Esential

Cluj - Liderii clujeni de la Interne ZIUA de Cluj prezinta o analiza a clujenilor care au plecat la Bucuresti pe functii in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

In ultimii zece ani, clujenii au ocupat constant functii de conducere in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). In acest moment, in structurile ministerului capitala Ardealului este reprezentata de patru clujeni: secretarul de stat Liviu Radu,

seful Politiei de Frontiera, Nelu Pop, chestorul Virgil Ardelean, director de operatiuni si planificari in cadrul MAI, si comisarul Toma Rus, proaspat numit director adjunct in cadrul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog.

Ziua de Cluj

Sibiu - A treia ramura Tolstoi de la Sibiu Una din cele cinci ramuri - mai precis a treia - a familiei celebrului scriitor rus Lev Nicolaevici Tolstoi are o descendenta care traieste la Sibiu. Marina Robescu - caci despre ea este vorba - nu considera acest lucru ca pe un fapt senzational, ci doar ca pe un joc al destinului.

Un destin care pentru familia scriitorului Lev Nicolaevici Tolstoi - inclusiv pentru Marina Robescu - incepe pe undeva pe la anul 730 continuand pana in zilele noastre. Un arbore genealogic stufos din care nu lipsesc ascendenti din inalte familii nobiliare franceze, engleze, ruse, germane, olandeze, ba chiar si un han tatar crestinat si intrat in slujba familiei imperiale ruse.

Poate ca din acest sange atat de amestecat vine si puterea de adaptare a descendentilor familiei Tolstoi, raspanditi in cele mai diverse si neasteptate colturi ale lumii. Asa explica Marina Robescu - nascuta la Nisa in 1924 si venita apoi in Romania, o persoana care vorbeste fluent 5 limbi straine - destinul atipic al familiei sale.

Ziarul de Sibiu

Sibiu - Hoteluri de lux pe roti Autocare cu LCD-uri si GPS, de peste 200.000 de euro bucata, sunt cumparate de la o firma care a sponsorizat programul capitalei culturale.

Consiliul Judetean si Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu si-au comandat cate un autocar de lux, de care puteai vedea pana nu demult doar pe la marile echipe de fotbal din Romania.

Coincidenta sau nu, autocarele care vor ajunge la Sibiu pana la finele lunii au fost cumparate chiar de la o firma cu care Asociatia Sibiu 2007 are un contract de sponsorizare de 500.000 de euro pentru programul Capitalei Culturale.

Desi sustin ca sponsorizarea nu are nicio legatura cu achizitia autocarelor, reprezentantii institutiilor spun ca totul s-a facut conform legii si numai pentru confortul beneficiarilor: „Junii Sibiului“, in cazul autocarului pentru consiliul judetean, si actorii, in cazul Teatrului „Radu Stanca”.

Cu LCD-uri, minibucatarie, toalete, frigidere si sistem de navigatie GPS in dotare, „bijuteriile” MAN Lions sunt mai ceva ca un hotel de lux pe patru roti.

Evz Transilvania

Timis - Gara europeana doar pe hartie Modernizarea Garii de Nord din Timisoara stagneaza din cauza constructorului si a sefului CFR Timisoara, care e de doua luni in concediu medical.

Finalizarea lucrarilor de modernizare la Statia CFR Nord Timisoara, cel mai important nod feroviar din vestul Romaniei, tranzitat zilnic de 76 de trenuri si aproape 45.000 de calatori, a intrat in colaps.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Iasi - Batranul condamnat pentru o palma de pamant, in atentia lui Basescu Cazul octogenarului din comuna ieseana Coarnele Caprei, condamnat pentru ca nu a respectat o hotarare judecatoreasca, a intrat deja in atentia presedintelui Traian Basescu.

Acesta din urma va analiza astazi cererea de gratiere formulata de catre avocatii lui Neculai Gheban (83 de ani). Povestea batranului a inceput in urma cu aproape 15 ani, atunci cand, potrivit spuselor sale, ar fi mostenit o suprafata de teren de la mama sa.

Romania libera editia de Moldova

Economie

Eveniment

Cluj - Proiect pentru autostrada Nokia de 40 de kilometri Fabrica de telefoane mobile din Romania a grupului finlandez Nokia va beneficia de o autostrada cu o lungime de 40 de kilometri, care necesita investitii de aproape 500 de milioane de euro si va asigura legatura auto intre unitatea de productie, orasul Cluj-Napoca si Autostrada Transilvania.

"Autostrada urbana va fi construita in partea de sud a municipiului Cluj-Napoca, iar lucrarile ar putea incepe anul viitor.

Aceasta autostrada urbana va avea circa 40 de kilometri, costurile investitiei ridicandu-se la 495 de milioane de euro", a declarat directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Mihai Grecu, dupa o intalnire cu autoritatile locale.

ZF Transilvania

Sibiu - Blocati in aer Alerta maxima ieri dupa-amiaza, pe Aeroportul din Sibiu. Avioanele care urmau sa aterizeze au fost nevoite sa faca cale intoarsa din cauza cetii. Mai bine de o ora, patru aeronave s-au rotit deasupra Sibiului.

Intr-un Charter, care a fost nevoit sa se indrepte spre Timisoara pentru ca nu a putut ateriza la Sibiu, se aflau artistii Operei de Stat din Viena. Surprize in ceea ce priveste Sibiul a avut si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu....

Tribuna Sibiu

Cluj - Sisteme de management europene Camera de Comert si Industrie Romano-Maghiara (CCIRM) Carpatia va organiza joi la Clubul Oamenilor de Afaceri “Dr. Augustin Ratiu” al Camerei de Comert si Industrie Cluj un seminar economic cu tema “Sisteme de management conform standardelor europene”.

Prezentarile vor sa ofere raspunsuri, pe langa intrebarile cu privire la sistemele de management, si la cele din domeniul mediului, protectiei consumatorilor sau al managementului de personal, a anuntat Norbert Simpf, manager dezvoltare relatii comerciale al Carpatia.

CCIRM s-a infiintat in 10 martie 2006 la Cluj-Napoca, la initiativa Camerei de Comert a Ungariei. Obiectivul general al CCIRM este de a dezvolta relatiile economice si comerciale dintre Ungaria si Romania si de a sprijini interesele economice ale membrilor sai.

Ziua de Cluj

Iasi - AOA „Iasi 2003“, o organizatie destinata dezvoltarii mediului de afaceri Asociatia Oamenilor de Afaceri „Iasi 2003“ a fost infiintata pentru sprijinirea intreprinzatorilor de la nivel local.

Realizarile, punctele de referinta in activitatea organizatiei, precum si planurile pentru viitor - toate acestea le puteti afla din materialul urmator. In 2003, oamenii de afaceri ieseni, reprezentanti ai celor mai importante companii de la nivelul acelei perioade, au decis sa infiinteze Asociatia Oamenilor de Afaceri „Iasi 2003“.

„La acea vreme se simtea nevoia unei legaturi intre administratia locala si mediul de afaceri iesean. Astfel, la initiativa fostului prefect, Neculai Apostol, a fost infiintat Consiliul Consultativ de Dezvoltare Economica a judetului Iasi.

Oamenii de afaceri membri ai Consiliului au decis sa se constituie intr-o asociatie, o organizatie non-guvernamentala care sa vina in sprijinul mediului de afaceri iesean.

Scopul infiintarii acestei asociatii a fost de a acoperi lipsurile mediului de afaceri iesean, prin informatii privind oportunitati de afaceri sau organizarea de tirguri si expozitii si, nu in ultimul rind, pentru a stabili o colaborare cu administratia locala!“, spune Gheorghe Plesu, presedintele AOA „Iasi 2003“.

Jurnalul de Est

Bacau - Licitatie pentru un centru de afaceri in Bacau Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a lansat o licitatie deschisa pentru constructia unui centru de afaceri si expozitii in Bacau, valoarea estimativa a proiectului fiind cuprinsa intre 9,2 milioane euro si 13,7 milioane euro, fara TVA.

Lucrarile vor finantate prin programul Phare 2006, se arata intr-un comunicat al ministerului. Centrul de afaceri si expozitii va avea o suprafata totala de 64.700 metri patrati, din care 5.800 metri patrati construiti, o parcare de 12.000 metri patrati si spatii verzi de aproape 40.000 metri patrati.

Romania libera editia de Moldova

Constanta - Porturile de la Marea Neagra, inchise Porturile maritime Constanta Nord, Constanta-Sud Agigea, Mangalia si Midia au fost inchise ieri din cauza vantului puternic care punea in pericol siguranta navigatiei, transmite corespondentul NewsIn.

Autoritatile portuare au dispus suspendarea manevrelor de intrare si de iesire a navelor si au fost restrictionate toate operatiunile de incarcare si descarcare. In prezent, in rada interioara a portului se aflau doua nave, iar in cea exterioara, 15 nave. Comandantii navelor au fost avertizati sa isi ia toate masurile de siguranta pentru evitarea incidentelor navale.

Business Standard

Satu Mare - Cultivatorii de varza isi vand recolta intermediarilor la preturi de nimic Pe camp varza costa 50 de bani/kg, iar in piete ajunge cu 1 leu/kg. In aceste saptamani varza a devenit cel mai cautat produs in pietele satmarene, deoarece in fiecare toamna, pentru majoritatea locuitorilor judetului, procurarea verzei reprezinta un obiectiv principal.

Asta pentru ca varza la butoi practic nu poate lipsi din beciul niciunui gopsodar. Lucrul e explicabil pentru ca ea e cea mai buna si ieftina muratura.

Informatia Zilei Satu Mare

Constanta - Masacrul pasarilor, pedepsit penal Masacrul pasarilor din Delta produs de vanatorii italieni, in urma cu o luna, are si consecinte penale, nu doar administrative.

Directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Tulcea, Marin Sultan, a fost amendat de Garda de Mediu cu un miliard de lei vechi pentru ca a adus braconierii italieni sa vaneze pasari in Delta, desi aceasta activitate era interzisa.

Sultan a contestat in instanta atat amenda, cat si decizia guvernatorului ARBDD de a stopa vanatoarea pasarilor din Delta pana la 1 noiembrie.

Romania libera editia de Dobrogea

Banci/Finante

Cluj - Bani mai multi pentru Banca Transilvania Banca Transilvania (BT) a consemnat doua evenimente majore saptamana trecuta: vanzarea subsidiarei sale de asigurari cu minimum 90 de milioane de euro si un profit de 40 de milioane de euro pe primele trei trimestre.

La finele saptamanii, directorul general, Robert Rekkers, a mai cumparat 15.000 de actiuni, la 92 bani/unitate. “BT si-a publicat rezultatele financiare la noua luni, cifrele avand un trend pozitiv. in conditiile cresterii volumului de credite cu 55%, banca a inregistrat o crestere cu 41% a activelor de la inceputul anului.

Numai in ultimele trei luni activele au crescut cu 15,5%, ceea ce inseamna accelerarea ritmului de dezvoltare, dupa ce in primele doua trimestre avansurile fusesera de 10,1% si respectiv 11,1%.

Banca a reusit sa-si atinga obiectivul de profit pe 2007 in numai noua luni. Astfel, profitul net ajunge la 133,5 milioane de lei, in crestere cu 58% fata de aceeasi perioada din 2006, iar veniturile totale nete au crescut cu 57%, pana la 602,7 milioane de lei”, consemneaza un raport al companiei de brokeraj KD Capital Management.

Ziua de Cluj

Cluj - Factoring de 72 de milioane Compania de Factoring a realizat o cifra de afaceri de 72 de milioane de euro in primele noua luni, nivelul vizat pentru intregul an fiind de 110 milioane de euro.

Serviciul cu cea mai rapida crestere este finantarea facturilor cu plata la termen, in crestere cu 30% comparativ cu prima jumatate a anului. Societatea vizeaza o crestere a cotei de piata la 10% pana la sfarsitul anului.

Factoring-ul se realizeaza prin vanzarea facturilor neincasate, acumulate de o companie, catre o entitate, adesea o filiala a unei banci, cu o anumita reducere.

Aceasta incepe demersurile pentru recuperarea sumelor datorate, obtinand un profit atunci cand reuseste sa stranga o suma mai mare decat pretul platit pentru creante. Compania de Factoring a fost infiintata in octombrie 2006 de Banca Transilvania Cluj si de Intermarket Bank Austria.

Ziua de Cluj

Iasi - Dobinzi promotionale la BCR BCR deruleaza in perioada 22 octombrie-31 decembrie o campanie promotionala pentru anumite categorii de credite cu garantii reale acordate populatiei, si anume pentru Maxicredit Super (credit de nevoi personale cu ipoteca), Camin Super (creditul imobiliar) si Rezidential Super (creditul ipotecar).

Totodata, banca va pune in aplicare in premiera conceptul de a rasplati fidelitatea clientilor, prin aplicarea unor dobinzi mai mici la aceste credite decit in cazul clientilor-standard.

Clientii fideli sint considerati a fi persoanele care, in momentul solicitarii creditului, au incasat de cel putin doua luni salariul/pensia intr-un cont curent deschis la BCR. Clientii-standard sint aceia care, in perioada campaniei, solicita unul dintre creditele promovate.

Jurnalul de Est

Imobiliare

Cluj - Mall-urile au scumpit locuintele Preturile proprietatilor aflate in vecinatatea complexelor clujene Polus Center si Iulius Mall au inregistrat cresteri de 20-30%

Preturile proprietatilor imobiliare din vecinatatea celor doua mari proiecte comerciale cu finalizare in aceasta toamna au crescut cu peste 20%, arata un studiu al agentiei imobiliare Edil. Pe langa cresterile inregistrate in toate zonele din Cluj, dezvoltarea celor doua centre comerciale a determinat si alte majorari de pret.

Potrivit analizei Edil, in zonele de desfasurare a celor doua proiecte preturile au inceput sa creasca treptat, inca din momentul in care a fost achizitionat terenul pentru constructie.

“Tendinta este inca de majorare a preturilor, deoarece solicitarile pentru aceste zone sunt in continua crestere”, sustine Adela Aldea, director de marketing la Edil. Pe piata imobiliara, in apropierea proiectului Polus s-au inregistrat majorari de aproximativ 20%, in timp ce in zona Iulius Mall majorarile au ajuns pana la 30%.

Daca anul trecut un apartament cu o camera in zona Polus putea fi achizitionat cu 36.000 de euro, acelasi apartament se vinde acum la 44.000 de euro. Preturile in Floresti au crescut de la 650-700 de euro/mp pana la 800-900 de euro/mp (semifinisat), interesul cumparatorilor fiind in crestere.

Aria de influenta a proiectului depaseste vecinatatea complexului.

Ziua de Cluj

Satu Mare - In satele din Ungaria casele au pretul foarte scazut O casa cu 2 camere, apa si canalizare din ?k?rit?-F?lp?s a ajuns la 7.700 euro. In cursul primaverii, cand zeci de satmareni si-au cumparat locuinte in Ungaria, am efectuat o serie de investigatii in vederea obtinerii unor explicatii vizavi de acest fenomen.

Am constatat ca la ora respectiva imobilele de peste hotare erau considerabil mai ieftine decat la noi, insa, la doar cateva saptamani, agentiile de stiri din Ungaria au anuntat ca, din cauza numarului mare de romani care isi cumpara case si locuri de case la ei, preturile acestora au crescut semnificativ, in unele cazuri chiar cu 20 pana la 50 la suta.

Informatia Zilei Satu Mare

Constanta - Aproape 70% dintre romani isi cumpara locuinta prin credit bancar Potrivit unui studiu realizat de UniCredit, 68% dintre romani isi achizitioneaza locuinta prin credit bancar, in timp ce media din Europa Centrala si de Est este de 65%.

Peste doua treimi din romanii care isi cumpara o locuinta apeleaza la imprumuturi de la banci, proportie peste media din regiunea Europei Centrale si de Est, se arata intr-un raport al Unicredit Group. Dintre romanii care isi cumpara locuinte, 68% apeleaza la un imprumut de la banci, 35% folosesc propriile economii, 12% vind locuinte mai vechi,

iar 7% folosesc mosteniri sau primesc banii de la alte persoane, se precizeaza in studiul referitor la comportamentul financiar al populatiei in Europa de Sud-Est, prezentat in cadrul conferintelor Euromoney de la Dubrovnik. In Bulgaria, 70% dintre persoanele care isi achizitioneaza o locuinta apeleaza la un credit pentru finantare.

Cea mai ridicata pondere din regiune a persoanelor care se imprumuta la banci pentru a-si cumpara o casa este in Ungaria, de 77% din total. Cel mai scazut procent, de 57%, este in Bosnia si Hertegovina. Conform aceluiasi studiu, 11% dintre romani intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in urmatorii trei ani, in timp ce 6% dintre cei intervievati in centrul si estul Europei au planuri similare.

Telegraf Online

Companii

Cluj - Borbely: Wizz Air ar putea reanaliza decizia de a-si transfera cursele la Cluj Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Borbely Laszlo, a declarat ca, in urma discutiei pe care a avut-o cu seful companiei Wizz Air, acesta nu i-a promis nimic, dar s-ar putea ca decizia de a transfera cursele la Cluj sa fie reanalizata.

"Dansii (reprezentantii companiei Wizz Air - n.r.) deocamdata nu ne-au promis nimic concret, pentru ca au luat aceasta decizie, doar atat ca, in cazul in care va fi o propunere viabila din partea Targu-Muresului, atunci vor reanaliza", a spus Borbely.

Borbely a discutat cu reprezentantul companiei aeriene Wizz Air, Jozsef Varadi, cu conducerea Aeroportului Targu-Mures si a spus ca va avea loc, la Budapesta, o intalnire intre conducerea companiei Wizz Air si conducerea Consiliului de Administratie al aeroportului.

Wizz Air a anuntat ca isi va muta, incepand cu 13 noiembrie, toate zborurile ce deservesc zona Transilvaniei de pe Aeroportul International Targu-Mures pe Aeroportul International Cluj-Napoca.

ZF Transilvania

Dolj - Daewoo mai rezista sase luni Intre cinci si opt luni minimum. Atat va trebui sa reziste Daewoo pe picioarele sale, fara investitiile Ford, pe o piata auto intr-o continua dezvoltare. Mult, putin? Cei implicati in procesul de productie al uzinei sunt optimisti.

Dupa declansarea anchetei de Comisia Europeana pentru presupuse ajutoare de stat acordate de Romania catre Ford, a venit dusul rece al comisarului european pentru multilingvism Leonard Orban. Desi stiau ca termenul maxim al anchetei era de 18 luni, oficialii romani sperau ca pot rezolva problema in doua-trei luni.

Gazeta de Sud

Maramures - Ca sa te simti cu adevarat acasa Societatea Intarsia Parchet a luat fiinta in urma cu patru ani, cand patronii au luat decizia de a se intoarce in tara, dupa o perioada de timp petrecuta in Austria, unde au deprins arta de a lucra cu lemnul, in general, si cu parchetul, in special.

Lucrarile executate in acest domeniu sunt deosebit de migaloase si putini sunt cei care le detin cu adevarat secretul. Dupa o experienta dobandita de-a lungul a zece ani, prima lucrare executata in Romania a fost cea care a marcat startul catre succes si recunoastere pe plan national. Lucrarea fusese facuta din lemn masiv, cu margini dintr-o esenta rara de lemn exotic.

De atunci, comenzile au inceput sa curga - si nu doar pe raza judetului Maramures, ci si in alte zone ale tarii. Bunaoara, Intarsia Parchet a reusit sa se impuna si pe piata capitalei, unde ofertele sunt multe si variate, atat in ceea ce priveste preturile, cat si calitatea.

Intr-una din delegatiile patronilor facute la Bucuresti, acestia au intalnit directorul de vanzari de la o firma cunoscuta, la ora actuala, ca fiind unicul producator de parchet masiv de mari dimensiuni din Romania.

In scurt timp, colaborarea a fost consolidata, cei din Bucuresti apreciind montajul de calitate garantat de catre firma baimareana. In urma cu cinci luni, celor doi parteneri le-a venit ideea de a aduce produsele acestei fabrici si pe piata din Maramures (fabrica fiind la Sibiu).

Gazeta de Maramures

IT

Vrancea - S-a lansat www.pentrusurzi.org.ro Intilnirea gazduita saptamina trecuta de Centrul pentru Educatie Incluziva "Elena Doamna" Focsani, in cadrul proiectului Rondo pentru deficienti de auz, s-a incheiat simbata cu lansarea site-ului www.pentrusurzi.org.ro. Site-ul face parte din proiectul Rondo pentru deficientii de auz.

Pagina web include numeroase date legate de problematica deficientilor de auz, educatia acestora in vederea integrarii in societate etc. Pe linga datele legate de proiectul romano-olandez Rondo si intilnirile care au avut loc pina acum, la care este adaugata si o galerie foto, pe www.pentrusurzi.org.ro se pot adresa intrebari in cadrul sectiunii

"Expertul raspunde" sau se pot citi interesante articole despre ce inseamna sa fii surd sau hipoacuzic, despre bilingvismul si educatia copiilor surzi, dar si despre autism si abordarea acestei probleme, considerata tratabila de catre specialisti.

Ziarul de Vrancea

Media/Pub/Creatie

Iasi - Tele’M Iasi renunta la programul-suport al unor televiziuni nationale Daca pina acum postul local a folosit programul-suport al unor televiziuni nationale pentru a emite, aceasta situatie s-a schim-bat din data de 24 septembrie.

Incepind cu aceasta zi, Tele’M a emis independent de alte posturi din capitala. In plus, omul de afaceri Danut Prisecariu a investit sute de mii de euro in aparatura care va permite postului local sa stea alaturi de cele mai bune televiziuni nationale.

Incepind cu data de 24 septembrie, ora 7.00, postul local de televiziune Tele’M a inceput sa le ofere iesenilor o noua grila de programe, dar si 15 ore de emisie. Dupa o munca deosebit de complexa, televiziunea iesenilor a reusit sa se desprinda de programul-suport al televiziunilor din capitala.

Jurnalul de Est

Bihor - Francezii ne-au filmat rromii O echipa de jurnalisti a televiziunii France 3 a fost pentru doua zile in Bihor, unde s-au documentat despre mamele tinere de etnie rroma care isi abandoneaza copiii.

Echipa de jurnalisti a documentat materialul in colonia de rromi de la Sacueni, care este - potrivit reprezentantilor Primariei - una dintre cele mai sarace si numeroase din judetul Bihor. Francezilor le-a venit ideea realizarii acestui material in urma unor informatii primite de la UNICEF, referitor la abandonul copiilor in Romania.

Bihor Online

Sibiu - Mai multa presa pentru avrigeni Locuitorii din Avrig vor avea, incepand de miercuri, un nou chiosc de ziare de unde isi vor putea cumpara diferite publicatii locale si nationale.

Amplasat pe strada Samuel von Brukenthal, noul chiosc va pune la dispozitia locuitorilor din zona Sticla si nu numai, pe langa ziare si reviste, o gama variata de produse cum ar fi: tigari, cartele telefonice, articole de papetarie s.a.

Programul de functionare va fi zilnic intre orele 8 - 14.30 si 17 - 20. La acest chiosc, se pot depune anunturi de mica publicitate care vor aparea in ziarul Tribuna, cei interesati avand posibilitatea sa-si faca tot aici abonament la publicatia noastra.

Tribuna Sibiu

AutoRoom

Sibiu - Record de consum la Passat Porsche Romania, importatorul marcilor Porsche, Seat, Skoda, Audi si Volkswagen in Romania, a lansat saptamana trecuta pe piata autohtona modelul Passat Bluemotion, o limuzina catalogata de specialistii in domeniu, ca una dintre cele mai economice autovehicule de clasa medie de la ora actuala.

Passat BlueMotion, dotat cu un motor TDI de 105 CP, doboara recordul de 5,5 litri stabilit pentru clasa din care face parte, atat in versiunea de caroserie limuzina, cat si in cea Variant. Limuzina inregistrand un consum de 5,1 litri la 100 km, iar versiunea de caroserie Variant, 5,2 litri.

Aceste valori reprezinta o imbunatatire a economiei de carburant de 0,7 litri pentru Variant si de 0,6 litri pentru limuzina.

Ziarul de Sibiu

Vrancea - Ploaia si frigul au umbrit ultima zi de Autoshow 4x4 Ultima zi de Autoshow 4x4 a fost umbrita de frig si ploaie, astfel ca bolizii au parasit mult mai repede Piata Unirii din Focsani. Simbata insa, organizatorii au avut parte de o zi frumoasa, cu mult mai multi vizitatori, care au admirat si chiar au incercat "bijuteriile" pe patru roti, aduse in premiera la Focsani.

Chiar daca nu toate masinile expuse au avut tractiune 4x4, ele au fost la fel de admirate de iubitorii de automobile. Un Nissan sport, in 3 usi, de culoare untului si cu scaune imbracate in piele, a atras multe din privirile vizitatorilor, la fel ca si bolizii 4x4 de la Jeep, Dodge, Mitsubishi sau Hyundai.

Ziarul de Vrancea

Pensii Private

Iasi - Cum alegi un fond de pensii „Ziarul de Iasi“ a consultat mai multi economisti si va prezinta citeva criterii de care trebuie sa tineti cont in momentul in care optati pentru un fond sau altul de pensii private obligatorii.

Pe primul loc, specialistii par a fi asezat seriozitatea fondului. „Personal, cind imi aleg un fond de pensii iau in calcul un fond care apartine unei companii care face acest lucru de zeci de ani de zile", a spus Ionut Popescu, analist economic.

„Sistemul de pensii este foarte recent, ca sa putem stabili criterii exacte pentru o alegere. Important este insa ca un fond de pensii sa aiba in spate o companie serioasa si o reasigurare la una cu vechime", a intarit Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza".

Cu alte cuvinte angajatii trebuie sa ceara informatii despre actionarii fondului sau experienta din alte tari.

Ziarul de Iasi

Opinii

Istoria vazuta din folclor (de Ion Muresan) Saptamana trecuta am vazut istoria din balconul cantecului popular.Juriul a fost unul select, a fost prezenta inclusiv nemuritoarea, eterna, nesfarsita, nemarginita si vesnica Marioara Murarescu. Au venit cantareti din toata tara.

Prezentatorul spectacolului, Ovidiu Purdea-Somes, el insusi un cunoscut cantaret, a fost placut, inspirat si inteligent Bolile folclorului „de scena” nu au lipsit nici aici.

Ma refer la preamarirea in cantec a cantecului strabun, un fel de meta-cantec, la lauda adusa, hodorog-tronc, calitatilor neamului (de parca taranul, in timp ce taia lemne in padure ori mergea pe carare la mandre, nu avea alta grija decat sa proslaveasca in cantec neamul romanesc!), autobiografiile pe care rapsozii si le pun pe note, ori predicile cu iz neoprotestant ale lui Cristian Pomohaci.

Toate astea au adus pe scena Teatrului National din Cluj un suflu de televiziune „Taraf”.

Dintre vocile care nu au lasat impresia de infoliat, tras in plastic, casetat, i-am retinut pe Razvan Rados din Hunedoara, marele premiu al festivalului, si Eusebiu Gafita, din Falticeni, un copil din clasele primare cu o voce de exceptie, „ca atare in pericol” - zicea Lese.

Spectacolul a stat sub doua semne. Primul a fost cel al melancoliei. Armata a devenit „obiect adjudecat de folclor”.

EvZ Transilvania

Cultura/Educatie

Cluj - Vorbe dupa gratii Gardienii de la Gherla au gasit ac de cojocul detinutilor. Limbajul secret pe care acestia il foloseau a fost decodificat de un fost angajat al inchisorii si inclus in primul dictionar de argou de penitenciar din Romania.

Primul dictionar de argou de penitenciar a fost lansat vinerea trecuta chiar in incinta inchisorii de la Gherla. Autorul ei, Viorel Tintas, a lucrat timp de mai bine de 20 de ani inconjurat de persoanele private de libertate si a ajuns sa le inteleaga limbajul si,

mai ales, nevoia lor de-a dezvolta o modalitate de conversatie care sa nu bata la ochi, dar sa exprime adevaratele lor intentii. „Argoul este, intr-adevar, definit ca un limbaj secret, prin care cei ce il folosesc sa nu poata fi intelesi decit in comunitatea lor“, a declarat Viorel Tintas.

Monitorul de Cluj

Sibiu - Maratonul filmului documentar la Astra Film Fest Astra Film Fest, Festivalul International de Film Documentar, cel mai important eveniment al toamnei culturale sibiene, aduce in Capitala Culturala Europeana, de astazi, timp de o saptamana, 56 de filme, din treizeci de tari.

Li se vor alatura alte 34 de filme din programele speciale. Numai la sectiunea „Romania” sunt inscrise 14 premiere. Filmul „Cold Waves” - „Razboi pe calea undelor”, de Alexandru Solomon, documentar despre Europa libera, va rula in premiera mondiala in aceasta seara, de la ora 19.00.

Un program aparte este „Privire spre Europa de Est”, cu o selectie de documentare produse de ARTE si BBC/Ch 4. Zece personalitati ale lumii filmului vor juriza, printre care si regizorul Cristi Puiu. Filmele ruleaza la Casa de Cultura a Sindicatelor, iar un abonament pentru intreaga saptamana costa 50 de lei. Pentru o zi, biletul costa 8 lei.

Evz Transilvania

Suceava - Bratarile dacice, expuse la Suceava Sucevenii vor putea admira, din aceasta saptamana, bratarile dacice, cele noua spirale din aur ce fac parte din tezaurul national urmand a fi expuse, miercuri, la Muzeul de Istorie al Sucevei.

Potrivit directorul Complexului Muzeal Bucovina (CMB), Emil Ursu, procedurile de aducere a bratarilor se afla intr-o faza destul de avansata si muzeul mai are nevoie doar de un acord de principiu din partea Muzeului National de Istorie.

Romania libera editia de Moldova

Sibiu - Guvernul vrea sa incheie Capitala Culturala de 1 decembrieProgramul "Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007" se va incheia oficial de Ziua Nationala a Romaniei, pe 1 Decembrie, a anuntat ieri ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Hotelul Ramada.

Desi programul festivitatii oficiale de inchidere nu este complet finalizat, Adrian Iorgulescu a dezvaluit cateva dintre manifestariile care se vor derula in ultimele zile ale lunii noiembrie.

"Vor fi un concert al Filarmonicii de Stat din Sibiu cu Simfonia a IX-a de Beethoven la Sala Thalia, cateva evenimente stradale, o parada a fanfarelor, spectacole pentru tineri, muzica rock si pop, precum si spectacole de sunet si lumina",

a spus Iorgulescu. Potrivit oficialului guvernamental, evenimentele culturale se mai pot desfasura si ulterior zilei de 1 decembrie, insa banii pentru acestea nu vor mai proveni din resursele Executivului roman. "Voi fi prezent la inchiderea Capitalei Culturale si sunt convins ca vor veni si presedintele si premierul. Pentru sibieni, Sibiu CEE-2007 se incheie la 31 decembrie.

Generic se numeste anul Capitalei Culturale Europene, dar programul de manifestari nu dureaza 365 de zile. Vom finanta momentul final de inchidere de pe 1 decembrie", a declarat ministrul Iorgulescu.

Tribuna Sibiu

Botosani - Papusarii au plecat la Cluj Teatrul de papusi "Vasilache" a fost selectat sa participe la cea de a sasea editie a Festivalului International al Teatrelor de Papusi si Marionete "PUCK", ce va avea loc la Cluj-Napoca, in perioada 22-26 octombrie 2007.

Spectacolul care va reprezenta Teatrul botosanean este "O minune intr-un lan de soare", in regia lui Ion Sapdaru, scenografia lui Gelu Risca, jucat de actorii Mihaela Petrariu, Ibica Leonte, Valentin Ligi si Florin Iftode. Sunt invitate in Festival spectacole ale unor teatre si companii din Bucuresti, Tg. Mures, Alba Iulia, Arad si Teatrul "Bacovia", din Bacau,

care participa in Festival cu un spectacol in regia lui Marius Rogojinschi, "Stafia familiei Canterville", de Oscar Wilde, iar din strainatate, companii din Portugalia, Ungaria si Olanda. Institutia de cultura din Botosani a participat la toate cele cinci editii ale acestui festival si de fiecare data a venit acasa cu premii.

„Speram ca si anul acesta sa fim apreciati de public si de juriu”, a precizat Mihaela Petrariu, director adjunct al Teatrului de papusi „Vasilache” Botosani.

Evenimentul de Botosani

Sibiu - Targul National de Carte si Revista Religioasa - ultima zi Chiar daca nu s-au vanturat prea mult VIP-urile locale printre rafturi, treaba a mers bine si fara.

Lansari de carte, conferinte, evocari, concerte, vernisari de expozitii au fost evenimentele care au completat latura, sa-i spunem comerciala, a acestei manifestari unice pe plan national gazduita (fara prea mult zgomotul pentru nimic cu care ne-am obisnuit) de Sibiu.

Anul acesta, la Targul National de Carte si Revista Religioasa, au expus carte, arta, produse audio si video, producatori sio difuzori de pe tot cuprinsul tarii. Mentionam aici editurile Egumenita din Galati, Invierea din Timisoara, Bizantina, Rost, Predania, Viata si Sanatate, Christiana, Sophia, Editura Institutului Biblic si de Misiune al B.O.R. si Societatea de Difuzare Supergraph din Bucuresti,

editura Scriptum din Oradea, Porunca Iubirii si Agaton din Fagaras, Apologet si Mitropolia Olteniei din Craiova, Trinitas si Sf. Mina din Iasi, Editura Episcopiei Argesului si Muscelului din Curtea de Arges, Eikon din Cluj si editurile sibiene Oastea Domnului, Agnos, Deisis, Libraria Bizant, Edituta Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului.

Tribuna Sibiu

Arges - Filarmonica Pitesti va sustine un concert spaniol Filarmonica Pitesti va sustine, la 25 octombrie, de la ora 19.00, un nou concert la Casa Sindicatelor. Concertul, intitulat Tempo espagnol si sustinut de Orchestra simfonica a Filarmonicii Pitesti (dirijor: Tiberiu Dragos Oprea, solist: Stan Zamfirescu),

are in program: M. de Falla - Pantomima si Dansul focului din “Amorul vrajitor”; J. Rodrigo - Concierto de Aranjuez pentru chitara si orchestra; G. Bizet - Suita din opera “Carmen” si M. Ravel - Bolero.

Concertul a suscitat interesul oficialilor spanioli de la Bucuresti. Astfel, din partea domnului ambasador Juan Pablo Garcia-Berdoy Cerezo si a domnului director Juaquin Garrigos (a caror agenda de lucru a suferit modificari de ultima ora) si-au anuntat participarea reprezentanti ai Ambasadei Spaniei si ai Institutului Cervantes, d-na Mar?a Victoria Villanueva si dl. Pedro Correia.

Observator Argesean

Showbiz&Fun

Cluj - Beyonce a cerut supa de taietei de casa taiati marunt Diva pop soseste chiar in ziua concertului la Cluj, dupa o escala la Bucuresti, unde schimba avioanele. Ea se va intilni cu presa la Hotel Rimini, unde e cazata o parte din echipa sa. „Beyonce si echipa ei nu au solicitat ceva special pentru masa, au spus ca poate fi meniu romanesc.

Initial doreau niste bauturi racoritoare americane care nu se gasesc la noi, asa ca au spus ca le putem inlocui cu bauturi locale. Beyonce a solicitat, in mod special, doar supa de taietei de casa, taiati marunt, deoarece vrea sa vada cum este“, spune Paul Nanca, directorul Fundatiei Culturale Phoenix, organizatorul concertului din Romania.

Pentru pregatirea evenimentului de la Cluj, care are loc luni seara de la ora 20.00 pe stadionul „Ion Moina“, au lucrat in total 200 de persoane.

Supa de taietei va fi pregatita de un bucatar din Cluj si ii va fi servita in cabina. Cateringul pentru scena este oferit de Hotel City Plaza, iar pentru echipa tehnica, de Hotel Napoca, ambele din Cluj. Rulota in care sta Beyonce a fost adusa din Germania si este un adevarat apartament pe roti: diva a mai locuit o saptamina in ea, cind a filmat spotul publicitar pentru Pepsi.

Cotidianul

Timis - Speoconcert amanat in Timis Editia din acest an a Speoconcertului din Pestera Romanesti, judetul Timis, a fost amanat pentru saptamana viitoare, deoarece ploaia a limitat accesul publicului in grota.

Programul evenimentului este elaborat cu ajutorul Fundatiei Academice Culturale Timisoara (FACT) si presupune un spectacol de 45 de minute cu lucrari din creatia lui Mozart, in interpretarea unui octet de suflatori de la Filarmonica "Banatul" din Timisoara.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Maramures - Ciuperca gigantica Anul acesta a fost unul al recordurilor in ceea ce priveste anumite exemplare de ciuperci gasite de culegatori, in padurile noastre. Recent, o baimareanca a gasit o ciuperca ce cantareste nu mai putin de 1,8 kg, intr-una din padurile din apropierea localitatii Rohia.

Impreuna cu mama sa, care locuieste in satul Magoaja (jud. Cluj), localitate invecinata cu Maramuresul, Cristina Balc a pornit la cules de ciuperci, intr-o padure din apropiere, numita Poiana Cocului. Langa trunchiul gros al unui copac a zarit mai multe ciuperci, dintre care una de dimensiuni neobisnuite.

Gazeta de Maramures

Sport

Cluj - Inca o victorie CFR 1907 Cluj isi continua marsul fara greseala in campionat. Intr-un meci disputat aseara pe arena „Dr. Constantin Radulescu“ din Gruia, elevii lui Ioan Andone au dispus cu 2-0 de Unirea Urziceni, prin golurile marcate de Sandberg, in minutul 28, respectiv Didi, in minutul 38.

In urma acestui rezultat, CFR ramine pe primul loc, cu 27 de puncte, si asteapta confruntarea din etapa viitoare de pe terenul Rapidului.

Monitorul de Cluj

Iasi - Raliul Iasului Tester: Dan Girtofan este noul campion national de raliuri pe anul 2007 El a cistigat titlul national dupa ce si-a adjudecat locul 1 in Raliul Iasului- Tester. Bogdan Marisca, ocupantul primului loc in clasamentul national inainte de intrecerea de la Iasi, a fost nevoit sa abandoneze din cauza unor probleme tehnice.

Pilotii i-au felicitat pe ieseni pentru foarte buna organizare a evenimentului automobilistic.

Dupa o indelungata absenta din calendarul competitional al raliurilor, Iasul a revenit in forta, gazduind poate cea mai importanta etapa de campionat din 2007, vineri si simbata (19 si 20 octombrie), in cadrul Raliului Iasului Tester 2007, fiind decis noul campion national.Echipajul Dan Girtofan / Adrian Berghea a cistigat intrecerea desfasurata pe colinele din preajma orasului, adjudecindu-si astfel Titlul National pe anul competitional 2007.

Ziarul de Iasi

Cluj - Beyonce o trimite pe “U” in Floresti in saptamana premergatoare derby-ului cu Steaua Bucuresti, programat sambata pe “Ion Moina”, jucatorii Universitatii Cluj sunt obligati sa se pregateasca “in exil”.

Concertul pe care solista R&B, Beyonce Knowles, il va sustine azi pe arena “Ion Moina”, l-a obligat pe antrenorul lui “U”, Gigi Multescu, sa efectueze antrenamentele pe arena “Clujana” si pe terenul din comuna Floresti.

“N-avem ce face. Antrenamentele tactice le vom pregati pe terenul «Clujana», iar cele fizice in Floresti. Sper ca macar joi sa putem intra pe stadion, iar gazonul sa reziste”, a declarat Gigi Multescu.

Ziua de Cluj

Arges - De infarct!-BC Arges - U Mobitelco Cluj-Napoca 102 - 96 BC Arges - U Mobitelco Cluj-Napoca 102 - 96 (27 - 22; 21 - 23; 21 - 29; 23 - 18; 10 - 4). Paul Helcioiu a dus partida de sambata in prelungiri. Finalul a fost dramatic, Pitestiul invingand la 6 puncte diferenta

La jocurile cu miza, Pitestiul a stiut intotdeauna sa se mobilizeze, iar regula a fost confirmata si sambata, in fata Clujului.

Observator Argesean