Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei a pornit cu stingul, din cauza problemelor tehnice. Insa, dupa trei luni, acesta a scos la iveala boli grave in rindul sibienilor. Ieri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a organizat o videoconferinta, pentru a prezenta rezultatele obtinute in primul trimestru al acestui program.

Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Sibiu, medicul Ioan Manitiu, a avut cu ce se „lauda". „Pina la data de 1 octombrie au fost evaluati 52.982 de sibieni, dintr-un numar de 94.000 de persoane estimate a fi evaluate.

Dintre acestia, 20 la suta au fost descoperiti cu diabet zaharat, din cele 10.775 de persoane cu diabet, 395 reprezentind cazuri noi, 15 la suta cu boli cardiovasculare, iar peste 500 de femei diagnosticate cu cancer de col uterin si cancer mamar si 318 bolnavi de cancer colorectal", arata statistica intocmita de ASP Sibiu.

„Urecheati" de ministru

In ansamblu, Nicolaescu a fost multumit de modul cum s-a derulat programul de evaluare a starii de sanatate, prin intermediul caruia cetatenii au beneficiat de cite o consultatie medicala gratuit si de un set de analize.

Cu toate acestea, seful Sanatatii a avertizat 19 judete, printre care si Sibiul, referitor la faptul ca au transmis raportari privind datele referitoare la analizele recomandate si efectuate in mod superficial, fara sa se asigure de acuratetea informatiilor preluate.

„Ne-au cerut initial niste date, apoi s-au razgindit si ne-au acuzat ca am transmis raportarile superficial", se justifica Manitiu.

Nu au profitat

Doar ceva mai putin peste jumatate din sibienii nascuti in lunile iulie, august si septembrie s-au prezentat la medic. Astfel, catre CJAS Sibiu au fost returnate, in aceasta etapa, 6.524 de taloane. Medicii considera ca returnarea unui numar mare de taloane, mai ales in cursul lunii august, se datoreaza perioadei de concedii. „Taloanele au fost pastrate la posta prea putin", spun medicii.