe rodneanul Octavian Sasu asupra celor 1400 mp de teren de sub cladirea administrativa a Exploatarii Miniere Rodna, inchisa in cursul acestui an.

Cladirea apartine "Remin" Baia Mare si in vremea in care mina Rodna era functionala a fost folosita pe post de centru administrativ.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Producatorul german de schele Hunnebeck cumpara dealerul din Cluj Compania germana Hunnebeck, specializata in productia de cofraje si schele pentru constructii, va intra anul viitor pe piata romaneasca prin achizitia firmei Baviera din Cluj-Napoca, dealerul local pentru produsele Hunnebeck, valoarea tranzactiei fiind de peste un milion de euro. "

Ne aflam in discutii avansate cu grupul american Harsco, proprietarul Hunnebeck, negocierile urmand sa fie finalizate pana la sfarsitul anului", a declarat asociatul unic al Baviera, Mircea Albutiu.

In urma operatiunii, Hunnebeck va prelua integral firma Baviera, inclusiv angajatii, clientii si dreptul de reprezentare in Romania. Valoarea de piata a companiei Baviera este de aproximativ un milion de euro.

Baviera a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 1,6 milioane de euro si estimeaza pentru acest an o dublare a afacerilor, la circa 3,5 milioane de euro, valoare care include si veniturile din inchirieri.

ZF Transilvania

Mures - Remex vrea 5,5 mil. euro din exporturile de mobila Producatorul de mobila Remex din Reghin estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de peste 5,5 mil. euro, in crestere cu 10% fata de anul trecut.

"Estimam ca vom realiza in acest an o crestere a cifrei de afaceri cu 10% fata de rezultatele inregistrate in 2006, luand in considerare aspecte ca stabilitatea fortei de munca pe piata locala si majorarea nivelului de trai in tarile membre ale Uniunii Europene, tari in care si compania noastra desfasoara activitati de export a mobilierului'',

a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Joarza, directorul general al companiei Remex. Compania desfasoara in prezent activitati de export a mobilierului din lemn masiv pe pietele din Franta, Germania, Olanda si Irlanda.

ZF Transilvania

Media/Pub/Creatie

Cluj - Ziaristii clujeni, buni si la cantat Prima editie a Cupei Presei la karaoke a avut loc vineri seara in Janis Pub.

Acompaniati de trupa localului, formatia Hazard, ziaristii clujeni nu au ezitat sa se ia la intrecere. Primul loc l-a ocupat reporterul Andi Daiszler, de la Monitorul de Cluj, care a interpretat o piesa a trupei Liquid.

Pe locul secund s-a clasat redactorul ZIUA de Cluj, Tiberiu Farcas, iar locul trei a revenit corespondentei Realitatea TV, Irina Mancas. Peste 40 de jurnalisti au participat la petrecerea din Janis Pub.

Ziua de Cluj

Constanta - Regizorul Radu Muntean a terminat filmarile la „Boogie” Regizorul Radu Muntean a terminat filmarile la cel mai recent proiect, „Boogie”, un film despre un grup de prieteni care-si reamintesc de tinerete, pe care cineastul vrea sa-l duca la festivalul de la Berlin, anul viitor, iar premiera in cinematografe este preconizata pentru mai 2008.

Filmarile pentru „Boogie” au inceput pe 10 septembrie, la Neptun, unde actorii Anamaria Marinca, Dragos Bucur, Mimi Branescu sau Vlad Muntean, fiul regizorului, in virsta de patru ani, au petrecut 20 de zile si nopti.

Regizorul a spus ca, initial, a evitat sa il aleaga in rolul copilului din film pe fiul sau, pentru ca nu ii place sa „amestece lucrurile”.

„Am ales alt copil, foarte simpatic si dezinvolt, dar care s-a dovedit putin controlabil la repetitii. Atunci l-am chemat pe Vlad si cred ca a fost una din cele mai bune decizii de casting pe care am luat-o”, a spus Radu Munteanu.

Anamaria Marinca, una dintre actritele principale din filmul de Palme d'Or al lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, s-a declarat incintata de tinarul ei coleg de platou. „In prima zi cind l-am cunoscut, am tacut si l-am privit minute bune in sir. Nu ma mai saturam sa ma uit la el”, a declarat actrita.

Telegraf Constanta

IT&C

Sibiu - UPC are cel mai rapid internet Compania UPC a schimbat planurile tarifare si a introdus un serviciu de internet cu o viteza de 20 Mbps, cea mai mare oferita de o companie similara, din Romania.

De la 1 octombrie, fiecare serviciu UPC vine in 3 variante: Small, Medium, Large. De la aceeasi data, UPC anunta ca a crescut vitezele la internet, a redus tarifele la telefonie, a imbunatatit oferta de televiziune digitala prin cablu.

"Pentru prima data pe piata de comunicatii prin cablu, un client care cumpara televiziune, internet si telefonie la pachet plateste un pret redus pentru abonamentul total", precizeaza un comunicat al UPC. Cele trei pachete de servicii, Small, Medium si Large, costa 50, 75, respectiv 100 de lei pe luna si aduc viteze la internet de 1, 10, respectiv 20 Mbps.

UPC are si tarife noi, mai reduse, pentru telefonie si televiziune. "Receptia semnalului digital se face fara antena de satelit. Clientii au acces la ghidul electronic de programe (EPG), au optiunea de blocare a vizionarii anumitor canale de catre copii (Parental Control),

pot accesa rapid canalele preferate ale fiecarui membru al familiei. Serviciul de televiziune digitala prin cablu va fi disponibil anul viitor si in alte orase din tara", arata UPC.

Ziarul de Sibiu

EuroJurnal

UE cere Turciei sa asigure libertatea religioasa si de expresie "Turcia trebuie sa adopte legi care sa asigure libertatea religiei si libertatea de exprimare si sa renunte la practica inacceptabila de a-i urmari in justitie pe scriitorii care critica spiritul si identitatea turceasca", a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.

Turcia isi mentine dorinta de a adera la UE, dar sustine ca reforme-cheie precum amendarea sau abrogarea articolului 301, care poate fi folosit pentru aducerea in instanta a scriitorilor pentru insulte la adresa identitatii turce, nu vor putea fi adoptate inaintea raportului UE, asteptat in noiembrie.

"Eforturile recente ale partidului de guvernamant din Turcia de modificare a Constitutiei tarii nu ar trebui sa intarzie reformele de extindere a libertatilor de expresie si religie", a adaugat Rehn.

Ziarul Financiar

Uniunea Europeana - A scazut numarul solicitarilor de azil in UE Statisticile Eurostat indica pentru anul 2006 o scadere a numarului cererilor de azil inregistrate de tarile UE cu 34.520 comparativ cu 2005, statul cu cel mai mare numar de solicitari la mia de locuitori - 5,9 - fiind Ciprul.

Pe locurile urmatoare in topul statelor cu cel mai mare numar de cereri de azil la mia de locuitori se situeaza Malta (3,1), Suedia (2,7) si Austria (1,6). La nivelul UE, media este de 0,4 solicitari la mia de locuitori.

Unele state, precum Estonia, Letonia, Portugalia sau Romania nu au primit, practic, nicio solicitare de azil, insa acest lucru nu inseamna ca nu au constituit si ele destinatia imigrantilor ilegali.

Austria, care in 2001 si 2002 se afla in fruntea acestei liste, cu peste 4 cereri de azil la mia de locuitori, nu mai este atit de atractiva pentru potentialii imigranti. In cifre absolute, daca in 2002, autoritatile austriece primisera 39.355 solicitari, anul trecut numarul acestora a scazut la 13.350, cu 9.100 mai putin decit in anul precedent.

Cea mai semnificativa reducere a numarului de cereri de azil a inregistrat-o Franta - cu 16.300 cereri mai putin in 2006 decit in 2005, urmata de Germania (-7.900).

Telegraf Constanta

Pensii private

Bucuresti - Pensii majorate Punctul de pensie va creste de la 416 lei la 541 lei. Ministrul a explicat ca bugetul de asigurari sociale pe 2007 se va inchide cu un excedent, ceea ce permite majorarea pensiilor in avans cu 2 luni.

Paul Pacuraru a spus ca, astfel, virstnicii din Romania vor beneficia de o parte importanta din majorarea lunii ianuarie inca din noiembrie. Potrivit ministrului muncii si alocatiile pentru copii vor creste de la 25 de lei, cat sunt in momentul de fata, la 32 de lei, dar numai de la 1 ianuarie.

De acesta majorare vor beneficia toti cei 4,6 milioane de copii din Romania.

Radio Cluj

Bursa

Bucuresti - Plasamentele investitorilor straini au urcat lichiditatea bursei Lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a urcat in intervalul 1-5 octombrie cu 16,54% fata de saptamina anterioara,

pina la 248,77 milioane de lei, ca urmare a revenirii pe piata a investitorilor straini, pe fondul calmarii pietelor externe, sustin brokerii.

Singura sedinta in care piata a fost dominata de indecizie a fost cea de miercuri, cind investitorii au asteptat rezultatul votului din Parlament la motiunea de cenzura depusa de PSD.

„Inca de la inceputul saptaminii, pe piata s-a simtit intrarea de resurse noi, insa tendinta mai clara a fost incepind cu sedinta de joi.

La aceasta a contribuit si conjunctura externa linistita, pietele americane atingind noi maxime istorice!“, arata un raport al KTD Invest.

Jurnalul de Est

EuROfonduri

Botosani - Aproape un milion de euro pentru conservarea biodiversitatii in zona de granite Judetul Botosani, prin Agentia pentru Protectia Mediului, se implica in conservarea biodiversitatii din zona de granita alaturi de alte trei judete: Iasi, Galati si Vaslui, cu participarea reprezentatilor din Republica Moldova.

Este vorba despre un proiect de cooperare transfrontaliera, de o importanta majora, a carui valoare se ridica la 860 de mii de euro, finantarea venind prin Phare.

„Proiectul de management comun de conservare a biodiversitatii in zona de granita cuprinde in zona de dotari binocluri, lunete, aparate de fotografiat in zona de modelare a migratiei pasarilor.

Proiectul a fost initiat, acum ne aflam in zona de achizitie a tuturor echipamentelor care sunt necesare, inclusiv a unei barci cu motor pentru a se putea observa indeaproape zonele in care se cuibaresc anumite specii de pasari”,

a declarat Sorin Grindei, director executiv in cadrul APM Botosani. In prezent se lucreaza la segmentul de infrastructura din cadrul proiectului, partea importanta urmand sa se desfasoare in iarna acestui an, cand se vor incepe observatiile in teren.

Proiectul va cuprinde si o serie de harti de distributie a speciilor, lucru ce se va realiza cu sprijinul unor cercetatori stiintifici contactati de APM Botosani.

Evenimentul de Botosani

Cultura/Educatie

Sibiu - Declaratia de la Sibiu Cea de-a VI-a reuniune a Parlamentului Cultural European, desfasurata la Sibiu weekend-ul trecut, s-a incheiat ieri cu „Declaratia de la Sibiu”. Adunarea PCE a adus la Sibiu in jur de 100 de artisti, filosofi, scriitori si personalitati culturale din 42 de tari europene.

Parlamentul Cultural European se intruneste din 2002 incoace in fiecare an, intr-un oras important pentru cultura Europei. Anul acesta a fost Sibiul. Periodic, intrunirile se finalizeaza cu o declaratie care are in vedere viitorul culturii in tarile Europei.

Declaratia de la Sibiu are in vedere sase aspecte: Europa este un proiect cultural, Europa este un spatiu al valorilor comune, Dialogul intercultural este o unealta esentiala, Necesitatea crearii unui spatiu comun pentru cultura, Comunicarea ideii de Europa si Programele de cercetare ale Parlamentului Cultural European.

“A fost dorinta participantilor sa avem o declaratie. Noi, Partidul Cultural European, suntem convinsi ca Europa este un proiect cultural. Acest dialogcultural este bazat pe un spatiu al valorilor comune si in baza acestor valori dialogul cultural este esential”, a spus Karl-Erik Norman, secretarul general al PCE.

Ziarul de Sibiu

Sibiu - Sprijin pentru UNESCO Ministrul secretar de stat pentru Cultura si Media din Germania, a promis in urma vizitei sale la Sibiu, sa sustina proiectele de restaurare a bisericilor fortificate din Transilvania, precum si candidatura centrului istoric al Sibiu pentru lista monumentelor UNESCO.

Bernd Neumann, ministrul secretar de stat pentru Cultura si Media al Germaniei, a vizitat saptamana trecuta Sibiu si s-a aratat incantat atat de cntrul istoric al Sibiului cat si de bisericile sasesti din judet. “M-a impresionat multitudinea etnica si religioasa a acestui oras, un model unic al intelegerii si convietuirii multiculturalitatii.

Si in Germania avem probleme cu inluentele multiculturale, iar Sibiu poate fi vazut ca un exemplu”, a declarat Bernd Neumann. In cele cateva zile petrecute la Sibiu, ministrul secretar de stat pentru Cultura si Media al Germaniei a avut intalniri cu cativa oficiali locali, cu IPS Mitropolitul Ardealului Laurentiu Streza, episcopul Parohiei Evanghelice, Christian Klein,

a vizitat mormantul lui Andrei Saguna de la Rasinari, Centrul pentru Cultura si Dialog “Friedrich Teutsch” si bineinteles, centrul istoric al Sibiului. “Este nevoie de sprijin pentru salvarea monumentelor istorice in contextul mostenirii culturale a Transilvaniei si a germanilor care au locuit aici”,

a mai spus Bernd Neumann, care a promis ca din punctual lui de vedere, va face tot ce-i sta in putinta pentru sustinerea centrului istoric al Sibiului pentru acceptarea acestuia in randul monumentelor protejate de UNESCO.

Ziarul de Sibiu

Bacau - Ce poti face cu o bursa? La mai toate universitatile din Romania se pune problema valorii burselor.

Daca intr-un centru universitar de renume o bursa are o valoare ce se invarte in jurul sumei de 4.000.000 le vechi, suma mica in comparatie cu cheltuielile unui student, la Universitate din Bacau bursa de studii este cu putin peste 190 RON, iar cea de merit nu depaseste cu mult 2.000.000 lei vechi.

Un student bacauan cheltuie pe cazare intre 100 RON si 400 RON. Mancarea pe o luna, pregatita pe un resou sau in cazurile mai norocoase pe aragaz, mai scot din buzunarul studentului 150 RON.

Cartile de specialitate costa cel putin 45 RON, iar in medie intr-o luna de zile, un student ar trebui sa isi cumpere cel putin doua carti. Pana acum s-au acumulat in medie 400 RON, numai pe cateva cheltuieli.

Mai trebuie luate in calcul si cheltuilile pe utilitati, haine si alte lucruri necesare unui student. Pana la urma constatam ca intr-o luna de zile, un student ar trebui sa scoata din buzunar cel putin 600 RON pentru a-si acoperi cheltuielile.

Informatia Bacaului

Constanta - Simpozion dedicat Holocaustului, la Muzeul de Istorie Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie si Directia Judeteana a Arhivelor Nationale organizeaza, marti, cu incepere de la ora 10.30, in aula „Adrian Radulescu” a institutiei muzeale, simpozionul stiintific intitulat „Ziua Holocaustului”.

La aceasta manifestare culturala vor participa presedintele Comunitatii Evreilor din Romania, prof. univ. dr. Carol Fridman, directorul Directiei Judetene Constanta a Arhivelor Nationale, dr. Virgil Coman, dr. Marian Zidaru, consilier in cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National si drd. Florin Stan, muzeograf in cadrul Muzeului Marinei Romane.

Comunicarile care urmeaza sa fie prezentate vor aduce in discutie teme ca: „Dovezi ale tragediei evreilor romani, reflectate in documente de arhiva”, „Informatii inedite in arhivele constantene privind evreii in anii celui de-al doilea razboi mondial” si „Luptatorii antifascisti evrei parasutati in Romania, in timpul celui de-al doilea razboi mondial”.

Telegraf Constanta

Showbiz&Fun

Cluj - Paula Seling va canta in deschidere la Beyonce Ea a castigat lupta cu interpreta clujeana Andra si va concerta pe 22 octombrie, inaintea show-ului de la Cluj al vedetei americane.

Solista Paula Seling (foto), una dintre cele mai apreciate voci din muzica autohtona, a fost aleasa sa evolueze in deschiderea concertului pe care regina stilului R&B, Beyonce Knowles, il va sustine pe 22 octombrie pe stadionul “Ion Moina”.

“Selectia solistei care sa cante in deschidere a fost foarte serioasa. Beyonce nu isi asociaza numele cu oricine. Paula Seling a convins prin calitate si stilul interpretarii”,

a dezvaluit pentru ZIUA de Cluj Dana Cristescu, reprezentanta Fundatiei Culturale Phoenix, co-organizator, alaturi de Vodafone, al concertului Beyonce in Romania. Printre “divele” care au fost respinse s-a numarat si clujeanca Andra.

Ziua de Cluj

Iasi - Relu Fenechiu s-a casatorit cu fast si opulenta la Viena In cel mai mare secret, cu o spaima ostentativa de ziaristi, baronul liberal al Iasiului, Relu Fenechiu s-a casatorit sambata cu Mariana Ivan, o cantareata de muzica populara din Abrud, judetul Alba.

Nunta a avut loc intr-o atmosfera de basm la Viena, intr-un castel mediaval. Nasul "nasului" de la Iasi este un alt baron vestit al PNL-ului, Dan Radu Rusanu, supranumit "guzganul rozaliu al PNL" dupa omologul sau din PSD, Viorel Hrebenciuc.

Nunta s-a intitulat "restransa", cu pana in o suta de perechi, alese insa "pe spranceana": premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrii Cristian Adomnitei, Paul Pacuraru, Tudor Chiuariu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, Varujan Vosganian.

De asemenea, la unirea destinelor celor doua VIP-uri politice au participat si multi oameni de afaceri ieseni, printre care i-am putea numara pe Iulian Dascalu, Gabriel Mardarasevici, Maricel Popa, dar si sotii Teresa si Ioan Prisecaru, afaceristii mentionati fiind toti cuprinsi in "Top 300" a revistei "Capital".

Se pare ca darul de nunta a pornit de la 5.000 de euro, dar a constat si in importante favoruri politico-economice oferite cu darnicie de ministrii "Guvernului Fenechiu" din cadrul Guvernului Tariceanu II.

"Daca dumnealui a vrut sa nu vorbeasca despre acest lucru, inseamna ca nu trebuie sa vorbim. Lasati-ma asa. Nu comentez acest eveniment", s-a rezumat sa spuna Valerian Salavastru, finul lui Relu Fenechiu.

Romania libera editia de Moldova

Statele Unite ale Americii - Betty cea urata, desemnata Femeia Anului 2007 Actrita America Ferrera a fost desemnata de catre revista Billboard si Hollywood reporter, ca fiind Femeia Hispanica a Anului 2007. Tanara de 23 de ani este in al noualea cer, datorita distinctiei acordate.

In filmul care a consacrat-o, America joaca rolul unei asistente personale neindemanatice, Betty Suarez. Actrita va fi invitata la hotelul Roosevelt, martea aceasta, in cadrul unui mic-dejun inaugural pentru Femeile Hispanice din Showbiz.

Recent, actrita a mai primit un premiu, "Latina Leader", de la Institutul Hispanic Caucus. America a mai aparut si in revista spaniola Business Magazine, in cadrul listei celor mai influenti 100 de spanioli.

Evenimentul de Botosani

Cluj - Grimus la Londra Dupa un concurs-maraton de citeva ore, finala nationala „The Global Battle of The Bands“ 2007 a fost cistigata de clujenii de la Grimus.

Clujenii de la Grimus vor reprezenta Romania in concursul „The Global Battle of The Bands“ (GBOB), care va avea loc la Londra.

Finala nationala, desfasurata la sfirsitul saptaminii trecute in Diesel Club, a adunat nu mai putin de 13 trupe din intreaga tara, care au sustinut recitaluri de cite doua piese in cadrul primei editii a competitiei GBOB din Romania.

„Nu am cintat niciodata aici si nici nu credeam ca vom cinta vreodata...“, a remarcat Teo Peter jr. Intregul local a fost animat intr-un mod diferit de cel cu care s-a consacrat in cei peste 10 ani de existenta.

Tineri pletosi, multi imbracati in negru, haine de piele, tinte, rasta si piercing, adolescente imbracate in stil ghotic au stat ore in sir asezati la mesele elegante, pe canapele sau direct pe scari, in vreme ce chitari, tobe si alte instrumente puteau fi vazute rezemate de pereti.

Monitorul de Cluj

Constanta - Oktoberfest, serbat la gradinita In fiecare octombrie, la Munchen, Germania, pietele, terasele, berariile si pivnitele sint pline pina la refuz de localnici si turisti, care, cu o halba si cu cirnati in mina celebreaza Oktoberfest.

O petrecere asemanatoare a fost organizata, simbata, in curtea Gradinitei nr. 12, unde exista si clase cu predare in limba germana. Peste 300 de copii si parinti au incercat sa refaca atmosfera specifica Oktoberfest-ului din Germania in curtea gradinitei.

“Este a treia editie a Oktoberfest la noi. Aceasta sarbatoare nu se poate realiza fara ajutorul parintilor care s-au implicat. Avem pentru parinti bere si mici, iar pentru copii, dulciuri”, a declarat directorul Gradinitei nr. 12, institutor Maria Terziu.

In curtea gradinitei au fost amenajate standuri, unele cu mincare, altele cu dulciuri, iar mamicile si educatoarele se transformasera in bucatari.

Nicii tatii nu s-au lasat mai prejos, inc