Esential

Bucuresti - Arhiepiscopul Sucevei turnator la Securitate Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, a primit ieri verdict de colaborator al Securitatii ca politie politica din partea Colegiului Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS).

Pimen, arhiepiscopul de Suceava si Radauti, a primit verdict de colaborare ca politie politica in baza dosarelor pe care Securitatea i le-a intocmit si din care reiese ca inaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a turnat colegi de-ai sai si membri ai diasporei pe vremea cand s-a aflat in misiune in Occident, trimis de Biserica, dar, se pare, si cu indrumari din partea Securitatii

regimului comunist, au declarat surse din cadrul CNSAS. Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a avut legaturi atat cu Securitatea, cat si cu Directia de Informatii Externe (DIE), el fiind cunoscut de cele doua structuri cu numele conspirative "Sidorovici " si, respectiv, "Petru ".

Arhiepiscopul de Suceava Pimen va putea contesta decizia de ieri CNSAS, aceasta fiind prima data de Colegiu in cazul sau.

Pimen, ca si toti ceilalti ierarhi ai BOR asupra carora planeaza suspiciunea ca au colaborat cu Securitatea, cu exceptia lui Andrei Andreicut, de la Alba, au refuzat sa se prezinte la CNSAS pentru audieri.

Colegiul CNSAS, dupa ce le-a transmis in doua randuri invitatii tuturor ierarhilor, a decis ca va da sentinte in privinta acestora, cel mai probabil in sedinta de marti.

Monitorul de Botosani

Bucuresti - A fost informator Arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, a primit verdict de politie politica. Colegiul CNSAS informeaza ca Inalt Prea Sfintitul a colaborat cu Securitatea. La fel si Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Anton Pimen.

Arhiepiscopul ortodox de Alba sustine ca va contesta in instanta verdictul CNSAS de politie politica, imediat ce va primi de la Colegiu decizia oficiala prin care i-a fost respinsa contestatia. Ierarhul a mai spus ca intentioneaza sa-si faca public dosarul de la CNSAS, analizand posibilitatea prin care va putea sa-si posteze dosarul pe internet.

Luna trecuta, Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a dat o decizie de politie politica in cazul inaltului prelat Andrei Andreicut, arhiepiscop de Alba Iulia. Ierarhul ortodox a depus atunci contestatie si a declarat ca a fost victima a Securitatii.

Radio Cluj

Bucuresti - Ministrii Educatiei, Justitiei si Agriculturii, pe lista neagra a remanierii Surse guvernamentale sustin ca Norica Nicolai vrea locul lui Chiuariu, iar Muresan ar dori scaunul lui Remes.

Liberalii se pregatesc de remaniere guvernamentala. Conform unor surse de la virful PNL, dupa alegerile pentru Parlamentul European din 25 noiembrie, actualul Guvern va fi remaniat, pe lista neagra numarindu-se

ministrul Educatiei, Cristian Adomitei, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Potrivit acelorasi surse, in interiorul PNL sint discutii aprinse legate de posturile care vor ramine vacante dupa remaniere.

Conform acestora, Norica Nicolai doreste sa obtina postul de ministru al Justitiei, fapt care l-a comunicat colegilor de partid. De altfel, in cadrul unei dezbateri pe tema remanierii guvernamentale, Norica Nicolai s-a certat cu colegii de partid, motivind ca merita postul de la Justitie datorita activitatii sale senatoriale.

Pe de alta parte, este inca in discutie eliminarea lui Tudor Chiuariu de la Justitie, cei mai aprigi sustinatori ai acestuia fiind Relu Fenechiu si premierul Tariceanu.

Acestia il sustin in continuare pe actualul ministru, motivind ca a inceput sa dea rezultate prin atacurile dure la adresa DNA.

Jurnalul de Est

Sibiu - Vremea retrocedarilor s-a schimbat. Episodul „aurul” Peste 34 milioane de euro solicita romii din Sibiu, despagubire pentru aurul confiscat de comunisti. Alaturi de ei s-a alaturat si miliardarul Dinu Patriciu, care vrea 5.000 de cocosei de aur, luati de autoritatile comuniste bunicului lui.

Regele Cioaba sustine ca in mare parte a primit aurul familiei inapoi, insa vrea dreptate si pentru restul etniei. In total, Cioaba estimeaza ca ar fi vorba de peste 600 de kilograme de aur. Valoarea acestuia la cursul BNR se ridica la peste 34 milioane de euro

Daca procesele pentru casele confiscate de autoritatile comuniste tind sa se incheie, este timpul sa inceapa judecata aurului. Numai romii din Sibiu solicita Statului Roman peste 600 de kilograme de aur, confiscate spun ei in anii 60 de comunisti.

Pentru ca pana acum nu s-a rezolvat mare lucru, ei ameninta cu plangeri la Parlamentul European. Capul familiei regale sustine ca romii traiesc de ani de zile in nedreptate. Multora dintre ei nu le-a fost restituit aurul nici pana in ziua de astazi, desi era al lor. Desi au declansat in instanta procese peste procese, sute de romi asteapta si acum restituirea bogatiei.

“Atunci, in anii 60, politia a stiut sa faca acte ca si cand romi ar fi fost de accord sa le dea aurul. Au facut hartii cum ca au platit pentru el, iar acum este foarte dificil sa il recuperam”, sustine Florin Cioaba, regele romilor. Tot acesta sustine nedreptatea nu ar trebui sa mai existe.

Ziarul de Sibiu

Bucuresti - Organizatie terorista finantata din Romania Serviciile turce de informatii au dezvaluit, in mai multe rapoarte prezentate Statului-Major al armatei, ca tarile europene unde isi desfasoara activitatea aceste asociatii sunt Romania, Germania, Austria, Spania, Belgia, Grecia, Finlanda, Danemarca, Rusia, Irlanda, Suedia, Norvegia, Italia si Marea Britanie,

alaturi de Statele Unite, relateaza The Journal of Turkish Weekly. Asociatiile respective furnizeaza PKK fonduri in valoare de 300 de milioane de dolari cu care organizatia terorista achizitioneaza armament, potrivit publicatiei citate.

Raportul final prezentat armatei turce contine dovezi privind implicarea PKK in trafic cu droguri si arme si atrage atentia ca organizatia terorista si-a extins activitatile si in regiunea Caucazului. Traficul de droguri se deruleaza, in special, in statele scandinave, cunoscute drept focare ale acestui tip de activitati, potrivit serviciilor secrete turce.

Autoritatile de la Ankara sunt decise sa lanseze cea mai mare campanie militara si diplomatica impotriva militantilor PKK, demers ce ar putea include si un atac impotriva pozitiilor ocupate de militantii kurzi in nordul Irakului, in pofida unui acord cu Bagdadul care impiedica astfel de manevre.

Statul-Major a pregatit deja un plan de actiune in baza caruia se va derula intreaga campanie impotriva PKK, conform publicatiei turce.

Potrivit acestei strategii, autoritatile turce vor incerca sa anihileze sursele externe de armament si militanti, Ankara urmand sa anunte fiecare stat in privinta continutului raportului redactat de serviciile de informatii.

Monitorul de Botosani

Cluj - Delegatia din Cardiff l-a cautat fara succes pe Emil Boc Presedintele Consiliului Local Cardiff, Rodney Berman, prezent la Cluj pentru doua zile, sa declarat dezamagit pentru ca nu s-a putut intalni cu primarul Emil Boc.

Acesta din urma nu a fost prezent in Cluj in perioada in care Berman, insotit de ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si de alti cativa delegati, a vizitat orasul de pe malul Somesului.

Delegatia din Cardiff, insotita de ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett (foto dreapta), a vizitat Clujul in perioada 8-9 octombrie, pentru a pune bazele unui parteneriat intre Cluj-Napoca si Cardiff.

“Sunt foarte dezam`git de faptul ca nu l-am intalnit pe domnul Boc, insa am fost bine primiti de viceprimari”, a declarat ieri Berman, in cadrul unei conferinte de presa. Functia pe care o detine Berman in Cardiff este echivalenta celei de primar in Cluj-Napoca.

Ziua de Cluj

Cluj - Flash Mob pentru Croco Astazi, incepand cu ora 13.00, in Piata Lucian Blaga, va avea loc o actiune de protest inedita fata de inchiderea celebrei cafenele clujene Croco.

Protestul are drept scop promovarea ideii unui capitalism mai atent la nevoile comunitatii. Participantii la protest vor avea asupra lor o ceasca de cafea, vor recita poezii si vor canta.

Evz Transilvania

Bucuresti - Basescu nu are voie sa faca referendum in acelasi timp cu alegerile Camera Deputatilor a adoptat ieri modificarea la Legea referendumului propusa de Eugen Nicolicea, prin care alegerile se amina daca presedintele organizeaza in aceeasi zi referendum.

In favoarea proiectului s-au declarat 164 de deputati - cei ai PSD, PNL, PRM, UDMR si PC. Singurii care au votat impotriva au fost democratii (mai putin Dumitru Becsenescu), PLD, precum si peremistul Stefan Baban si social-democrata Monalisa Galateanu. Nicolicea a amendat una dintre propunerile de modificare a Legii referendumului,

considerata neconstitutionala de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) intrucit ii interzicea sefului statului sa faca referendum cu trei luni inainte sau dupa orice fel de alegeri.

Dupa cum a explicat deputatul PSD, articolul a fost reformulat in asa fel incit sa nu ii ia sefului statului dreptul a organiza referendum, asa cum a decis si CCR.

Jurnalul de Est

Sibiu - Studiu Continental AG: Studentii critica globalizarea Studentii din invatamantul superior romanesc vad perspectivele lor de viitor mai putin optimist decat acum doi ani, dupa cum reiese dintr-un sondaj initiat de compania internationala Continental AG, care detine o unitate de productie si cercetare si la Sibiu.

Institutul de cercetare a opiniei TNS Infratest a intrebat, in cadrul celui de-al doilea sondaj din 2007, initiat de Continental AG, un total 974 de absolventi din Romania: 496 de studente si 478 de studenti. In centrul atentiei s-a aflat, ca si in cazul sondajului efectuat in randul absolventilor din Germania, globalizarea.

Sondajul arata ca studentii din Romania privesc critic globalizarea. Circa 45% din raspunsurile date de acestea sunt declaratii negative. Raspunsurile neutre legate de globalizarea economiei reprezinta numai 40% in Romania, fata de cele 70% in Germania.

„Pentru noi a fost surprinzator ca aproximativ 11% dintre studentii din Romania, tara considerata in mod clasic avand costuri reduse, se tem de delegarea in tari cu salarii reduse, ca si in Germania, care este tara cu costuri mari”, a declarat directorul de personal al companiei Continental AG, Heinz-Gerhard Wente.

„Izbitor este si faptul ca studentii romani nu au raspunsuri diferite la intrebarile legate de globalizarea care le-ar putea afecta pe viitor viata personala si profesionala, decat la celelalte intrebari generale”, a mai spus oficialul german.

Ziarul de Sibiu

Bucuresti - Ioan Avram Muresan cercetat in libertate Curtea de Apel Bucuresti a decis ieri ca fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Muresan va fi cercetat in stare de libertate. Recursul formulat de procurori s-a judecat ieri, magistratii hotarand ca fostul demnitar nu are voie sa paraseasca Baia-Mare.

La iesire de la audieri, Muresan a declarat ca nu este vinovat de nimic. "Singurele discutii pe care le-am avut cu Remes au fost despre agricultura ", a precizat fostul ministru.

Muresan a fost retinut sambata noapte, acuzat ca ar fi inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 de lei si a sumei de 15.000 de euro de la omul de afaceri Ciorba Gheorghe catre actualul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes.

Potrivit unui comunicat DNA, fostul demnitar este cercetat penal pentru complicitate la savarsirea a doua infractiuni de cumparare de influenta. Muresan mai este judecat intr-un dosar pentru deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si fals intelectual.

Procurorii anticoruptie detin mai multe inregistrari video in care ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, este filmat primind un plic de la Ioan Avram Muresan, dar si cu fostul ministru care, intr-o discutie ulterioara cu Gheorghe Ciorba. Luni, procurorul general a solicitat presedintelui permisiunea de a-l ancheta pe ministrul Remes.

Monitorul de Botosani

Economie

Eveniment

Bucuresti - Avertisment de la Uniune Comisia Europeana va trimite, astazi, o scrisoare de avertizare Romaniei referitoare la situatia din Agricultura, dezvaluie agentia NewsIn. Prin scrisoare se va acorda un nou termen pentru rezolvarea problemelor privind agentiile de plati.

Autoritatile romane vor trebuie sa rezolve pina la 1 decembrie acest lucru, declara in luna septembrie Michael Mann, purtatorul de cuvint al comisarului european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Daca problemele privind agentiile de plati nu vor fi rezolvate, Uniunea Europeana ar putea activa clauza de salvgardare pe domeniul agricol.

Sanctiunea vizeaza reducerea cu 25% a subventiilor acordate pentru Agricultura, adica peste 100 de milioane de euro, din cei 440 de milioane alocati fermierilor romani drept subventii la hectar.

Monitorul de Sibiu

Cluj - Protest in piata agroalimentara centrala Peste 200 de producatori agricoli s-au strans ieri dupa-masa in piata agroalimentara centrala a Clujului, Mihai Viteazu, pentru a protesta fata de noile tarife instituite dupa concesionarea si modernizarea pietei de catre un investitor privat. Initiativa i-a apartinut unui tanar clujean, Bogdan Rakolcza, acum student in Germania.

„Pana acum plateam o suta de lei pe o masa de un metru lungime. Acuma primaria a concesionat tot terenul pentru 49 de ani la o firma privata (Ardeal Construct - n.r.) sa se faca parcare si la parter sa fie piata. Noua piata e mai mica, nu o sa incapem toti.

Noul pret este de aproape 200 de euro pentru metrul liniar, asa ca pentru 2-3 metri se va plati chirie cat pentru o locuinta. De unde sa avem banii astia?”, a explicat Szabo Karoly, un producator agricol in varsta de 51 de ani.

Printre nemultumiti se numara producatori din comunele limitrofe Clujului, dar si din Arad sau Alba, care ne-au declarat ca vand in piata de cand se stiu.

Oamenii nu stiu ce sa faca in continuare, dar au vrut sa-i aminteasca primarului Emil Boc ca, in campania electorala, le-a promis ca vor putea ramane sa vanda in piata.

Ei au solicitat si sustinerea cumparatorilor, explicand ca, la noile tarife, vor fi nevoiti sa creasca substantial preturile. Piata modernizata urmeaza sa fie data in functiune la inceputul lunii viitoare.

Contactat telefonic, patronul Ardeal Construct, Radu Vlas, a explicat ca nimeni nu este fortat sa vanda aici. „Daca nu pot sa plateasca, sa nu incheie contracte”, a spus Vlas.

Evz Transilvania

Sibiu - Baza de agrement de lux Sibienii vor avea in maxim trei ani un parc de distractii acvatic, ce va costa peste cinci milioane de euro, dar si doua complexe balneare ultramoderne.

Complexul va fi amenajat langa padurea Dumbrava Sibiului, pe spatiul fostului depozit de munitie. Proiectul va fi realizat in mai multe etape, iar prima dintre ele prevede amenajarea unui parc de distractii cu mai multe piscine, restaurante, o zona comerciala si un spatiu de joaca pentru copii.

Apoi, vor fi construite un camping si doua complexe balneare inchise, precum si terenuri de tenis, skateboard, biciclism etc. O atentie speciala va fi acordata parcarilor, aici fiind prevazute peste 620 de locuri. Costurile proiectului vor fi suportate in intregime de municipalitate.

Evz Transilvania

Alba - Constructii din Rosia Montana, propuse pentru clasare ca monumente istorice Asociatia nonguvernamentala "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" (ARA) a solicitat Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPCN) Alba clasarea ca monumente istorice a 50 de constructii din Rosia Montana si Corna.

Printre aceste constructii se regasesc locuinte traditionale, biserici, edificii publice, scoala veche, primaria veche, sediul intreprinderii miniere, maternitatea veche.

"Aceasta institutie are obligatia legala sa initieze in cel mai scurt timp procedura de clasare a

imobilelor in cauza. Pe durata desfasurarii acestui proces, constructiilor li se acorda, potrivit legii, statutul de monument istoric.

De aici decurge, in primul rand, interdictia de a le desfiinta, de a le distruge total sau partial sau de a le degrada", a declarat arheologul Monica Margineanu Carstoiu, presedintele ARA.

Demersul asociatiei are in vedere prevenirea distrugerii acestor constructii de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care doreste sa deruleze o investitie ce vizeaza exploatarea zacamintelor de aur din zona.

"RMGC a demolat deja, in Rosia Montana si satele vecine - Corna, Bunta, Tarina, Blidesti si Balmosesti - peste 120 de case din cele 138 pentru care a obtinut de la primaria comunei autorizatii de desfiintare.

Extrem de ingrijoratoare este coincidenta demolarii precipitate, la numai cateva zile dupa depunerea primului pachet de cereri (n.red. - 27 septembrie), a uneia dintre casele pentru care a fost solicitata clasarea:

Casa sulutiu (ridicata in 1897 in Rosia Montana) ", a mai spus presedintele ARA. Ea sustine ca autorizata de desfiintare a cladirii era expirata la momentul demolarii.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Constanta - Nereguli la statia de taxare Fetesti Conducerea Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta acuza de management defectuos agentia ISPA din cadrul Companiei Nationale,

in ceea ce priveste proiectul statiei de taxare de la Fetesti, pentru care s-au investit patru milioane de euro, iar nepunerea sa in functiune aduce pierderi mari.

Seful institutiei, Jean Paul Tucan, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca a refuzat sa semneze receptia lucrarilor de la statia de taxare Fetesti, dupa ce a constatat mai multe deficiente in realizarea proiectului si cheltuirea banilor.

El a afirmat ca a incercat sa discute cu directorul Agentiei ISPA, Daniela Draghia, care a intrat la scurt timp in concediu.

“Dupa o socoteala simpla, am constatat o gestionare deficienta a proiectului de catre Agentia ISPA, echipamentele si dotarile nu sunt incluse in cei patru milioane de euro investiti.

Nu exista sisteme de comunicatie si alte instalatii, dar nici sistem de protectie pentru cabinele in care stau taxatorii”, a declarat Jean Paul Tucan.

El a mai adaugat ca statia de taxare de la Fetesti trebuia deschisa in urma cu trei saptamani, iar in urma calculelor facute s-ar pierde anual 15 milioane de euro. “Nu stiu daca este o frauda sau o prostie, nu sunt politist sau procuror sa ma pronunt,

dar Agentia ISPA coordoneaza fonduri europene, si cei care ar trebui sa raspunda sunt proiectantii, managerii de proiect, pentru ca a costat o avere”, spune seful Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Constanta.

Business Standard

Vaslui - Deficit de samanta certificata de grau pentru 10.000 de hectare Pana in prezent, in judetul Vaslui au fost semanate 8.000 de hectare, din cele 45.000 de hectare care au fost propuse pentru a fi insamantate in aceasta toamna.

Potrivit specialistilor din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vaslui, in judetul Vaslui, epoca optima de semanat este pana la 20 octombrie. "In fiecare an s-au efectuat insamantari si in luna noiembrie si nu au fost nici un fel de probleme.

Mai mult, prognozele meteorologice pentru urmatoarele luni arata ca vom avea o vreme calda si, daca vor cadea si niste ploi, cu atat mai bine", a spus Vasile Iulian Dumitru, directorul DADR Vaslui.

Cat priveste acoperirea necesarului de samanta de grau certificata, in acest moment, la nivel de judet, ar fi un deficit pentru 10.000 de hectare.

Pentru 30.000 de hectare samanta de calitate este asigurata din productia obtinuta de pe suprafetele semanate cu grau pentru samanta, iar pentru 5.000 hectare este in curs de analiza, conform legislatiei in domeniu, samanta de grau provenita de la tarani.

De mentionat ca, fata de anul trecut, pretul semintei certificate este dublu, in unele cazuri chiar triplu.

Romania libera editia de Moldova

Calarasi - "Expo Euro Dunarea" - "temelia de lansare a mediului de afaceri dintre Calarasi si Silistra" Ieri, 9 octombrie, de la ora 13:00, la sediul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Calarasi a avut loc lansarea oficiala a proiectului "Dezvoltari economice in regiunea transfrontaliera Calarasi - Silistra prin organizarea targului anual 'Expo Euro Dunarea'",

a carui valoare ajunge la 130.385,00 de euro, din care 15.667,22 de euro contributie proprie si 114.717,78 grant. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana in cadrul Programului Phare CBC 2005 si este derulat de Camera de comert, industrie si agricultura din Calarasi, in parteneriat cu Asociatia bulgaro-elvetiana "Louis Eyer".

La evenimentul de lansare a proiectului au participat, din partea romana, directorul CCIA Calarasi, Marian Dragan, prefectul Jenel Serban, viceprimarul Virgil Dumbrava si directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontaliera Calarasi, Viorel Ghita.

Din partea bulgarilor au fost prezenti la intalnire presedintele Asociatiei "Louis Eyer", Teodor Mitev, si reprezentanti ai organizatiei implicati in derularea proiectului, respectiv Arahanghel Mitev, Rosita Vasileva, Elena Miteva, Kremena Valeva, precum si agenti economici si presa.

In urma prezentarii, proiectul s-a aratat a fi unul indraznet, cu mari sanse sa atraga spre Calarasi mediul de afaceri din intreaga tara si din Bulgaria, fiind vazut de presedintele CCIA Calarasi, Marian Dragan, "temelia de lansare a mediului de afaceri dintre cele doua regiuni".

Prezentarea proiectului "Dezvoltari economice in regiunea transfrontaliera Calarasi - Silistra prin organizarea targului anual 'Expo Euro Dunarea'" a aratat ca acesta isi propune sa creeze o infrastructura permanenta pentru promovarea si dezvoltarea mediului de afaceri din Calarasi si Silistra,

prin cresterea schimbului de produse si tehnologii, prin organizarea a patru expozitii - doua in Calarasi, doua in Silistra, realizarea unui site cu o baza de date on-line, organizarea a patru seminarii cu subiecte de interes comun, precum si editarea unui catalog cu profile ale companiilor din cele doua regiuni.

Observator de Calarasi

Galati - Inundatiile, combatute prin devierea Tecucel Inspectoratul Judetean in Constructii de la Galati a propus autoritatilor locale si centrale devierea raului Tecucel, apreciind ca solutia construirii unui baraj in amonte de municipiul Tecuci nu va elimina definitiv amenintarea unor inundatii catastrofale.

“La Tecuci, situatia este grava si va fi grava in continuare, daca nu vom lua masuri ca raul Tecucel sa fie deviat dupa amplasamentul pe care este acum si sa se verse in aval de Te-cuci, in zona satului Malul Alb.

Devierea Tecucelului este varianta cea mai sigura pentru Tecuci, care este un oras plat, fara versanti care sa aduca torenti de apa, dar un oras care, la un debit de circa 180 l/mp, nu mai are unde deversa apele de pe platforma.

Raurile Tecucel si Barlad se ridica si baga apa inapoi in oras, in loc sa o evacueze. Pe 5 septembrie, canalizarile au aruncat apa la peste un metru deasupra capacului de canalizare”, a declarat, ieri, seful Inspectoratului Judetean in Constructii, ing. Savel Rotaru.

Oficialul a propus aceasta solutie autoritatilor locale si centrale, inclusiv ministrului Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, in cadrul ultimelor sale vizite la Tecuci.

Business Standard

Banci/Finante

Cluj - BT face strategie integrata pentru compania de leasing BT Leasing, compania de leasing a Bancii Transilvania (BT), si-a revizuit strategia urmarind o crestere rapida in urmatorii ani, printr-o colaborare mai stransa cu banca-mama.

Astfel, compania se va reorienta catre finantarea preponderent a intreprinzatorilor locali, segment pe care se concentreaza si banca. BT Leasing va dezvolta o serie de produse dedicate acestei categorii de clienti, replicand produsele specializate ale BT pentru micii intreprinzatori.

De asemenea, finantarile companiei de leasing vor fi oferite si prin reteaua bancii, de catre forta de vanzari dedicata clientilor IMM, care numara in prezent 400 de ofiteri.

ZF Transilvania

Calarasi - Credite cu dobanda redusa acordate prin intermediul AJOFM La inceputul acestei luni s-a incheiat contractul intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Banca Comerciala Romana privind acordarea de credite cu dobanda avantajoasa

din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru anul 2007, in baza prevederilor Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

"In anul 2006, AJOFM Calarasi a acordat credite din bugetul asigurarilor pentru somaj in scopul dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, in valoare de 509.027 de lei.

Astfel au fost create 26 noi locuri de munca, din care 16 locuri de munca pentru someri", a declarat directorul executiv al AJOFM Calarasi, Aurelian Andreescu.

Pentru anul 2007, fondul total alocat pentru acordarea de credite, la nivel national, este de 45.000.000 de lei. Suma care poate fi acordata sub forma de credit pentru fiecare loc de munca nou creat este de 20.000 de lei,

iar valoarea totala a creditului ce se acorda se stabileste in functie de numarul de locuri de munca pe care beneficiarul se obliga sa-l creeze, fara a depasi 1.500.000 de lei, suma ce reprezinta cuantumul maxim al creditului ce poate fi acordat unui singur beneficiar.

Observator de Calarasi

Imobiliare

Cluj - Polus Center Cluj apartine celui mai bogat om din Ungaria Firma care construieste centrul comercial, Trigranit, isi datoreaza cresterea spectaculoasa proiectelor pe care le are in regiune, dintre

Finalizarea complexului comercial Polus Center din Cluj-Napoca a fost unul dintre factorii care au contribuit, potrivit publicatiei de business maghiare Napi Gazdasag, la cresterea averii magnatului Sandor Demjan, cel mai bogat om din Ungaria si fondatorul Trigranit.

Potrivit celui mai recent clasament al celor mai bogati 100 de oameni din Ungaria, Demjan se afla pe primul loc, cu oavere estimata la 260 de miliarde de forinti, adica aproximativ 1,03 miliarde de euro,

Demjan l-a inlocuit in topul clasamentului pe un alt magnat din Ungaria, Sandor Csanyi, directorul general al celei mai mari banci ungare, OTP Bank, a carui avere se cifreaza la "numai" 140 de miliarde de forinti, adica 560 de milioane de euro.

Publicatia de business maghiara Napi Gazdasag, care a realizat topul, apreciaza ca saltul spectaculos al lui Demjan se datoreaza faptului ca valoarea companiei Trigranit a crescut cu aproape 1.6 miliarde de euro anul trecut, prin proiectele pe care le are in derulare in regiunea Europei de Est.

Trigranit dezvolta in Romania mai multe proiecte imobiliare, printre care se numara Polus Center din Cluj, care urmeaza sa fie deschis oficial joi, Polus Ceter Constanta si proiectul Esplanada din Bucuresti.

Tot la Cluj, Trigranit va mai dezvolta in urmatorii ani Cartierul Tineretului, in parteneriat public privat cu Primaria Cluj-Napoca, investitie estimata la 200 de milioane de euro, de doua ori mai mult decat investitiile anuntate de finlandezii de la Nokia.

Proiectul prevede constructia a peste 2.500 de locuinte pe un teren al administratiei publice clujene, de peste 200 de hectare.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Habitat construieste a 50-a casa Angajatii Primariei si ai Consiliului Local (CL) Cluj-Napoca vor incepe astazi, alaturi de voluntarii de la Habitat pentru Umanitate, constructia celei de-a 50-a locuinte din oras realizata de organizatie.

Aceasta va fi realizata pe strada Nadasel, iar in ea va locui o familie cu doi copii. Gheorghe si Angela Hoka au schimbat 8 locuinte in 13 ani, Habitat pentru Umanitate reprezentand singura lor sansa pentru a-si construi o casa decenta.

Primaria si CL din Cluj s-au implicat pana acum doar la nivel administrativ, punand la dispozitia organizatiei terenul pentru constructia celor 49 de case ridicate pana in acest moment in Cluj-Napoca.

in ultimul an mai multe societati s-au implicat in campania celor de la Habitat de a ridica locuinte pentru familiile cu probleme financiare. Astfel, angajatii de la Aviva au cladit in 2006 trei case in cinci zile, iar cei de la Terapia Rambaxy au construit in primavara acestui an o casa.

Ziua de Cluj

Timis - Primul imobil cu birouri de clasa A din Banat City Business Center, primul imobil de birouri clasa A din Banat, va fi inaugurat astazi, la Timisoara, investitia ultramoderna a Moda Tim Investments, companie a grupului Moda Tim finalizandu-se la exact un an de la la momentul punerii pietrei de temelie a cladirii.

Imobilul se gaseste la numai 300 de metri de kilometrul zero al orasului, in Piata 700.

Investitia de circa opt milioane de euro inseamna 2.000 de metri patrati la parter si mezanin, pentru sedii de banca, firme etc. la care se adauga cinci etaje plus etajul penthouse, ce insumeaza 6.000 de metri patrati, spatii pentru birouri.

Etajele au suprafata deschisa, fara pereti despartitori sau stalpi, ceea ce inseamna ca viitorii chiriasi pot sa-si amenajeze mult mai flexibil birourile. Cladirea dispune si de doua parcari, una subterana, cu 50 de locuri, si alta la sol, cu o capacitate de 65 de locuri.

Evz Vest

Sibiu - Ultimele afaceri din centru. 32,5 mil. Euro Ca orice oras, centrul Sibiului are o limita de dezvoltare, impusa de terenurile aflate la dispozitie. In acest moment, cele mai „atragatoare” terenuri se afla in curtea Ministerului Apararii Nationale.

Aproape toate terenurile apropiate de centrul istoric al Sibiului au cam aceeasi suprafata - 20.000 de metri patrati. Cele mai bune terenuri ramase neexploatate, inca, sunt patru la numar si insumeaza peste 65.000 de metri patrati.

La un pret mediu de 500 de euro pe metru patrat rezulta o suma de-a dreptul fabuloasa - 32,5 milioane de euro. Din cele patru terenuri identificate de ZIARUL de Sibiu, doua sunt, deocamdata, in proprietatea MApN, unul in proprietatea Bisericii Evanghelice si ultimul, in proprietatea unei agentii imobiliare.

Probabil cel mai disputat teren al momentului este cel pe care se afla fosta fabrica de bere. Fara cladiri, terenul este liber de constructii. In anul de dinaintea Capitalei culturale, pentru terenul de pe strada Berariei au fost demarate procedurile de ridicare ale unui mall, sub obladuirea lui Iulian Dascalu, proprietarul celebrului lant Iulius Mall.

Proiectul respectiv includea si inglobarea actualei parcari, a Teatrului „Radu Stanca” si a salii de sport aflate in preajma. Proiectul a picat in urma protestelor unor arhitecti, iar primarul Klaus Johannis a anuntat ca doreste liniste in preajma centrului istoric, in altul cultural.

Surse din apropierea administratiei sustin ca proiectul ar putea fi repus in discutie de anul viitor. Oricum, terenul liber, aflat acum in proprietatea celor de la Euroimob depaseste ca suprafata 5000 de metri patrati. Terenul valoreaza cel putin 2,5 milioane de euro.

Ziarul de Sibiu

Cluj - Afaceri imobiliare pe seama studentilor Investitorii vor sa speculeze criza locurilor de cazare prin construirea de camine private. Initiativele de pana acum au dat gres

Presiunea cererii pentru locurile de cazare din partea zecilor de mii de studenti aflati in aceasta ipostaza a trezit interesul investitorilor privati. Doua companii cu capital spaniol vor sa investeasca la Cluj 7 milioane de euro in doua camine pe care sa le inchirieze tinerilor.

Ziua de Cluj

Cluj - Alo, Domnule Boc? Casa transformata in bloc Un imobil care, potrivit autorizatiei de construire, ar fi trebuit sa aiba doua etaje s-a transformat in bloc de locuinte.

ZIUA de Cluj va prezinta un nou caz in care beneficiarii unei constructii au decis sa ignore legea si sa construiasca un pic mai mult decat le este permis. Pe strada Caraiman, Primaria a avizat construirea unui imobil cu doua etaje.

In scurt timp, vecinii noii constructii s-au trezit ca dintr-o casa familiala a crescut un adevarat bloc. Beneficiarii acestui imobil, familia Foitos, sustin ca au respectat legea.

Pe strada Caraiman, la numerele 9 si 9A, Primaria a eliberat o autorizatie de construire pentru doua imobile lipite. “Cladirea existenta se supraetajeaza cu regim de inaltime final de parter plus doua etaje si parter plus etaj”, se arata in autorizatia de construire.

Imobilul cu parter si etaj apartine lui Horia Cetean, iar imobilul care in acte apare ca avand doua etaje este al lui Simion Foitos.

Ziua de Cluj

Companii

Cluj - Noi magazine Carrefour Compania Carrefour planuieste in 2008 deschiderea de noi magazine in Bucuresti, Oradea, Pitesti, Arad, Suceava, Braila, precum si cel de-al doilea magazin la Iasi, in partea de vest.

Primul hypermarket Carrefour din zona Moldovei si al noualea din tara se deschide miercuri in zona de sud a orasului Iasi, magazinul fiind o parte a centrului comercial Felicia, care insumeaza 30.000 mp si include alte 88 de magazine si restaurante si 1.000 de locuri de parcare.

Pe 12 octombrie se va deschide cel de-al zecelea magazin Carrefour, la Cluj. Potrivit oficialilor Carrefour Romania, societatea a avut in 2006 o cifra de afaceri de 609 milioane de euro, in crestere cu 39% fata de anul precedent.

Ziua de Cluj

Sibiu - Majorare de capital la Hidrosib Producatorul de echipamente hidraulice Hidrosib Sibiu isi majoreaza capitalul social cu 15,33 milioane lei, pana la 23,97 milioane lei.

Majorarea se va produce prin conversia in actiuni a unei creante detinute asupra firmei de actionarul majoritar, compania britanica Advanced Handling Ltd., care controleaza 98,86% din titluri. Propunerea de majorare a capitalului social urmeaza sa fie discutata de AGA companiei, la 6 noiembrie.

Operatiunea vizeaza emiterea a 6,02 milioane de actiuni noi, cu o valoare nominala de 2,5 lei. Creanta detinuta de Advanced Handling Limited asupra firmei din Sibiu este de 15,06 milioane lei.

Ceilalti actionari vor avea posibilitatea sa achizitioneze actiuni noi, prin aport in numerar, proportional cu participatiile detinute, in termen de 30 de zile de la data publicarii hotararii AGA in Monitorul Oficial, au declarat agentiei MEDIAFAX reprezentantii companiei.

Compania Hidrosib a trecut cu bine recent de controlul Consiliului Concurentei. Institutia a verificat luna trecuta activitatea firmelor care au beneficiat de ajutor de Stat pentru salvare-restructurare. Consiliul Concurentei a verificat 20 de companii care au primit ajutoare totale de circa 488,6 milioane lei.

Ziarul de Sibiu

Timis - Ferma Smithfield ilegala Satenii din localitatile timisene Masloc si Fibis ameninta cu rascoala din cauza unei ferme de porci care a fost deschisa fara autorizatii.

Smithfield Ferme a construit in ilegalitate o ferma de porci, in 2006, la jumatatea distantei intre localitatile timisene Fibis si Masloc.

Dupa popularea fermei, compania americana, impreuna cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM), a organizat o dezbatere publica pentru obtinerea acordului de mediu.

Satenii sunt revoltati atat de deschiderea fermei, despre care spun ca provoaca miros greu si pericol de sanatate publica, dar si de atitudinea autoritatilor carora le-au reclamat degeaba luni de zile la rand amenajarea ilegala a fermei.

Evz Vest

Cluj -Alianta SABMiller-Molson Coors Negocierile dintre producatorul de bere SABMiller si grupul american Molson Coors pentru infiintarea unei companii mixte cu o valoare de 10 miliarde de dolari se afla intr-un stadiu avansat, relateaza Financial Times.

Acordul are scopul de a reduce costurile de pe piata din SUA, unde SABMiller este al doilea mare producator de bere, iar Molson Coors al treilea.

In Romania, SABMiller este prezent prin intermediul filialei sale, Ursus Breweries, care detine fabrici de bere la Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov.

Ursus Breweries ocupa primul loc in clasamentul companiilor din industria romaneasca de profil, in functie de valoarea veniturilor si a profitului, realizand anul trecut o cifra de afaceri de 663 de milioane de lei si un profit net de 123 de milioane.

Ziua de Cluj

Iasi - Primul Carrefour din Moldova Hypermarketul a fost deschis oficial ieri la Iasi, fiind al noulea centru comercial inaugurat sub acest brand in Romania.

Conform reprezentantilor Carrefour Romania, investitia de la Iasi s-ar cifra la 40 de milioane de euro. Intins pe 3 hectare in cartierul Bularga, centrul comercial include 88 de magazine si restaurante, si are 1000 de locuri de parcare.

Iesenii vor putea alege intre 55.000 de articole dispuse pe o suprafata de vanzare de 8.650 mp. Al zecelea magazin Carrefour va fi deschis pe 12 octombrie la Cluj, iar in 2008 sunt programate inaugurarile altor cinci filiale, la Bucuresti, Oradea, Pitesti, Suceava si Braila.

Evz Moldova

Cluj - Victoria goneste milionarii Vanzarea hotelului s-a amanat cu cel putin 14 zile. Investitorii considera ca RA-APPS a exagerat cu pretul

Investitorii considera ca 12.650.000 de euro este un pret mult prea mare pentru hotelul clujean Victoria, scos de RA-APPS la licitatia ce ar fi trebuit sa se deruleaze ieri.

Din cele cinci companii care au achizitionat caietul de sarcini, numai Atlantic Travel, companie detinuta in proportie de 75,5% de milionarul sibian Ilie Carabulea, s-a inscris in competitie. Licitatia se va relua peste aproximativ 14 zile.

Ziua de Cluj

Iasi - E.ON anunta inca zece ani de intreruperi la energia electrica in Iasi Reprezentantii E.ON au declarat ieri la Iasi ca au nevoie de cel putin zece ani pentru a stopa intreruperile de energie electrica. In acelasi timp, acestia au aratat ca vor sa concesioneze serviciile efectuate de CET.

Prezent ieri la Iasi, presedintele Directoratului E.ON Energie Romania, Guenther Schubert, i-a asigurat pe ieseni ca institutia pe care o reprezinta va face tot posibilul ca, in urmatorii zece ani, datorita investitiilor pe care le va face compania, sa nu mai existe probleme legate de intreruperile de energie.

Guenther Schubert a precizat ca una dintre problemele cu care E.ON s-a confruntat pina in prezent la capitolul investitii a fost faptul ca nu exista concurenta reala pe piata de energie si, astfel, achizitionarea materialelor s-a realizat la preturi foarte mari.

„Reteaua noastra are peste 50.000 km si, pentru a investi, avem nevoie de timp. Stim ca nu toti consumatorii sint multumiti, dar trebuie sa acceptam ca avem nevoie de zece ani de zile pentru a ajunge la standardele pe care le dorim.

In 2006 s-au cheltuit 40 de milioane de euro in investitii. Pentru 2007 am putea investi aceeasi suma sau, de ce nu?!, una mai mare doar daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei va fi de acord cu acest lucru!“, a afirmat Schubert.

Jurnalul de Est

Bacau - Activele Carom, mai ieftine cu 30 de milioane de lei Negocierile directe cu pas de supraofertare a activelor combinatului chimic Carom Onesti au fost reluate, in aceste zile, de lichidatorul judiciar al societatii, firma Finconta Consulting SPPI Bucuresti.

Asa cum s-a stabilit inca de anul trecut, toate activele combinatului chimic onestean sunt vandute impreuna.

Este vorba de terenul in suprafata de aproximativ 25 de hectare, fabrica de cauciuc sintetic, fabrica de butadiena si Metiltertiarbutileter (MTBE), fabricatia de fenol-acetona, acetofenola si stafenox, fabrica de utilitati tehnologice, instalatia de epurare a apei de la Jevreni,

fabricatia de polistiren, de izopropil benzen si cea de benzine, depozitul de peroxizi precum si statia de pompe de pe dealul Red.

Pretul de pornire la negociere a fost, stabilit, insa, la 47,3 milioane de lei, cu aproximativ 30 de milioane de lei mai putin decat la numeroasele licitatii care au avut loc pana acum si semnificativ mai redus decat pretul de pornire al licitatiilor incepute in toamna anului trecut.

La prima licitatie organizata in 2006 la sfarsitul lunii noiembrie, dar si la celelalte doua care s-au desfasurat mai apoi tot in absenta vreunui cumparator, lichidatorul judiciar, firma Fincota Consulting Bucuresti, se astepta sa obtina din vanzarea activelor Carom cel putin 154.690.400 de lei, adica aproximativ 45,5 milioane de euro.

Romania libera editia de Moldova

Timis - Materialele de constructii au majorat vanzarile Gabbro cu 30% Compania Gabbro din Timisoara, care desfasoara activitati de fabricare a gleturilor si adezivilor pentru constructii, a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de aproximativ 4,6 mil. euro,

ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu peste 30% fata de 2006, unul dintre principalii factori de majorare a vanzarilor firmei timisorene in aceasta perioada fiind reorganizarea retelei de vanzari.

"Evolutia pozitiva a cifrei de afaceri inregistrata in primele sase luni din acest an fata de perioada similara a anului 2006 a fost influentata de reorganizarea departamentului de vanzari al companiei noastre, de cresterea distributiei directe pe retail si de expansiunea clientilor de tip key account.

ZF Transilvania

Brasov - Lipsa de interes a ofertantilor amana licitatia pentru Toptherm SA Ghimbav Licitatia pentru vanzarea activelor societatii Toptherm SA Ghimbav va fi reluata peste o saptamana, dupa ce la prima sesiune, organizata la finele lunii septembrie,

nu s-a prezentat nici unul dintre ofertanti, desi doua firme, una olandeza si alta americana, s-au aratat interesate de achizitionarea activelor societatii din Ghimbav, a hotarat lichidatorul societatii, Maestro SPRL Constanta.

Pretul de pornire al licitatiei din 17 octombrie va fi mai mic cu 20%, respectiv, 13,516 milioane de lei pentru activul functional al companiei, care cuprinde terenul, mijloacele fixe, constructiile, stocuri, obiecte de inventar si creante.

In urma cu doua saptamani, pretul de pornire al licitatiei fusese stabilit la 16,895 milioane de lei, la care se adauga TVA. Activele Toptherm SA Ghimbav au trezit interesul a doua companii, Liberty Aerospace din SUA si Terwa BV din Olanda.

Cele doua companii au cumparat caietele de sarcini. Trebuie spus ca americanii au depus scrisori de intentie si pentru cumpararea unei alte societati rezultate in urma divizarii IAR SA Ghimbav, Constructii Aeronautice SA.,

companie brasoveana care colaboreaza deja de patru ani cu firma americana, producand componente necesare pentru avioanele de mici dimensiuni, Liberty.

Terwa BV este o companie olandeza specializata in productia de piese metalice pentru industria auto, prefabricatelor, fitness si fizioterapie. Se pare, insa, ca olandezilor li s-a parut mult prea mare pretul, iar spatiul este mult prea mare fata de cerintele lor.

Business Standard

AutoRoom

Iasi - Primul Aston Martin de Iasi Ultima achizitie in topul masinilor de lux din Iasi ii apartine miliardarului Gabriel Mardarasevici

In urma cu doua zile, seful companiei Ness Romania a aparut in parcarea de la Tehnopolis cu un Aston Martin DB 9 coupe, nou-nout, proaspat achizitionat din Elvetia.

Omul de afaceri si-a afisat in premiera bijuteria pe patru roti la nunta deputatului PNL Relu Fenechiu, care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute in Austria. Potrivit cunoscatorilor, autoturismul lui Mardarasevici este, in acest moment, cel mai scump din Iasi.

Evz Moldova

Bucuresti - Surpriza Dacia la SIAB In perioada 5 - 14 octombrie 2007, Dacia este prezenta la cea de-a 6-a editie a Salonului International de Automobile Bucuresti (SIAB) cu doua standuri proprii. In premiera mondiala, Dacia dezvaluie noua versiune utilitara, Logan Pick-Up, un vehicul accesibil, robust si practic.

In cadrul Salonului, publicul larg poate descoperi gama actuala Logan (Berlina, MCV si VAN), care cuprinde si cea mai noua motorizare, 1.5 dCi 85 CP, dar si universul de post vinzare, cu piese de schimb, accesorii si service. In plus, pe toata perioada Salonului,

Dacia a creat un spatiu virtual accesibil pe site-ul http://www.dacia.ro/, de unde se pot descarca fotografii si filme cu noutatile marcii.

Dacia expune in standul sau de vehicule noi modelul Logan Pick-Up, dezvaluit in premiera mondiala cu ocazia SIAB. In 2008, Dacia Logan Pick-Up va fi comercializat in Romania, Bulgaria, Turcia si Algeria. Incepind din 2009, modelul va fi disponibil pe celelalte piete europene.

Monitorul de Sibiu

Media/Pub/Creatie

Sibiu - BBC, Arte si Channel 4 la Astra Film Fest Documentare produse in ultimele decenii de BBC, Arte si Channel 4 despre Europa de Est vor fi prezentate la cea de-a noua editie a Festivalului International de film documentar Astra Film Fest.

Astra Film Fest 2007 are in competitia de la sectiunea “International” de anul acesta 14 productii din 13 tari. Sectiunea “Europa” cuprinde 16 filme documentare, produse in 14 tari. Sectiunile competitionale “Romania” si “Student” includ 13, respectiv 12 filme.

Alte peste 34 de filme documentare sunt cuprinse in programele speciale ale festivalului: “Transilvania mea”, documentare ce prezinta acest teritoriu cu o istorie zbuciumata si multe grupuri etnice, “Perspective europene”, selectii de filme realizate in ultimul deceniu de BBC, Channel 4 si Arte despre aspecte ale tranzitiei din tarile Europei de Est,

“Documentarea realitatii”, doi regizori celebri, doua stiluri de documentar: Bob Connoly din Australia si Michael Yorke din Marea Britanie si “Caravana Astra Film” care aduce filme despre pastorii transhumanti din Europa si Asia si proiectii interactive in satele pastorilor din Marginimea Sibiului.

La fel ca in editiile trecute, la Astra Film Fest va fi organizat un workshop, intre 25 si 26 octombrie, din fonduri europene, pe tema finantarii din bugete mici si mijlocii a filmelor si documentarelor artistice.

Discutiile vor avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu si se adreseaza profesionistilor din industria cinematografica si de televiziune din Romania - producatori, personal bancar, functionari ai institutiilor de finante publice, posturi de televiziune, dar si studentilor, in calitatea acestora de observatori.

De asemenea, in cadrul festivalului va fi organizata si o masa rotunda, pe 26 octombrie, unde se va discuta situatia documentarului.

Pe langa documentaristi, la aceste discutii sunt asteptati si cei care au fost in juriile de documentar pentru proiectele de finantare ale Centrului National al Cinematografiei in ultimii 17 ani si reprezentanti din televiziuni pentru cooproductii sau achizitii de documentare.

Ziarul de Sibiu

Galati - Festival National de Comedie la Galati Duminica, 14 octombrie, pe scena Casei de Cultura a Studentilor, va debuta cea de-a XIX-a editie a Festivalului National de Comedie, organizat de Teatrul “Fani Tardini”.

Sunt invitati la festival Teatrul „Maria Filotti” din Braila, Teatrul “Odeon”, Teatrul National “I.L. Caragiale”, teatrele din Lugoj, din Botosani si inca multe alte institutii teatrale de prestigiu din intreaga tara.

Nu vor lipsi de la intalnirea cu publicul galatean actori de seama ai teatrului romanesc. Numai numele lui Horatiu Malaele si al lui Ion Besoiu spun totul despre calitatea festivalului.

Cu siguranta, timp de o saptamana, scena Casei de Cultura a Studentilor va rasuna de aplauzele la “scena deschisa” ale iubitorilor Thaliei.

Arcasu`

Bursa

Bucuresti - MEI, actiuni de 6 mil. euro la Imotrust si Contor Arad Doua fonduri de investitii administrate de olandezii de la Middle Europe Investments (MEI) au cumparat ieri un pachet de 5% din dezvoltatorul imobiliar Imotrust Arad (ARCV) de la actionarul majoritar, Grup Codlea, prin tranzactii de 18,7 mil. lei (5,5 mil. euro) derulate pe bursa RASDAQ.

Fondurile MEI au achizitionat in octombrie si un pachet de 6,25% din Contor Group Arad, companie care urmeaza sa fie listata la Bursa pana la sfarsitul anului, pentru care au platit circa 800.000-900.000 de euro, potrivit unor surse din piata.

Fondul de investitii MEI Roemenie en Bulgarije, intrat pe piata romaneasca de capital in urma cu un an, a ajuns unul dintre cei mai mari investitori de la Bursa, detinand un portofoliu de peste 100 mil.

ZF Transilvania

Cultura/Educatie

Cluj - Despre cum au trait evreii Documentaristi din Austria recreeaza, prin fotografii, viata evreilor din timpul Holocaustului si nu moartea lor.

Secvente din viata evreilor din Romania, cu unele dintre cele mai fericite momente din familie, dar si despre Holocaust, sunt reunite intr-o expozitie inedita, deschisa la Sibiu, in holul primariei.

Din Brasov, Sibiu, Arad, Targu-Mures sau Cluj-Napoca, povesti ale familiilor de evrei, derulate de-a lungul ultimului secol, sunt aduse la viata de fotografii alb-negru, insotite de texte de o frumusete rara.

Mese in familie, fotografii de la plaja, de la orele de balet sau simple portrete sunt reunite in expozitia care creioneaza viata evreilor, altfel decat s-a facut vreodata pana acum.

Expozitia reuneste zeci de amintiri ale evreilor din Romania, povesti culese de istorici si reinviate de evrei prin descrierea vechilor fotografii de familie care au imortalizat mesele de seara, vacantele de vara sau portretele nepotilor. Rezultatul este un fermecator documentar, cu imagini si text.

Evz Transilvania

Sibiu - O expozitie de povesti Centropa a vernisat ieri dupa-amiaza expozitia „Martori evrei ai unui secol european”, in holul primariei Sibiu.

“Tatal meu, Noe Gatlan, a fost ofiter in armata romana. Mama, Rebeca Gatlan, a fost casnica. Tata a studiat chrurgia la Torino intre 1924 si 1929, specializandu-se in dermatologie si boli venerice. O perioada a lucrat ca medic militar la Braila.

Parintii mei s-au cunoscut la Barlad. Mama avea o eczema pe piept, iar tata era student la medicina in anul trei. A fost chemat sa o consulte. In timpul vizitelor la domiciliu si al tratamentului, cei doi tineri au ajuns sa se placa. Nunta a fost in 1929. S-au casatorit din dragoste si au ramas indragostiti toata viata”.

Aceasta este povestea parintilor Corneliei Gatlan. Alaturi de ea stau alte cateva zeci de povesti ale evreilor care au trait, sau inca traiesc in Romania. Unele sunt triste, despre Holocaust, despre razboi si evrei, altele sunt povesti de dragoste sau simple fapte de viata. Toate sunt povesti de viata.

Ziarul de Sibiu

Iasi - Bratari dacice, expuse la Iasi Noua bratari dacice de aur, care fac parte din patrimoniul national, vor fi expuse la Iasi intre 12 si 21 octombrie.

Piesele geto-dacice vor putea fi admirate la Muzeul Unirii, situat strada Alexandru Lapusneanu. Organizatorii spun ca pretioasele exponate vor fi pazite de un efectiv impresionant de politisti, completat de echipamente si sisteme moderne de alarma.

„Noi ne dorim de mult sa aducem la Iasi bratarile dacice, insa formalitatile au durat destul de mult din cauza aprobarilor pe care a trebuit sa le cerem de la organismele statului“, explica Lacramioara Stratulat, directorul Palatului Culturii din Iasi.

Evz Moldova

Sibiu - Cultura care nu stie carte Festivalul world music de saptamana viitoare din Sibiu, primul de acest gen din Romania, aduce in Sibiu cativa artisti de etnie roma care vor arata publicului meloman sibian si o alta fata a culturii tiganesti. Lor li se alatura cateva alte nume mari ale genului world music.

Tamango Shukar este poate cel mai interesant personaj invitat in festivalul world music de la Sibiu. La peste 60 de ani a cantat prin toata lumea, inclusiv in fata europarlamentarilor si cetatenilor europeni din Bruxelles. Este fan Luis Armstrong, canta muzica ursareasca autentica si este analfabet.

„Un tigan sadea. Nici nu stiu cum il cheama in acte. El este analfabet, semneaza contracte si nu stie ce semneaza. Nu stie nici sa sa scrie nici sa citeasca. Dar pentru el nici nu conteaza”, spune despre el Konstantin Schmit, directorul Fundatiei Pro Art Hermannstadt si organizatorul festivalului.

Cu toate acestea, muzica cantata de Tamango depaseste orice bariere lingvistice sau culturale si arata oricarui ascultator si o alta fata a etniei rome. Tamango reinvie piese tiganesti autentice, vechi de peste 100, chiar 150 de ani, intr-o alternanta de ritmuri si energie unica in lume.

Muzica ursareasca cantata de el aduce aminte de vechii tigani ursari care strabateau tarile Europei cu ursul dupa ei si care puneau ursul sa danseze pentru oricine avea un ban sa dea. Tamango canta la Sibiu, in Pavilionul 2007, in a doua zi de festival, pe 19 octombrie.

Pentru a-l aduce la festival, Konstantin Schmit la vizitat pe Tamango in Baragan, un locuieste intr-un sat de tigani si intr-o coliba de chirpici impreuna cu numeroasa sa familie.

Ziarul de Sibiu

Sibiu - Gerd Albrecht dirijeaza astazi la Sibiu Gerd Albrecht dirijeaza in aceasta seara Filarmonica de Stat din Sibiu. In majoritatea tarilor vest-europene sau chiar in marile orase ale lumii prezenta lui Gerd Albrecht este un eveniment de importanta nationala.

Gerd Albrecht este discipolul lui Karajan. In 1984 a fost desemnat muzicianul anului in Germania. A fost primul dirijor din afara Cehiei care a dirijat, in 1991,Filarmonica Nationala din Cehia. Viata sa se imparte intre concerte in care dirijeaza marile filarmonici ale lumii si onorarea invitatiilor festivalurilor de la Salzburg, Munich, Lucerne, Ediburgh sau Viena.

In 1974 a fost distins cu Premiul Televiziunii Germane, in 1990 cu medalia Leo Kestenberg acordata de Association of German Music Educationalists iar in 1991 a primit premiul European Conference of Symphony Orchestras. Din 1998 este prim-dirijor al Yomiuri Nippon Symphony Orchestra din Tokyo si din 2000 conduce Danische Radio - Sinfonieorchestrer.

Filarmonica de Stat din Sibiu este onorata sa poata canta alaturi de el in aceasta seara. “Ideea este destul de simpla. Acum cinci sau sase ani am dirijat Orchestra Simfonica din Viena la Festivalul “George Enescu” la Bucuresti. Am inchiriat atunci o masina si am fost sa vad Brasovul si Sibiul. Am fost foarte incantat de frumusetile acestor orase.

Cand Sibiul a fost desemnat Capitala Culturala Europeana acum doi ani si ceva, prietenul meu Cristian Niculescu si cu mine ne-a pus intrebarea de ce nu am face un program tipic german intr-un oras cu caracter german. Duminica seara am ajuns in Sibiu si cand am vazut orasul aproape ca nu puteam sa-l recunos, atat de frumos este”, a spus Gerd Albrecht.

Ziarul de Sibiu

Sibiu - Rezidentiat 2007 - 57 de locuri Tinerii medici care vor opta pentru un post de rezident la Sibiu vor avea la dispozitie la examenul de anul acesta 57 de locuri.

Cele mai multe sunt la specialitatea psihiatrie.

Pentru pediatrie au fost scoase la concurs 12 locuri, ortopedie si traumatologie 3, medicina interna 8, medicina de laborator 5, medicna de famile 7 si chirurgie generala 5 locuri. In total, in centrele din tara sunt scoase la concurs 2327 de locuri.

Examenul de rezidentiat de medicina, medicina denatra si farmacie va avea loc pe 18 noiembrie. Concursul se desfasoara pe domenii in urmatoarele centre universitare: domeniul medicina in Centrul Universitar Bucuresti si domeniul medicina dentara si farmacie in Centrul Universitar Cluj-Napoca.

La concurs se pot prezenta: candidati care au diploma de licenta in profil medico-farmaceutic uman sau o diploma echivalenta cu aceasta, rezidenti aflati in pregatire, specialisti care doresc sa efectueze pregatire in cea de a doua specialitate,

medici, medici dentisti si farmacisti care au obtinut intrarea in specialitate in urma promovarii unui concurs de rezidentiat pe post.

Ziarul de Sibiu

Showbiz&Fun

Sibiu - Spectacol cu Andrei Pavel Aproape 200 de copii mai mari de sase ani s-au inghesuit, ieri, in Spatele Salii Transilvania pentru a schimba citeva mingi cu Andrei Pavel, cel mai bun tenismen al Romaniei in ultimii ani. Spectacolul a fost total, iar succesul garantat.

Pret de citeva ore, sportul sibian a fost din nou in sarbatoare. Micii pasionati ai sportului alb s-au bucurat sa schimbe citeva mingi cu o adevarata legenda. Andrei Pavel a venit la Sibiu pentru a selectiona 10 cei mai talentati tineri sportivi din oras. In citeva clipe, si-a luat rolul in serios si a fost o gazda senzationala.

Plin de poante si lovituri haioase, cel mai bun tenismen roman ai ultimilor ani a fost la inaltime. A intrat in jocul copiilor, ceea ce a impresionat si mai mult. A uitat de concentrarea pe care o are in timpul meciurilor oficiale si s-a destins.

Fie ca era vorba de tineri pentru care acest sport nu mai reprezinta o necunoscuta, fie de altii care sint doar pasionati, a petrecut in aceeasi masura timpul cu ei. La finalul fiecarui schimb de mingi, a batut palma cu fiecare.

Monitorul de Sibiu

Sport

Iasi - Raliul Iasului Tester va costa 50.000 de euro Ultimul act al Campionatului National de Raliuri, care se va desfasura sub denumirea de Raliul Iasului Tester, va avea un buget de 50.000 de euro si va alinia la start 52 de echipaje din Romania si un pilot finlandez, campion national in tara sa.

„In trecut, Iasul era un mare pol in automobilism, iar, acum, tinde sa redevina ce era! Ne bucuram foarte mult sa fim organizatorii etapei care va desemna campionul national pe anul 2007!

Multi dintre piloti vor avea masini schimbate, ceea ce ne garanteaza o etapa extrem de spectaculoasa!“, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizata la sediul firmei Tester, unul dintre organizatori, Cristian Angheluta, si el pilot participant in aceasta cursa.

Etapa de la Iasi va avea trei probe speciale pe 19 octombrie, si patru probe speciale repetate de trei ori pe 20 octombrie. In prima zi, vineri, startul se va da la ora 15.00 din fata Primariei, o proba speciala va fi la Birnova, a doua la Poieni, iar a treia, care fi o super-speciala, va avea loc la Iulius Mall.

Simbata se va pleca tot din fata Primariei, de la ora 9.00 si vor avea loc patru probe speciale, la Hadimbu, Mogosesti, Dobrovat si Poieni. Etapa de la Iasi este ultima din cadrul Campionatului National de Raliuri si va stabili campionul pentru sezonul 2007.