Asociatia ARA a solicitat Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN) Alba clasarea ca monumente istorice a 50 de constructii valoroase - locuinte traditionale, biserici, edificii publice (scoala veche, primaria veche, sediul intreprinderii miniere, maternitatea veche) - din satele Rosia Montana si Corna.

Cererile de clasare au fost depuse in 27 septembrie si 9 octombrie la sediul DJCCPCN Alba, directia deconcentrata a Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) in Judetul Alba.

Aceasta institutie are obligatia legala sa initieze in cel mai scurt timp procedura de clasare a imobilelor in cauza, sa intocmeasca dosarele de clasare si sa le inainteze spre analiza Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Pe durata desfasurarii acestui proces, constructiilor li se acorda, potrivit legii, statutul de monument istoric.

De aici decurge, in primul rand, interdictia de a le desfiinta, de a le distruge total sau partial sau de a le degrada. Se adauga obligatiile proprietarilor de a le intretine si conserva si necesitatea obtinerii avizului MCC pentru orice lucrare de constructie care are ca obiect oricare dintre cladirile pentru care a fost solicitata clasarea.

In cea mai mare parte, aceste cladiri se afla in proprietatea companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Scopului principal al actiunii noastre - consfintirea valorii acestor constructii si ansambluri istorice si asigurarea protejarii si punerii lor in valoare - i se adauga un altul, conjunctural: prevenirea distrugerii acestor constructii in particular si a satelor Rosia Montana si Corna in general, prin actiunile sustinute de „eliberare” a zonei, desfasurate de compania miniera.

RMGC a demolat deja, in Rosia Montana si satele vecine - Corna, Bunta, Tarina, Blidesti si Balmosesti - peste 120 de case din cele 138 pentru care a obtinut de la Primaria comunei autorizatii de desfiintare, in foarte multe cazuri cu incalcarea legii: toate casele demolate in satul Rosia Montana se aflau in zona de protectie a cel putin unui monument istoric clasat, ceea ce impunea

existenta in dosarul de autorizare a avizului MCC si transfera responsabilitatea eliberarii autorizatiilor de desfiintare catre Consiliul Judetean Alba. In toate aceste cazuri, peste 80(!), Primaria comunei Rosia Montana si-a depasit atributiile legale.

Mai mult decat atat, toate aceste lucrari de desfiintare au loc inainte ca proiectul minier propus de RMGC sa fi primit autorizatiile legale necesare pentru inceperea lucrarilor.

Extrem de ingrijoratoare este coincidenta demolarii precipitate, la numai cateva zile dupa depunerea primului pachet de cereri, a uneia dintre casele pentru care a fost solicitata clasarea: Casa Sulutiu (ridicata in 1897, situata in Rosia Montana la nr.

193), o constructie de mare valoare, atat din punct de vedere istoric cat si arhitectural si urbanistic, a carei autorizatie de desfiintare, eliberata ilegal in anul 2005, era de mult expirata!

Asociatia ARA, organizatie non-guvernamentala cu activitate in domeniul protejarii si promovarii patrimoniului cultural, ai carei membri sunt implicati in studierea si protejarea sitului istoric Rosia Montana inca din anul 2000, va continua sa monitorizeze acest caz si va propune masuri de protejare a patrimoniului cultural istoric de valoare exceptionala al acestui sit.

De asemenea, Asociatia ARA va semnala orice lezare constatata la adresa patrimoniului Rosiei Montane si va alerta autoritatile competente, pentru a preveni disparitia acestui sit sau a oricarei parti a acestuia.

Cererile de clasare, care cuprind expunerea de motive si argumentarea pentru fiecare caz in parte, precum si imagini ale constructiilor, pot fi consultate pe situl asociatiei: www.simpara.ro, la sectiunea „Asociatie”, rubrica „Monumente in pericol”.

Dr. Monica Margineanu Carstoiu,

Presedinte ARA

Cercetator Stiintific I la Institutul de Arheologie

„Vasile Parvan” al Academiei Romane, Bucuresti

Stefan Balici

Vicepresedinte ARA

Lector la Universitatea de Arhitectura

si Urbanism „Ion Mincu”, Bucuresti