Consilierii juridici vor putea profesa in calitate de magistrati. Acesta este proiectul Deputatului clujean Daniel Buda intentioneaza sa amendeze legea statului magistratilor astfel incat dobandirea acestui statut sa se simplifice. Buda sustine ca astfel incerca sa solutioneze criza de personal din sistem de justitie.

Potrivit lui Daniel Buda in acest moment justitiei din Romania ii lipsesc cel putin 1000 de magistrati. Deputatul Clujean considera ca pentru depasirea acestei crize de personal ar trebui permis accesul in magistratura a unei categorii cat mai largi de juristi.

In proiectul de lege al lui Daniel Buda se prevede ca toate personele cu o vechime de minim 5 ani intr-o functie juridica sa, poata deveni judecatori si procurori in urma unui examen.

Pentru asigurarea calitatii activitatii magistratilor candidatii la aceste posturi ar urma sa participe in mod obligatoriu la un curs organizat de Institutul National al Magistraturii.

In acest moment exista mai multe categorii de consilieri juridici care pot fi asimilati magistratilor. De obicei acestia ocupa functii de executie la Ministerul justitiei sau la CSM.