Numele firmei spune totul. Pe aceasta idee merg foarte multi agenti comerciali. Daca unii dau denumirea firmei dupa numele copiilor sau a celor dragi, sau sa aiba vreo legatura cu activitatea firmei, o femeie din comuna sibiana Atel si-a infiintat in urma cu trei ani o firma cu un nume mai putin obisnuit.

Patroana firmei, Minodora Ilie spune ca si-a numit firma „Dumnezeu traieste si vorbeste SRL", deoarece este o femeie foarte religioasa si citeste mult din biblie. Activitatea firmei ar fi trebuit sa fie „cresterea ovinelor, caprinelor, cabalinelor, magar", insa imediat dupa infiintarea firmei, femeia s-a imbolnavit, iar firma nu a avut activitate.

„Eu vroiam sa cresc animale si sa ajut oamenii saraci. Eu am sapte fii, insa vroiam sa am si eu o afacere sa ma intretin. Din pacate, am si eu o virsta si nu ma simt prea bine", spune, Monodora Ilie, in virsta de 56 de ani.

Bete in roate

Chiar daca firma nu a avut activitate, femeia plateste si acum taxe si impozite. Tot ce-si doreste acum este ca cineva sa preia initiativa sa, adica sa creasca animale si sa ajute oamenii saraci. Desi crede foarte mult in Dumnezeu, femeia spune ca o parte dintre problemele aparute sint si din cauza religiei sale. „Eu sint de religie adventista, iar oamenii te privesc uneori ciudat.

Mi-as fi dorit tare mult ca aceasta firma sa functioeze si sa-mi pot realiza visul de a ajuta oamenii saraci, de a pune pe picioare un proiect umanitar. Eu nu m-as lasa batuta, insa cei sapte fii ai mei, care o parte sint in strainatate stiu ca sint foarte bolnava si nu ma mai lasa sa muncesc.

Si eu sint constienta ca nu trebuie sa fac efort deoarece am probleme cu tensiunea, insa, poate cu ajutorul lui Dumnezeu, ma voi face bine", spera Minodora Ilie.

Fara sprijin

Autoritatile locale din Atel nu stiau foarte multe despre initiativa femeii. Acestia spun ca Minodora Ilie nici nu le-a cerut ajutorul. Femeia recunoaste ca nu a insistat sa-si promoveze acest proiect, si nici nu a incercat sa gaseasca alternative. „Stiu ca exista finantari pentru microferme si ca sint anumite facilitati.

Sint fonduri externe, insa trebuie sa fii sanatos ca sa umbli, sa poti avea o afacere prospera. Mi-ar placea sa ma lupt pentru a obtine fonduri, insa acum chiar nu mai pot. Deja stabilisem citeva persoane pe care as fi vrut sa le ajut. Acum trebuie sa inteleaga ca imi protejez sanatate, nu ca nu as vrea sa-i ajut", mai spune femeia

Cedeaza firma

Daca un om cu suflet mare s-ar oferi sa duca mai departe initiativa Minodorei, femeia spune ca i-ar ceda firma. Cu o conditie. Ca respectiva persoana sa ajute intr-adevar oamenii saraci, iar profitul firmei, in cazul in care acesta va exista, sa fie administrat doar in folosul comunitatii. In tara mai exista astfel de initiative, insa, niciun nume de firma nu are conotatie religioasa.