Casele au fost achizitionate si reamenajate in baza unui proiect finantat din fonduri europene, care are ca scop acordarea persoanelor cu handicap de servicii specializate in vederea recuperarii si reintegrarii lor din punct de vedere social.

Valoarea totala a proiectului “Restructurarea Caminului pentru persoane virstnice Blaj prin transferarea persoanelor cu handicap in doua locuinte protejate” este de 316.952 euro. Uniunea Europeana impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap au contribuit cu 90% din valoarea totala a proiectului, adica 285.256 euro.

Restul de 10%, respectiv 31.695 euro, a reprezentat contributia Consiliului Judetean Alba.

Din doua centre

Reprezentantii institutiei judetene au precizat ca prima dintre cele doua locuinte protejate de la Blaj are o capacitate de 10 locuri si dispune de 4 dormitoare, o camera de zi, bucatarie si trei bai. Cea de-a doua locuinta protejata este compusa din doua corpuri de cladire avind in componenta 4 dormitoare, 3 bai, camera de zi, bucatarie si o camera de vizita.

“Activitatile zilnice, in care sint antrenati beneficiarii celor doua locuinte protejate ofera pentru ei modalitati placute de petrecere a timpului, dar in acelasi timp ne dorim sa aiba efecte in sensul integrarii lor sociale.

Urmarim practic eliminarea oricaror forme de discriminare si incercam sa ii ajutam sa treaca peste barierele sociale”, a declarat directorul general al DGASPC Alba, Sorin Chirila.

Acesta a mentionat ca 14 dintre beneficiarii celor doua locuinte inaugurate ieri provin din cadrul Caminului pentru persoane virstnice Blaj, iar 6 beneficiari provin de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihica Galda de Jos.