Esential

Sibiu - Poettering: “Cel mai mult in Sibiu imi plac oamenii” Hans-Gert Poettering, presedintele Parlamentului European a vizitat ieri dupa-amiaza Sibiul si s-a aratat incantat atat de modul in care a fost restaurat orasul cat si de sibieni.

Hans-Gert Poettering a ajuns in centrul Sibiului in jurul orei 18:00, insotit de gazda sa, primarul Klaus Johannis.

Edilul-sef al Sibiului a facut impreuna cu presedintele Parlamentului European un tur al centrului istoric, din Piata Mare trecand in Piata Mica, admirand Turnul Sfatului si Podul Mincinosilor, pentru ca apoi sa viziteze Piata Huet, curtea Curtea Colegiului National “Samuel von Brukenthal” si a Bisericii Evanghelice.

Ziarul de Sibiu

Iasi - Patriarhul Daniel a obtinut iertarea CNSAS Dosarul sau si al altor inalti ierarhi acestora au fost arse pe 23 decembrie 1989, astfel ca membrii Colegiului au fost nevoiti sa-i absolve de orice vina.

Patriarhul BOR, Daniel Ciobotea, mitropolitul Olteniei, Teofan, si cel al Ardealului, Laurentiu Streza, au primit, in sedinta de ieri a Colegiului CNSAS, verdict de necolaborare cu Securitatea ca politie politica, in absenta unor dosare, despre care CNSAS a avut instiintare de la SIE ca au fost arse.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel Ciobotea, figura, asemenea lui Teofan, mitropolitul Olteniei, si Laurentiu, mitropolit al Ardealului, pe lista clericilor ale caror dosare intocmite de Securitate au fost arse in zilele lui decembrie 1989, potrivit unor surse din CNSAS.

Ziarul de Iasi

Sibiu - Streza este curat Colegiul CNSAS a stabilit ieri ca mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, nu a colaborat cu securitatea. Desi a primit vestea de la reporterii nostri, mitropolitul nu s-a aratat deranjat ca nu l-a anuntat nimeni oficial, fiindca se astepta la acest verdict.

Monitorul de Sibiu

Timis - Capitala cumparaturilor Banatenii isi fac cumparaturile la Szeged, atrasi de preturile mici. Banatenii din apropierea frontierei cu Ungaria, in special timisorenii, fac turism de shopping la sfarsit de saptamana in Ungaria.

Capitala euro-regionala a cumparaturilor este orasul maghiar Szeged, situat la aproape 120 de kilometri de Timisoara. Magazinele mari de aici atrag si sarbii din zona de frontiera a Ungariei cu Serbia. Preturile la produse alimentare si diversitatea oferita sunt motivele pentru care Szeged este punct de atractie regional.

Evz Vest

Iasi - Zeci de copii internati cu hepatita Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi au diagnosticat, in ultimele doua zile, 27 de pacienti cu hepatita, denumita popular "boala mainilor murdare". Toti pacientii sunt copii de etnie rroma din comuna ieseana Sinesti si au varste cuprinse intre un an si 7 luni si 17 ani.

Evz Moldova

Covasna - Covasna vrea birou la Bruxelles Conducerea judetului Covasna intentioneaza sa deschida un birou de reprezentanta proprie la Bruxelles pentru a avea acces direct la informatiile legate de programe europene si accesarea fondurilor.

Potrivit presedintelui CJ Covasna, Demeter J?nos, exista posibilitatea ca mai multe reprezentante, din diferite regiuni si orase, sa inchirieze un imobil in Bruxelles, unde sa deschida fiecare propriul birou de reprezentanta.

Covasna Media

Economie

Eveniment

Cluj - Defrisari ilegale la centura de ocolire a Clujului Defrisarile pe 1,6 kilometri din viitoarea centura de ocolire a Clujului prin partea de est au fost facute ilegal.

Proiectul de construire a centurii a fost dat ieri ca exemplu de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) pentru situatiile in care se ocolesc prevederile legale privind defrisarile. Potrivit unui comunicat al ANPM, este vorba de 31,5 hectare de padure la care s-au inceput defrisarile fara obtinerea unui aviz special in acest scop.

Evz Transilvania

Sibiu - „Sibiul economic? Nu prea am auzit!” Anul 2007 a legat numele Sibiului de cultura. Capitala culturala in sus, oras al culturilor in jos. Cat de vizibil si de atractiv este insa Sibiul din punct de vedere economic? Aceasta intrebarea a fost adresata lui Ilie Serbanescu, Ionut Popescu si Dragos Paslaru, trei dintre cei mai cunoscuti analisti economici ai Romaniei.

„Este greu de facut o analiza, asa, rapid. Oricum, pot spune ca Sibiul, asezat in centrul Romaniei, teoretic ar trebui sa aiba o expunere mai mare in fata investitorilor straini. Dar asta depinde si de modul in care organele locale vor stii sa atraga acesti investitori”, a declarat, scurt, Ionus Popescu.

Ziarul de Sibiu

Iasi - Bonurile pentru culturile de toamna se pot ridica pina pe 15 noiembrie Agentia de Plati a primit pina in prezent 4.263 de cereri pentru ajutoarele acordate la infiintarea culturilor de toamna. Agricultorii isi pot ridica bonurile valorice pentru culturile agricole de toamna pina pe 15 noiembrie.

Ziarul de Iasi

Constanta - Disponibilizari temporare la centrala nucleara Cateva sute de angajati care au lucrat la constructia unitatii 2 a Centralei Nucleare Electrice (CNE) de la Cernavoda vor fi disponibilizati dupa ce lucrarea va fi finalizata.

Directorul CNE Cernavoda, Ionel Bucur, a precizat ca aproximativ 800 de persoane au lucrat la constructia unitatii 2 a centralei si ca, odata cu punerea in functiune a acesteia, managementul celor doua reactoare functionale ale centralei nucleare de la Cernavoda a fost preluat de o singura unitate specializata.

Business Standard

Braila - Pesta porcina in Insula Mica a Brailei Raspunsul de la Bruxelles in cazul pestei porcine depistate, in urma cu o saptamana, in rezervatia naturala Insula Mica a Brailei, intarzie sa soseasca, spre nelinistea autoritatilor locale, care nu stiu cum sa procedeze pentru a lichida focarul.

Autoritatile din Braila asteapta de o saptamana, de la Bruxelles, solutia care trebuie aplicata in Insula Mica a Brailei, considerata o a doua delta a Dunarii, respectiv trecerea la eutanasierea si incinerarea a 2.500 de porci sau omorarea doar a celor care se dovedeste ca sunt bolnavi.

Romania libera editia de Dobrogea

Dolj - Criza de samanta de grau In Dolj, nu se mai gaseste de cateva zile grau de samanta. Pentru cele 200.000 de hectare preconizate a se insamanta cu grau in acest an, sunt necesare 46.000 de tone de samanta.

In judet, in aceasta vara nu s-au recoltat decat noua mii de tone de samanta, diferenta, pana la necesar, urmand sa fie adusa din alte judete sau din afara tarii. Pana in prezent, s-au semanat doar 80.000 de hectare cu grau.

Gazeta de Sud

Constanta - “Invazia" navelor de pasageri Portul Constanta a devenit una dintre destinatiile preferate pentru vasele de lux. Trei astfel de nave au acostat, in cursul zilei de ieri, in dreptul garii maritime.

Trei nave de pasageri au acostat ieri in Portul Constanta. Primul a fost vasul Prinsedam, sub pavilion Olanda, care a sosit la ora 18.00. Nava, cu o lungime de 204 metri, a mai acostat o data in Portul Constanta anul trecut, si a doua oara in luna iunie 2007.

Romania libera editia de Dobrogea

Banci/Finante

Cluj - Profit de 40 de milioane de euro la Banca Transilvania Banca Transilvania (BT) a obtinut in primele noua luni un profit net de 133 de milioane de lei, iar activele au crescut la 11,4 miliarde. “Rezultatele financiare inseamna aproape atingerea obiectivelor anuale cu trei luni inainte.

Tintele de profit si nivel de activitate vor fi depasite substantial”, a declarat directorul BT, Robert Rekkers.

Ziua de Cluj

Imobiliare

Cluj - Pret triplu in comuna Nokia Consiliul Judetean va aduce la capitalul social al Tetarom un aport in natura in valoare de 4 milioane de euro: 159 de hectare.Suma reprezinta valoarea terenului de peste 159 de hectare din comuna Jucu pe care va demara investitia companiei Nokia, fixat printr-un raport de expertizare la 2,5 euro/mp.

Ziua de Cluj

Sibiu - Inca un mall. Al saselea! Sase mall-uri au fost anuntate ca investitii posibile si probabile, in Sibiu, in urmatorii ani. Deocamdata, unul singur functioneaza, Promenada Mall. Cel mai recent anunt al unei investitii intr-un mall la Sibiu vine de la Plaza Centers, o companie israeliana.

Informatiile lansate in presa financiara duc la concluzia ca Sibiul ar putea avea in casiva ani cinci sau sase mall-uri mari. Potrivit unor surse abilitate din piata, o buna parte din planurile facute publice de mai multe companii internationale sunt insa anunturi false sau doar dorinte care nu au la baza un studiu amanuntit.

Ziarul de Sibiu

Dolj - Mansarda - mai mult decat un pod locuibil Prin locul aparte pe care il ocupa in casa, mansarda va fi tot timpul spatiul preferat de intreaga familie. Deopotriva modern si traditional, spatiul acesta va avea, indiferent de atitudinea adoptata in designul lui, un aer mai intim si mai cald decat orice alt loc din casa dumneavoastra.

Cand vorbim de mansarda, vorbim de economie de spatiu, de util, de functional, dar si de caldura, de intim si decorativ. Bucuria si confortul acestui spatiu vizeaza decorarea si mobilarea lui. Fiind o investitie pe termen lung, odata cu intreaga casa, mansarda trebuie gandita in termeni ca durabilitate si rezistenta, siguranta si confort.

Gazeta de Sud

Companii

Cluj - Prima retea regionala New Life, la Cluj Compania New Life intentioneaza sa ajunga la o retea de cinci magazine in Cluj pana in 2010. Locatii posibile pentru extindere sunt doua noi centre comerciale anuntate pe piata sau spatiile in zona centrala a municipiului Cluj-Napoca.

Compania si-a inaugurat in cadrul Polus Center cea de-a doua unitate din judet. Suma investita in magazinul de 530 mp de la Cluj a depasit 500.000 de euro, potrivit managementului New Life. Cealalta unitate, deschisa in Sigma Shopping Center, are 400 mp, iar reprezentantii companiei spun ca intentioneaza sa faca lucrari de reamenajare ce vor costa 50.000 de euro.

Ziua de Cluj

Sibiu - Afaceri de 17 mil. euro din spume poliuretanice Compania Poliflex din Sibiu, producator autohton de spume poliuretanice flexibile, a inregistrat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 17 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 10% fata de perioada similara a anului trecut.

Unul dintre principalii factori de crestere a vanzarilor firmei sibiene l-a reprezentat dinamica accentuata a industriilor ce intrebuinteaza in productie spume poliuretanice flexibile.

ZF Transilvania

Cluj - Clujana isi va diminua capitalul cu 7,7 milioane Comisia de cenzori a societatii Clujana aflata in administrarea forului judetean a aprobat diminuarea capitalului social al firmei, dar cu 7,7 milioane de lei, si nu cu cifra initiala de 10 milioane de lei.

Diferenta de 2,3 milioane de lei, conform cenzorilor, ar urma sa fie acoperita din profitul exercitiilor viitoare.

Ziua de Cluj

Sibiu - Transavia, campion industrial Compania Transavia, cel mai mare producator de carne de pui de pe piata autohtona, a batut performanta dupa performanta. Pentru directorul general Ioan Popa, investitiile sint cheia succesului.

Societate pe actiuni, cu capital privat integral romanesc, Transavia a fost infiintata in anul 1991, iar actionarul majoritar si directorul general al companiei este dr. ing. Ioan Popa.

Cu un numar de peste 700 de angajati in 14 locatii din judetul Alba si judetele limitrofe, Transavia a evoluat spectaculos inca de la infiintare, capacitatile de productie crescind considerabil de la an la an, astfel incit compania a intrat cu succes in rindul elitei europene a producatorilor alimentari cu performante deosebite in productie si vinzari.

Monitorul de Sibiu

Cluj - Gedeon Richter a cumparat Pharmafarm Cel mai mare producator de medicamente din Ungaria, compania Gedeon Richter, a anuntat, printr-un comunicat de presa trimis Bursei de Valori Mobiliare maghiare, ca a preluat compania clujeana Pharmafarm. Conducerea Gedeon Richter PLC nu a facut publica suma tranzactiei.

Semnarea contractului s-a facut la Targu Mures, unde compania ungara a preluat in urma cu mai multi ani, compania locala de productie Armedica, prin intermediul careia isi desfasoara operatiunile din Romania.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Eximtur, 13 mil. euro din vanzarea de bilete de avion Compania Eximtur, unul dintre principalii tour-operatori de pe piata din Romania, a realizat pe primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de peste 28,6 milioane de euro, in crestere cu 26% fata de perioada similara a anului trecut.

Potrivit conducerii companiei, din volumul total de vanzari, peste 40% reprezinta biletele de avion, 31,7% turismul intern

si 24,4% serviciile turistice externe, restul fiind servicii conexe pachetelor de baza, precum asigurari medicale, rent-a-car sau cursuri de formare profesionala in turism. In primele noua luni din 2007, Eximtur a realizat pe segmentul de ticketing un volum total de vanzari de 13 milioane de euro, in crestere cu 18,9% fata de perioada similara din 2006.

ZF Transilvania

Cluj - Romanii cresc vanzarile SABMiller Grupul SABMiller a realizat o crestere de 37% a vanzarilor sale de bere din Romania, impulsionate de extinderea capacitatilor de productie din anul precedent, de marca Timisoreana si de noul ambalaj PET. SABMiller detine participatii in societati producatoare de bere sau acorduri de distributie in 60 de tari.

Ziua de Cluj

Arad - Prima statie ecologica de sortare a deseurilor Compania Polaris M Holding a inaugurat ieri, la Arad, prima statie ecologica de sortare a deseurilor din vestul tarii, investitia totala de aproximativ 2,5 milioane de euro fiind facuta din resurse proprii.

Potrivit celor precizate de Monica Jitariu, directorul filialei din Arad a Polaris M Holding, statia de sortare a fost amenajata pe o suprafata de un hectar, iar capacitatea de procesare este de 4.500 tone/luna.

Business Standard

IT

Sibiu - Unreal Tournament 3 Demo Asteptarea fanilor serie Unreal pare sa se apropie de sfarsit. Producatorul Epic Games a lansat un demo si pana la sfarsitul lunii promite lansarea oficala a jocului cu ajutorul celor de la Midway.

Demoul jocului contine clasicul Deathmatch si Vehicle Capture the Flag care se impart in trei moduri de joc: HeatRay, ShangriLa si Suspense. Toate hartile din joc pot fi jucate in mod single layer impotriva robotilor sau on-line impotriva oponentilor umani. Versiunea finala a jocului este anuntata pentru sfarsitul lunii curente.

Ziarul de Sibiu

Vrancea - Ghiduri pentru "Acces la educatie" Site-ul www.acces-la-educatie.edu.ro sta la dispozitia celor care vor sa ajute grupurile dezavantajate u mediatorii scolari din Vrancea vor fi instruiti la Buzau

Scolile pilot din cadrul proiectului Phare 2004 "Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate" au la dispozitie si un set de 6 ghiduri, pentru aprofundarea problemelor ce tin de atragerea spre scoala a copiilor si tinerilor din comunitatile sarace, cu populatie rroma si nu numai.

Ziarul de Vrancea

Media/Pub/Creatie

Cluj - Zarva la Jurnalism Catedra de Jurnalism a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) este subiectul unui scandal cu iz penal, dupa ce pe internet au fost publicate fragmente din presupusa corespondenta electronica a sefului de catedra, Ilie Rad.

Mesajele in cauza sunt de natura sa arate parti-pris-urile universitare ale profesorului, iar autorul anonim al paginii de internet isi justifica demersul prin „considerente care tin de interesul general al studentilor si al cadrelor didactice din UBB”.

In replica, Ilie Rad afirma, intr-un comunicat, ca, daca se adevereste ca mesajele provin din corespondenta sa electronica particulara, este vorba despre un caz penal. Rad a evitat sa faca pe moment alte comentarii, dar a precizat ca „in vacanta de iarna” va citi aceste mesaje, pe care le va folosi la documentarea unui carti cu titlul „Liberi in exprimarea urii”.

Evz Transilvania

Timis - De la Timisoara direct la New York Actrita Teatrului National, Andrea Tokai se intoarce cu drag acasa. Saptamana trecuta s-a intors din New York unde a jucat pe scena celebrului teatru LaMaMa, locul fiind, in materie de teatru, "la creme de la creme".

Spectacolul regizat de Andrei Serban a pus in scena cartea „Spovedanie la Tanacu”, un roman jurnalistic scris in urma unei anchete amanuntite la Tanacu, acolo unde o calugarita tanara a fost exorcizata.

Evz Vest

Cluj - Cesereanu si-a lansat un volum la Frankfurt Poeta clujeana Ruxandra Cesereanu s-a intors de la cel mai mare targ de carte din Europa, cel de la Frankfurt. Ea a fost invitata de Ministerul Culturii si Cultelor sa sustina o serie de lecturi publice din volumul de poezie “Submarinul iertat”, scris impreuna cu Andrei Codrescu.

“Am avut ghinion. S-a stricat microfonul si am citit timp de o ora aproape strigand. Altfel, este un targ absolut uluitor, imens”, ne-a declarat ieri poeta.

Ziua de Cluj

AutoRoom

Dolj - Scut pentru Daewoo Comisia Europeana intinde la maximum nervii autoritatilor romane. Ancheta pe care a anuntat ca ar putea-o declansa in privinta tranzactiei cu Ford le-a dat frisoane responsabililor romani, care spun ca acuzatiile de ajutor de stat nu sunt justificate.

Gazeta de Sud

Bursa

Cluj - Brokeri profitabili Societatea de Servicii de Investitii Financiare Broker a consemnat un profit brut de 35,9 milioane de lei in primele noua luni din acest an, in urcare de 2,7 ori fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut. Valoarea activului net a ajuns la 141 de milioane de lei.

Societatea a obtinut in primul semestru un profit net de 20,5 milioane de lei, de 3,5 ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut, iar veniturile au urcat de la 13,4 la 34,2 milioane.

Ziua de Cluj

Iasi - Actionarii Antibiotice isi pot ridica dividendele pe 2006 Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a anuntat ieri ca actionarii inscrisi in registrul firmei pe data de 16 mai isi vor primi dividendele cuvenite pentru anul 2006 incepind din 25 octombrie, se arata in comunicatul publicat la Bursa de Valori Bucuresti.

Jurnalul de Est

EuROfonduri

Iasi - Iasul a dat cu piciorul unui pot de patru milioane de euro Aproape 800.000 de euro, bani care ar fi trebuit sa ajunga in agricultura ieseana, s-au dus deja pe apa simbetei. Alte proiecte de investitii, tot in sectorul agricol, in valoare de peste trei milioane de euro, sint foarte aproape de un esec lamentabil.

Jumatate din valoarea acestor investitii erau fonduri nerambursabile de la SAPARD. Valoarea investitiilor preconizate a se realiza prin Programul SAPARD la nivelul judetului Iasi este pe cale de a se diminua cu cel putin patru milioane de euro.

25 de proiecte ce au fost declarate eligibile au fost reziliate sau se afla in curs de reziliere, motivele principale constind in nerespectarea clauzelor contractuale sau renuntarea beneficiarilor.

Jurnalul de Est

Mures - 20 milioane de euro pentru proiectele dezvoltate de cinci primarii Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Korodi Attila, a semnat ieri, la Targu Mures, cinci contracte de finantare in valoare totala de aproape 20 milioane de euro (61,2 milioane de lei) cu primariile din Ungheni, Sangeorgiu de Padure, Rastolita, Band, Ghindari.

Banii sunt alocati pentru realizarea de investitii care se vor executa in perioada 2007-2013 in infrastructura de mediu. Lucrarile de investitii presupun alimentarea cu apa potabila, reabilitarea sistemelor de canalizare si reabilitarea statiilor de epurare. La nivel national, finantarea pe acest program este de 1,4 miliarde euro.

Business Standard

Opinii

Cluj - Baronul vs. studentul cruciat (de Adrian Groza)Mircea Miclea: “Toata lumea spune ca avem nevoie de o noua clasa de politicieni. Eu cred ca mai degraba avem nevoie de o noua intelectualitate universitara, una mai verticala si mai competenta”.

O varianta, vag discutabila sub aspect etic si informational, a Armaghedoanelor politice a izbucnit in mediul universitar clujean, in urma unor postari pe un blog anonim.

Acestea constau in cateva presupuse mailuri personale ale sefului de catedra de la Jurnalism din UBB, Ilie Rad, schimbate cu colegi de catedra, cu purtatoarea de cuvant a Universitatii, Cristina Nistor, si cu decanul Facultatii de Stiinte Politice, Catalin Baba.

Cat mai este disponibil, accesati-le de curiozitate la www.scanteia.wordpress.com, cu circumspectie si nivelul de prezumtie de (ne-)vinovatie pe care doriti sa vi-l asumati. in calitate de fost student al sectiei si persoana care ii cunoaste personal pe multi dintre cei care scriu si despre care sunt scrise textele, as tinde sa presupun ca mailurile pot fi veritabile.

intre cazul Remes si cazul Rad se poate forta o comparatie, cel putin de dragul analizei. Urmarind materialul prezentat la TVR, oricine a putut avea acces la informatii cert veritabile, care dezvaluie in premiera cat de tare pute a borhot de pruna Armani-ul fostului ministru al Agriculturii.

Cui ii pasa de provenienta filmuletului, cata vreme efectul a fost prima developare a unui fenomen generalizat de coruptie, notoriu in esenta, dar imposibil de demonstrat in maniera obiectiva? Mutatis mutandi, aparenta excelentei universitare a d-lui Rad si a unora dintre interlocutori se dezvaluie a fi o crusta poleita care ascunde gaunosenia unor impostori.

Pot depune marturie in acest sens generatii intregi de studenti care protestau, mai mult sau mai putin in tacere, la adresa cursurilor Domniei Sale, repetate de cateva ori de-a lungul anilor, stralucitoare prin platitudine si irelevanta.

Diferenta dintre spete apare, eventual, in detalii : pana la urma, aparitia mailurilor personale pe un blog anonim presupune in spate violarea secretului corespondentei, ceea ce este o fapta penala, comisa, ce-i drept, cu o doza mare de candoare.

Marele castig al ambelor situatii este acela ca buboiul a copt si a plesnit, iar itele incurcate pot fi descalcite mai usor, in spatiul public. Transparenta este marele dusman al coruptiei si imposturii, tocmai de aici provenind rolul si (poate prea arareori) meritul presei.

Facultatea care isi asuma pregatirea pentru cariera a profesionistilor din presa a ascuns ani la rand gunoaie sub pres, iar asumarea unui discurs public de demascare a incompetentei a fost platita cu varf si-ndesat, in prag de absolvire, de o mana de studenti revoltati.

Pana la urma, absolventii care au reusit sa faca o cariera in presa sunt cu atat mai admirabili cu cat zestrea lor profesionala cuprindea o doza infima de experienta si informatii utile in meserie, in schimb una imensa de frustrare si amaraciune. Rand pe rand, personalitatile sectiei de jurnalism au fost inlocuite cu personulitati.

Tudor Vlad, Doru Pop, Miruna Runcan, Ruxandra Cesereanu au fost indepartate prin mecanisme partial devoalate in presupusele mailuri. De aceste actiuni nu au fost straini, la acea vreme, nici capii universitatii, nici cei ai facultatii, iar uneori situatiile frizau lupta pentru putere intr-un clan mafiot deranjat in exercitarea discretionara a puterii imense acumulate in timp.

Mircea Miclea prefata inspirat scandalul «Scanteia» cu un articol in Foaia Transilvana despre baronii universitari, sintagma lansata pe vremea cand tocmai parasea postul de la Ministerul Educatiei. Trimiterea catre conducerea formala si informala a UBB este cat se poate de clara: «Daca primul mandat se apropie de sfarsit, si-l pregateste cu orice pret pe al doilea.

Daca nu mai poate fi Rector, isi inventeaza o functie de Presedinte de universitate.» Arhitectura puterii intr-o institutie condusa de baronul universitar se construieste, in punctele sale cheie, pe seama «complicitatii si jocurilor de culise care devin moneda curenta; orice diferenta inseamna, pentru ei, o amenintare care trebuie anihilata.»

Tuterilor si delatorilor de la catedra li se scot posturi la concurs, sub ochii uimiti ai colegilor de catedra si ai studentilor, in timp ce profesorii de calitate sunt dati afara pe usa din dos, daca au avut proasta inspiratie sa nu plece singuri.

Refrenul favorit al baronetului - «Am cap de calculator, numar banii foarte-usor». Simultan, studentii valuri-valuri se calca in picioare pe culoarele facultatilor, alergand spre cursuri citite de pe foi ingalbenite, in efluvii incoercibile de truisme sau non-sensuri.

Meritul cazurilor “Remes” si “Scanteia” arata bresele unor sisteme care pareau pana acum inexpugnabile. Urmarea ambelor situatii ar trebui sa fie simpla, inspirata tocmai dintr-un mail atribuit d-lui Ilie Rad:

1. Nimeni nu e de neinlocuit.

2. inlocuitorii pot fi adesea mai buni decat cei inlocuiti. Stimati baroni, onorati yesman-i, doriti exemple?

Ziua de Cluj

Cultura/Educatie

Iasi - Cistigatorul Premiului Goncourt 2005 vine la Iasi la „Lire en fete“ Intre 18-20 octombrie, la Iasi are loc cea de-a XVI-a editie a „Lecturii in sarbatoare“ - „Lire en fete“.

Invitatul special este scriitorul, cineastul si omul de teatru Francois Weyergans, distins cu Premiul Goncourt in 2005, cel mai prestigios premiul pentru literatura franceza. Alti invitati sint traducatoarea de limba romana Laure Hinckel, scriitorii Florin Lazarescu, Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Emilian Galaicu-Paun.

Ziarul de Iasi

Hunedoara - Castelul Huniade, salvat de la prabusire Reabilitarea celui mai vechi edificiu din Banat, fosta resedinta a regelui Carol Robert de Anjou, costa 2,5 milioane de lei

Castelul Huniade, fosta resedinta a regelului Carol Robert de Anjou, care astazi adaposteste Muzeul Banatului, a intrat intr-un proces complex de reabilitare, dupa ce ani de zile asupra celei mai vechi cadiri din urbe a planat pericolul de prabusire si distrugere completa.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Iasi- Cele mai vechi cladiri din Iasi Lacasurile de cult conduc in clasamentul primelor constructii din Iasi, biserica armeana fiind pe primul loc, cu peste sase secole de existenta. Biserica armeana este cea mai veche cladire a Iasiului, potrivit istoricilor.

Din ctitoria initiala, ridicata acum sase secole, s-a pastrat foarte putin, iar asupra anului in care a fost ridicata biserica planeaza destule controverse. „Istoricii nu recunosc anul 1385 ca fiind anul de ctitorie al acestui lacas.

Aceasta si din cauza ca nu exista documente care sa ateste existenta lacasului atat de timpuriu“, explica Vasile Munteanu, seful Directiei de Cultura Iasi.

Evz Moldova

Cluj - Conferinta internationala la UBB La reuniunea internationala „Filosofia si Kabbala” vor participa specialisti din Ierusalim, Los Angeles sau Paris. Tot astazi, in cadrul evenimentului, teologul si istoricul evreu Moshe Carmilly Weinberger, stabilit in Statele Unite, va fi sarbatorit cu ocazia implinirii varstei de 100 ani.

Maine, in cea de-a doua zi a conferintei, ministrul belgian Fran?oise Dupuis va vizita Universitatea Babes-Bolyai si Centrul de Studii Belgiene al Facultatii de Litere.

Radio Cluj

Bucuresti - Studentii ii cer ministrului Adomnitei sa majoreze subventia de camin Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) ii cere ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, printr-o scrisoare trimisa marti, sa majoreze subventia de camin din cauza scumpirilor anuntate la utilitatile publice.

Membrii UNSR considera ca noile scumpiri anuntate ii vor afecta in mod direct pe studenti.

Jurnalul de Est

Showbiz&Fun

Cluj - DJ Adrian Eftimie revine in Obsession Cunoscutul DJ Adrian Eftimie revine la Cluj, in clubul Obsession, vineri, 19 octombrie, de la ora 23, cu noi remixuri de toamna. "Este prima mea aparitie, dupa aceasta vara lunga pe litoral", a precizat Adrian Eftimie pentru Clujeanul.ro.

DJ-ul va invarti la platane seturi noi de muzica, dintre care cateva vor fi in prima auditie pentru publicul clujean. Mai mult chiar, el are pregatite trei piese noi: "Plastic", City life" si "Bottles". Pretul unui bilet de intrare la eveniment este de 20 de lei pentru baieti, respectiv 10 lei pentru fete.

Clujeanul

Iasi - Vip-urile locale se plimba la volanul unor masini la care unii nici nu viseaza Milionarul Gabriel Mardarasevici nu se considera o persoana ultra pasionata de masini, cu toate ca „bijuteriile“ pe care le conduce stirnesc invidia multor oameni si chiar sucesc mintile si celor mai linistite persoane.

Un Range Rover, un Mercedes E Classe, un BMW Seria VII si un Lexus-ul RX stau marturie gusturilor destul de costisitoare ale omului de afaceri, a carui avere atinge valoarea de 10 milioane de euro. Ultima achizitie a lui Mardarasevici este un bolid Aston Martin nou-nout, copiat parca din celebrele filme cu James Bond.

In rindul iesenilor care investesc sume considerabile pentru o masina de lux se numara si designerul iesean Irina Schrotter, omul de afaceri Iulian Dascalu, supranumit si „Regele mall-urilor din Romania“, si, nu in ultimul rind, Maricel Popa, patronul Grupului de firme Omega - Tehnoton.

Jurnalul de Est

Maramures - Alphaville si Loredana, penalizati dupa Sarbatoarea Castanelor La doua saptamani dupa Sarbatoarea Castanelor 2007, s-a prezentat raportul legat de manifestarea desfasurata in Baia Mare, s-au trecut in revista punctele slabe si punctele tari, s-a spus care au fost costurile de organizare si s-au enumerat sanctiunile aplicate, pentru ca Sarbatoarea Castanelor nu a fost ocolita de probleme,

cele mai mari provenind de la sonorizarea proasta, extrem de criticata atat de artistii care au urcat pe scena, cat si de spectatori. De altfel, evenimentul s-a lasat si cu unele penalizari, pentru ca firma care a asigurat sonorizarea a fost penalizata cu 10 % , iar pentru Alphaville si Loredana nu s-au platit toti banii ceruti pentru transport.

eMaramures

Sport

Cluj - „Feroviarii“, egali cu FC Baia Mare Ieri, CFR Cluj a disputat ultimul meci amical inaintea reluarii campionatului. Dupa ce simbata trecuta au intilnit Gloria Bistrita, pe care au invins-o cu 4-1, elevii lui Ioan Andone au calatorit in Maramures sa sustina o partida impotriva lui FC Baia Mare, divizionara C.

In fata a aproximativ 800 de persoane adunate pe Stadionul „Dealul Florilor“ din Baia Mare, jucatorii celor doua formatii au terminat la egalitate, scor 2-2. Primii care au inscris au fost gazdele, prin Pop (’33), pentru ca Fabbiani sa egaleze pentru CFR la capatul primei ore de joc.

Baimarenii au trecut din nou in avantaj, prin reusita lui Batin (’75), insa acelasi Fabbiani a salvat onoarea CFR-ului cu un gol inscris din penalti in prelungiri.

Monitorul de Cluj