Patronul firmei Ardealul Construct, Radu Vlas, cel care a concesionat terenul din Piata Mihai Viteazul si construieste un parking si o hala agroalimentara, a incercat sa justifice ieri pretul de aproape 400 de euro pe care vor trebui sa il plateasca producatorii agricoli pentru inchirierea unei mese. Un pret enorm, spun taranii, pe care nu si-l pot permite.

Astfel, 50% din acest pret se datoreaza utilitatilor - aer conditionat, apa, curent, caldura -, 20% merg, potrivit lui Vlas, pe rate, dobinzi si comisioane bancare, 5% constituie amortizarea investitiei si abia 5% profit. Aceasta nu este tot, insa. 20% din pret taranii il vor plati pentru... Internet si televizoare cu plasma! „Aceasta este oferta noastra“, a comentat Vlas.

Vinzatorii nu au fost nici un moment consultati daca au nevoie de aceste servicii.

La aflarea vestii, producatorii agricoli care s-au adunat la intrarea in curtea cladirii au devenit de-a dreptul nervosi. „Internet ne trebe noua? Sau televizor? Noi vrem sa ne vindem marfa. De unde sa scoatem 400 de euro pe luna?“, a comentat tanti Silvia din Jucu, care vinde zarzavaturi in piata.

Oamenii sint suparati foc pe primarul Emil Boc si spun ca nu il vor mai vota, deoarece a lasat piata pe mina unui investitor privat care poate conditiona pretul inchirierii dupa cum doreste.

Spatiu ocupat in proportie de 90%

Tarabele au fost inchiriate in proportie de 97%, sustine Vlas. „Nu s-a incheiat nici un contract fara certificatul de producator. Au fost producatori care au inchiriat chiar si cinci tarabe“, sustinea ieri patronul firmei Ardealul Construct. „Este un mincinos!“, au replicat tara-nii.

"De unde sa avem noi atitia bani? Poate e vorba de cei care cumpara marfa de prin Sud si o vind aici“, spune tanti Maria, florareasa.

Desi cladirea care va gazdui hala agroalimentara trebuia sa fie gata in 1 octombrie, aceasta va fi inaugurata abia peste o luna. „Am intirziat lucrarile din cauza conditiilor meteo“, a explicat Radu Vlas. Intreaga investitie, ce include parking subteran si spatii comerciale, se ridica la 17,5 milioane de euro.

Spatiul pe care se va intinde piata cuprinde 150 de mese, iar parkingul subteran va avea 430 de locuri de parcare. De remarcat este diferenta de pret intre hala agroalimentara si spatiile comerciale de la etaj. Astfel, daca un metru liniar din hala va costa aproape 200 de euro lunar, un metru patrat din spatiile comerciale va fi de abia 33 de euro metrul patrat.

Imprumutul facut la banca de afacerist este pe 8 ani, astfel incit este foarte probabil ca preturile sa ramina in tot acest timp la fel sau chiar sa creasca. Constructia cladirii a inceput in 7 iulie 2006, iar Primaria Cluj-Napoca a concesionat intregul teren firmei Ardealul Construct pentru o perioada de 37 de ani.