Judetul Prahova este in topul “tepuitilor” de la bugetul statului. In raport cu contributia sa la bugetul de stat, Prahova a primit foarte putini bani. Al treilea mare contribuabil din Romania a fost dezavantajat de guvernanti, primind de la stat cu aproape 2 miliarde de lei mai putin decat a dat.

In aceste conditii, nu este deloc de mirare ca posibilitatile de “miscare” in ce priveste investitiile sunt destul de reduse.

Desi contributiile la bugetul de stat din partea judetelor difera substantial, sumele realocate de autoritatile centrale pe fiecare judet sunt foarte asemanatoare, pe alocuri, nedrept de asemanatoare.

Majoritatea judetelor primesc de la bugetul de stat sume inferioare celor pe care le dau autoritatilor centrale, exceptie facand cele mai sarace judete care, datorita omogenitatii cheltuielilor statului in teritoriu, ajung sa castige mai mult decat contribuie.

Potrivit datelor facute publice de ANAF si Ministerul Finantelor, totalul sumelor incasate la bugetul de stat a fost in primele 10 luni ale anului trecut de 51,8 miliarde de lei, insa cheltuielile pe judete au totalizat doar 36 de miliarde. Astfel, la autoritatile centrale au ramas 15,8 miliarde de lei.

Plaja de alocatii per judet se intinde de la 144 de milioane de lei pentru Covasna la 641 de milioane de lei pentru Constanta. Pe locul al doilea in topul judetelor dezavantajate de stat vine Constanta.

Cel mai mare contribuabil, dupa Bucuresti, cu o suma de 3,11 miliarde de lei trimisa in 10 luni la bugetul statului, a primit in aceeasi perioada doar 641 de milioane de lei, deficitul sau ajungand la 2,4 miliarde de lei. Al treilea mare pierzator este al treilea mare contribuabil Prahova. Judetul „petrolier“ a primit mai putin cu 1,9 miliarde de lei decat a cheltuit.

La 10 luni, inca doua judete, Bihor si Timis, inregistrau un deficit de peste un miliard de lei noi. 14 judete au primit in intervalul mentionat mai multi bani de la bugetul de stat decat au virat, dar castigurile au fost foarte mici in majoritatea cazurilor. Intamplator sau nu, judetele „pe plus“ sunt printre cele mai sarace din tara.

Lista judetelor care au primit mai mult decat au dat este deschisa de judetul Neamt, cu un excedent de doua milioane de lei. Au reusit sa primeasca un „bonus“ de peste 100 de milioane de lei numai Calarasi, Teleorman, Botosani si Vaslui. Excedentele acestor judete se datoreaza insa in exclusivitate faptului ca sunt si judetele care au contribuit cel mai putin la bugetul de stat.