``Noi multumim Securitatii``

Evident, multumiri intre ghilimele, pentru ca Emil Hurezeanu si Nestor Ratesh, doua voci celebre ale Radio Europa Libera (REL) au scapat cu viata, fara a fi asasinati. In contextul premierei care ruleaza la ASTRA Film Fest, cei doi fac o trecere in revista a filmului "Razboi pe calea undelor" si a acelei perioade.

Reporter: Cum vi s-a parut filmul, povestea dumneavoastra?

Emil Hurezeanu: Nu e numai povestea noastra, ci povestea noastra comuna, una din intamplarile neobisnuite si inexplicabile ale istoriei despre un intrument propagandistic interstatal, care, de la Munchen, a ajuns sa se trnasforme intr-un izvor de adevar.

Pentru toti colegii nostri care au disparut in conditii inexplicabile, la 20 de ani dupa recastigarea libertatii, acest film este ceea ce ar fi trebuit " un omagiu antipatetic, modern. Noi, cei care am ramas in viata, multumim Securitatii pentru ca a omis, a intarziat sau si-a schimbat calculele si nu ne-a asasinat.

Caci, atunci cand un general de Securitate de privea in ochi si iti spunea "te omor", se tinea de cuvant.

R: Castigati bani in timp ce romanii de sub comunism faceau foamea?

E.M.: Acest post a avut cel mult 200 " 250 de angajati, probabil niciodata mai mult. In ciuda misterului care a inconjurat postul, acestra a functionat cu mijloace relativ modeste. Nici salariile si nici tehnica folosita nu au depasit, in 10 ani de functionare, pretul unui avion de lupta.

R: Cum explicati succesul REL, cand mai existau in acea vreme si alte posturi libere?

E.M.: BBC, Vocea Americii sau Deutsche Welle aveau un stat in spate, o putere clar definita. Europa Libera era un post al ideii. Acolo, dimineata, eu spuneam ce vroiam si cum vroiam. Nimeni nu iti cerea sa fii impotriva regimului comunist, ci sa fii profesionist.

R.: Criminalii celor de la Europa Libera mai traiesc?

Nestor Ratesh: Da. Mai Traiesc. Eu lucrez acum la o carte - cercetez dosarele de Securitate consacrate Europei Libere. Zeci si zeci de mii de file de dosar si va asigur ca se pot limpezi acele cazuri. Exista indicii clare in acele dosare ca trei dintre colegii mei, Vlad Georgescu, Noel Bernard si Emil Georgescu au fost ucisi de Securitate.

Nu pot da un termen pentru finalizarea acestei carti, dar am un contract cu o editura din SUA pentru realizarea eu.

De ce politica?

In timpul unei conferinte de presa, un student s-a aratat nemultumit de discursul politic al fimului despre REL, sustinand ca pe el, ca tanar, nu il intereseaza politica. Emil Hurezeanu a reactionat incisiv la discursul studentului: "Dezinteresul dumneavoastra fata de politica este o vina. Viata dumneavoastra este si rezultatul sau trebuie sa fie rezultatul politicii.

Deciziile lui Basescu va afecteaza. Trebuie sa faceti o legatura intre dumneavoastra si politica. Altfel, Europa Libera isi continua epopeea si mesajul activ al Romaniei pica intr-un desert. Faptul ca in tara aceasta nu s-a facut diferenta intre alb si negru explica foarte multe lucruri proaste care s-au intamplat pana acum.

Politica nu inseamna politicieni " ci dreptul la vot si participarea activa la viata comunitatii", a replicat Hurezeanu.

de Traian Deleanu