Giganti straini la Concefa

Julius Baer si East Capital, doua din fondurile cu cele mai mari investitii straine pe bursa romaneasca, au intrat in actionariatul firmei Concefa din Sibiu, datorita potentialului vazut in lucrarile de constructie pe cale ferata.

...............................

Julius Baer, European Fund si alte fonduri au cumparat 2,2 milioane de actiuni din Concefa, pe care au platit 8,8 milioane de lei, dupa ce, in septembrie, cumparau tot 2,2 mil. de actiuni la un pret total de 11 milioane de lei.

Potrivit directorului general al Concefa, Horatiu Cercel, cele doua fonduri au ales sa investeasca in Concefa pentru ca firma din Sibiu are un atu in comparatie cu alte firme specializate pe constructii din Romania, anume lucrarile de constructie pe cale ferata. "Grupul nostru este specializat pe lucrari de infrastructura.

Daca anii precedenti firmele de lucrari civile si industriale au avut o evolutie exploziva, in perioada urmatoare, firmele axate pe lucrari speciale de infrastructura vor avea o evolute ascendenta", arata Horatiu Cercel.

Pentru a intari prezenta pe sectorul constructiilor de infrastructura si suprastructura de cai ferate, Horatiu Cercel a achizitionat recent pachetul majoritar la singurul consructor de tuneluri din Romania, firma Tunele Brasov. Omul de afaceri sibian detine la Tunele Brasov SRL o participatie de peste 70 la suta din capitalul social al firmei.

Banii pentru achizitia din Brasov au venit din prima vanzare de actiuni catre fondurile de investitii, din septembrie. Concefa detine de asemenea o participatie in crestere, de 30 la suta, la SCCF Timisoara, firma de constructii specializata pe dezvoltarea infrastructurii de cale ferate, care are doua sucursale la Deva si Arad. "SCCF Timisoara are o experienta larga in liniile de tramvai.

Tunele Brasov este specializata pe lucrari de tuneluri. Astfel, putem oferi ca grup aproape orice fel de lucrare de transport pe cale ferata", precizeaza Horatiu Cercel.Tunele Brasov detine mai multe puncte de lucru, la Iasi, Cluj Napoca, Arad, Galati, detine o unitate de productie a prefabricatelor, la Buzau si are participatia majoritara la SCCF Constanta.

Prin intarirea sectorului de lucrari pe cale ferata, grupul Concefa tinteste sa obtina o buna parte din lucrarile pe infrastructura si suprastructura de cale ferata, care, in opinia lui Cercel, vor cunoaste o explozie, in urmatorii ani.

"Fondurile de coeziune, de la Comunitatea European, pun accent intr-o proportie mult mai mare pe cale ferata, comparativ cu drumurile, decat a facut-o bugetul de stat in ultimii 10 ani. Se vorbeste de cateva sute de milioane de euro anual, pe acest sector, fata de 30-40 milioane de euro cat a fost bugetul de stat in ultimii an", declara Horatiu Cercel.

Cea mai mare parte a lucrarilor pe cale ferata se vor concentra in urmatorii ani pe dezvoltarea coridorului IV, care nu va trece insa prin Sibiu, ci prin Sighisoara.

Omul de afaceri sibian, Horatiu Cercel, considera ca transportul pe cale ferata va deveni o necesitate pentru marile orase. Cercel apreciaza ca transportul subteran se va extinde si ca orase precum Cluj sau chiar Sibiu vor avea in urmatorii ani sisteme de transport public subteran, adica metrouri, in conditiile in care drumurile din orase nu mai fac fata numrului mare de masini.

La numai o zi dupa tranzactiile de 8,8 milioane de lei, de pe Bursa, consiliul de administrate al Concefa SA stabileste, astazi, data organizrii unei adunari generale a actionarilor. Principalul punct asupra carui urmeaza sa se pronunte actionarii firmei va fi, din cate se pare, majorarea de capital. Astfel, Concefa ar urma sa mareasca de patru ori capitalul social, de la 4,7 mil. de lei cat este acum, la 18,8 mil. de lei.

Tot in urmatoarea adunare generala, actionarii urmeaza sa se pronunte asupra modificarii planului de investitii. Astfel, Concefa intentioneaza sa mareasca investitiile la 15 milioane de euro. Banii pentru investitii urmeaza sa provina 30 la suta din majorarea de capital si profitul pe anul in curs, iar restul de 60 la suta din credite si leasing.

Cea mai mare investitie urmeaza sa fie achizitia unei firme de constructii, pe care Concefa ar fi dispusa sa plateasca mai mult de jumatate din bugetul de investitii. "Firma nu este din Sibiu", precizeaza Horatiu Cercel.

Concefa va mai cheltui bani pentru achizitia de utilej, mai precis trei statii de beton, cu 3 pompe si 15 betoniere, o statie de asfalt, un buldozer, doua excavatoare si doua automacarale. De asemenea, daca actionarii vor fi de acord, Concefa urmeaza sa achizitioneze alte trei macarale turn, pe langa cele trei pe care le detine acum.

Firma din Sibiu doreste modernizarea trenului de refactie, un tren de lucru, de lansare a panourilor de cale ferata. Concefa detine doua baze de refactie, la Brasov si la Simeria.

Grupul Concefa va avea la finele acestui an o cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro, potrivit estimarilor lui Horatiu Cercel. In urma dezvoltarii si a achizitiilor de firme din acest an, grupul Concefa va atinge un numar de angajati de aproape 2.000 de persoane.

Strategia grupului, in urmatoarea perioada se axeaza pe pastrarea specializarii in constructia de cai ferate, pe mentinerea cotei de piata, intre 10 si 15 la suta si pe diversificarea veniturilor. Potrivit lui Horatiu Cercel, Concefa va contracta lucrari de 10 milioane de euro, de infra si suprastructura, in Poiana Brasov. "Continuam si dezvoltarea imobiliara.

Am cumparat 25 de hectare in jurul Sibiului si un teren de 4,5 hectare in Brasov", declara Cercel. Acesta precizeaza ca grupul a schimbat destinatia altor terenuri detinute, in dezvoltare imobiliara. Este vorba de un teren de 1,5 hectare din intravilanul Sibiului si un teren de 10 hectare din intravilanul orasului Ramnicu-Valcea. "Vrem sa construim locuinte si birouri", arata omul de afaceri.

Fondurile de investitii Julius Baer reprezinta cel mai mare investitor strain de pe bursa din Romania, cu un portofoliu de circa 400 milioane de euro. Fondurile reprezinta divizia din SUA a bancii de investiti elvetiene Julius Baer.

East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor de investitii, specializata in pietele Est Europene, cu active de peste 4,7 miliarde de euro, la nivel international.

de Laurentiu PARNICA