In realitate, copiilor li se percep in continuare atat fondul scolii, cat si al clasei si, bineinteles, fondul pentru gardian.

Invatamant gratuit pe hartie

Traditionalele fonduri ale clasei si ale scolii se strang dintotdeauna. De doi ani, insa, ele au fost transformate in “sponsorizari” ale parintilor. Un ordin de ministru interzice cadrelor didactice sa colecteze banii, insa pana la urma acestia sunt incasati tot de parinti.

Si asta pentru legea actuala nu interzice strangerea de fonduri pentru igienizarea salilor de clasa sau pentru cumpararea de mobilier, creta, bureti pentru tabla, perdele si... ghivece. De cand lumea, acestea sunt cumparate din banii parintilor, fie ca au, fie ca trebuie sa se imprumute pentru ca odrasla sa nu fie aratata cu degetul de catre invatatori sau diriginti.

In ciuda intregului scandal, ministrul Educatiei a avertizat asupra faptului ca cei care vor fi dovediti ca strang bani vor fi pedepsiti. La fel a anuntat si prefectul care, dupa cum se dovedeste, nu este luat in seama de directorii de scoli.

Daca-i ordin, cu placere

La inceputul fiecarui an de invatamant, Comitetul de Parinti al fiecarei institutii de invatamant se reuneste pentru... consultari. Adica stabilirea fondului scolii si fondului clasei, precum si pentru discutii pe baza Regulamentului de Ordine Interioara, care sufera anual modificari sau pentru impartirea banilor pentru agentii de paza acolo unde acestia exista).

Culmea ironiei, oficialii invatamantului spun ca parintii sunt cei care cer strangerea acestor sume. “Cotizarea” cu diferite sume la scoala nu este obligatorie - acesta este paravanul dupa care se ascund cei care percep cele doua fonduri. In realitate, cine nu aduce banii trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu are posibilitati financiare.

Altfel, invatatorul sau dirigintele este mustrat verbal in sedintele interne ca nu reuseste sa stranga banii. Tot oficial, banii sunt incasati de presedintele comitetului de parinti pe scoala. De cele mai multe ori fara chitanta, pentru ca activitatea este absolut ilegala. Semestrial, intr-o scoala ploiesteana se strang, din fondul scolii, miliarde de lei.

“Topul” fondului scolii

Potrivit “plangerilor” parintilor, cea mai mare suma se percepe la Colegiul “Mihai Viteazul”: 100 de lei pe semestru. La “Caragiale”, suma scade la 90 de lei, tot semestrial, insa conducerea scolii intentioneaza sa inlocuiasca actualul sistem de supraveghere.

De asemenea, la “Nichita Stanescu” fondul scolii a fost stabilit la 75 de lei pe semestru, iar la Pedagogic 50 de lei. Tot 50 de lei se achita si la Gimnaziul “Sf. Vasile”, suma fiind consdierata imensa de catre parinti. “Nu am o situatie materiala precara, dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc acesti bani. Nimeni nu spune pentru ce trebuie acesti bani.

Si de ce trebuie sa dau declaratie ca nu as avea bani. Eu, una, am, dar nu mi se pare normal sa dau acesti bani”, explica mama unui elev al scolii “Sf. Vasile”. Cele mai mici sume se percep la scolile de cartier, unde parintii sunt considerati ca fiind mai saraci. La “I.A. Bassarabescu”, de exemplu, semestrial se platesc 15 lei.

“Vin si sanctiunile”

“Directorii care percep bani elevilor risca mustrare, apoi averisment, apoi reducerea indemnizatiei de directo si micsorarea salariului cu pana la 15 la suta. In cazuri extreme se poate ajunge la demiterea din functie si demiterea din sistemul de invatamant”, explica inspectorul scolar general adjunct, prof. Gheorghe Borovina.

Acesta din urma scuza, insa, practicile, si insista asupra faptului ca... parintii sunt cei care stabilesc sumele. Adica parintii sunt cei care se jecmanesc singuri.