Inalt Prea Sfintitul Andrei Andreicut, Arhiepiscop de Alba Iulia, a facut politie politica! Verdictul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ramine in vigoare iar contestatia depusa de seful bisericii Transilvanene a fost respinsa. “Toata perioada comunista am fost hartuit, haituit si urmarit de securitate.

A venit libertatea si am nadajduit ca si dreptatea si obiectivitatea se vor statorinici in toate domeniile de activitate. Din pacate, o decizie a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii spune ca as fi fost colaborator al securitatii.

Am contestat aceasta decizie, iar astazi (n.r.marti) s-a discutat contestatia si cu sase voturi impotriva a cinci, a fost mentinuta hotarirea CNSAS-ului. Cred ca este nedreapta si subiectiva si, ca atare, voi actiona in instanta hotarirea respectiva”, a declarat IPS Andrei Andreicut.

Cutremur in BOR

CNSAS a dat aceeasi decizie si in cazul Arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, Pimen. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii urmeaza sa adopte o decizie si in ceea ce ii priveste pe ceilalti prelati cercetati.

Pina in prezent, Colegiul CNSAS a dat doar doua astfel de verdicte de politie politica, unul in cazul episcopului de Alba, Andrei Andreicut, iar al doilea in ceea ce il priveste pe Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.

Sinodul BOR va dezbate deciziile CNSAS peste doua saptamini, cind este convocata o sedinta a capilor Bisericii Ortodoxe Romane. In jurul acestui verdict al CNSAS au aparut si alte pozitii, cea mai transanta fiind a liderului PLD Alba, Vasile Crisan care considera ca IPS Andrei este “pedepsit” pentru ca il sustine pe Traian Basescu.