Odata cu prima zapada, service-urile au si iesit cu promotii la verificarile de iarna. Alaturi de care mai sunt si alte cheltuieli. Noi va spunem care.

Pentru a nu evita aglomeratia din service-uri inainte de perioada concediilor de iarna, cand mai toate atelierele au comenzi pana la miezul noptii, recomandarea celor de la Schunn Service, parteneri Bosch si constultantii Sibiu Standard la sectiunea Motor, este de a face verificarea de iarna in lunile octombrie - noiembrie. In primul rand, franele trebuie atent verificate.

"Degeaba pornesti masina, daca nu o mai si poti opri". Pentru placute de frana, va trebui sa pregatiti cam 140 de lei sau 180 de lei pentru un disc de frana. Fericiti cei cu Loganul - 90 de lei placutele si 100 de lei discul de frana.

ANTIGELUL este cuvantul de pe buzele tuturor soferilor in prag de iarna. In timp, antigelul isi pierde din proprietati, iar daca instalatia nu este etansa se pierde si din cantitate. La o masina medie, daca se pune problema schimbarii este nevoie de aproximativ trei, patru litri, plus apa distilata. Pretul porneste de la sase lei litrul si urca pana la 18-19 lei.

Un antigel de calitate nu ar trebui sa coboare sub 15 lei. Verificarea sistemului de incalzire a habitaclului este un element important, avand in vedere temperaturile scazute.La aceasta categorie intra si verificarea sistemului de dezaburire si de incalzire a lunetei.

BUJIILE nu trebuie ocolite in pragul iernii. Cu preturi care pornesc de la 10 pana la 50 de lei, de bujii depinde functionarea "rotunda" a motorului. Tot apropiat de acest element este si bateria. Mult mai solicitata pe timp de iarna, o baterie da semne foarte rar ca e slaba si pica brusc. Pretul mediu al unei baterii bune este de 150 " 200 de lei.

Uleiurile sintetice si semintetice nu reprezinta o problema iarna. Daca nu este vremea sa il schimbati, uleiul pus vara poate ramane si iarna. De calitatea si starea lamelelor depinde mult vizibilitatea iarna. Un set bun de lamele, cum sunt AeroTwin, costa in jur de 100 de lei, urcand catre 150 de lei. Cele "normale" se invart in jurul a 40 de lei.

Anvelope la toate preturile

Anvelopele de iarna numai pe fata este decizia multor soferi. "Teoretic, toate cele patru anvelope ar trebui sa fie de acelati tip, sa aiba acelasi profil. Cauciucul anvelopelor de iarna are alte proprietati, asta trebuie sa se inteleaga", spun cei de la Schunn Service. Preturile anvelopelor se pliaza pe mai toate buzunarele.

De la 100 de lei anvelopele Sava, pana la 270 pentru un cauciuc Fulda. Dunlop si GoodYear, tot marci apreciate, costa de la 170 la 190 de lei. Un set de anvelope "mai ieftine" poate fi sigur timp de doua-trei ierni.