Intrebarea zilei de astazi este: cit dureaza un an cultural? Dupa vestea primita ieri, se pare ca anul cultural european la romani se masoara in 15 luni. Cel putin. Generozitatea Ministerului Culturii a facut ca ieri sa se decida la Bucuresti prelungirea programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana, pina inainte de Pasti, adica pina pe 31 martie 2008.

Petrecerea de final...

Anul in care Sibiul este Capitala Culturala a Europei va dura 15 luni

Desigur, zvonurile ca anul Capitalei Culturale Europene se va termina pe 1 decembrie 2007 nu au fost pe placul sibienilor si a edilului sef, motiv pentru care primarul Klaus Johannis a anuntat, in urma cu doar citeva saptamini, ca petrecerea de final va fi de Revelion. „De Revelion va fi cel putin un concert foarte bun si artificii de mare efect.

In rest, vor fi nelipsitele discursuri, o cupa de sampanie, pe care si-o va aduce fiecare de acasa... Sper sa aducem o trupa sau un cintaret de efect", a spus Johannis, pe 20 septembrie. Acum, Ministerul Culturii revine cu o modificare care duce la cel mai lung an din istoria Sibiului, cel al Capitalei Culturale Europene.

Practic, programul dedicat Sibiului este continuat si i se da aceeasi importanta ca si celorlalte doua programe cuprinse in programul de guvernare, „Proetnicultura", un program dedicat tuturor minoritatilor nationale din Romania, si „Romii - impreuna pentru Europa".

Avem cu ce?

Vestea ca a fost prelungit programul dedicat Sibiului i-a luat prin surprindere si pe cei din Asociatia „Sibiu - Capitala Culturala Europeana". Ofiterul de presa al Asociatiei, Oana Ionita, a marturisit aseara ca nu stia de prelungirea programului.

Angajatii Asociatiei au contracte pina in luna martie a anului viitor, timp in care se vor face bilanturi si rapoarte care sa justifice investitiile culturale. Alte intrebari pe care ar trebui sa si le puna autoritatile se refera la posibilitatile culturale ale acestui program, in speta, daca Sibiul 2007 va presupune sau nu si evenimente de anvergura dupa 31 decembrie.

Pe site-ul oficial al Capitalei Culturale Europene, www.sibiu2007.ro, ultima zi a anului cultural este declarata cea de 31 decembrie 2007, zi in care au fost programate patru expozitii. Nu sint evenimente noi, ci continuate din ultimele luni. Asteptam si evenimente, care sa prelungeasca programul Capitalei Culturale.