Directorul ASP spune ca inca nu s-a stabilit cine va merge cu respectivele masini. Luna octombrie a fost una de bun augur pentru Serviciul de Ambulanta (SAJ) Sibiu. Dupa ani buni, a primit dintr-o data 6 ambulante. Patru de tip ACD, folosite pentru consultatiile de urgenta la domiciliu, si doua de tip A2, pentru transportul dializatilor. Din pacate, inca nu pot fi utilizate.

Pentru ultimele doua se perfecteaza hirtiile de inmatriculare, iar in cazul celor pentru consultatiile la domiciliu nu s-a stabilit numele persoanelor care vor merge la urgente cu ele. „Pentru inceput, cele 4 autospeciale dotate cu aparatura si instrumentar de urgenta vor fi deservite de catre medici de familie, care vor lucra in contract cu Serviciul de Ambulanta.

Centrele in care se va desfasura pentru inceput acest serviciu sint: municipiile Sibiu si Medias si orasul Agnita", spune medicul Ioan Manitiu, directorul ASP Sibiu.

In ceata

Plata serviciilor pentru consultatiile la domiciliu se va face de catre Casa de Asigurari de Sanatate, care va deconta Serviciului de Ambulanta sumele necesare pentru plata personalului si cheltuielile materiale. Cu toate acestea, pina la aceasta data, nu s-a stabilit exact cum se va face garda. „Avem nevoie de un grafic sa stim exact cum vor face medicii de garda.

Pentru aceste servicii, medicii vor fi platiti separat, de aceea trebuie sa stim exact citi si cum vor fi. Este adevarat ca noi am stiut dinainte ca vor veni aceste patru ambulante, insa nu stiam cine le va folosi, de aceea nu ne-am organizat din timp", a explicat, itnr-o conferinta de presa, Ioan Manitiu.

Ploua cu ambulante

Potrivit informatiilor oferite de ASP Sibiu, Serviciul Judetean de Ambulanta va primi esalonat, pina la sfirsitul trimestrului I 2008, un numar de 21 de ambulante, iar Serviciul SMURD Sibiu un numar de 13 ambulante. Numai luna aceasta, vor sosi 6 masini de tip A1.

Directorul SAJ, medicul Dorin Draghici, spune ca sint binevenite aceste masini, mai ales ca circa 75 la suta dintre masinile aflate in parcul auto aveau depasit cu mult termenul de casare „Noi stam foarte prost in ceea ce priveste ambulantele de tip C si B, cele cu care mergem la urgente. In prezent, in parcul auto avem 43 de masini functionale, aici fiind incluse si cele noi.

Dintre acestea, doar patru sint de tip C, insa doua dintre ele au peste 10 ani, iar 11 de tip B", explica medicul Dorin Draghici. In acest sens, directorul Manitiu a asigurat ca in februarie-martie, anul viitor, va sosi o ambulanta de tip C pentru SAJ, iar pentru SMURD, 2 ambulante de acest fel.

Bani pentru spitale

Deoarece toate urgentele preluate de SAJ si SMURD ajung la spitale, si acestea au primit bani pentru reparatii si aparatura. Dupa ce au fost finalizate lucrarile de reabilitare a Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean Sibiu, acesta poarta de acum incolo denumirea de Spital Clinic Judetean de Urgenta.

In curind, vor fi gata si lucrarile de reabilitare a Compartimentului de primiri urgente a Spitalului de Pediatrie Sibiu. „Nu numai acestea au primit bani pentru reparatii capitale si aparatura, ci si celelalte spitale.

Astfel, Spitalul de Psihiatrie «Gheorghe Preda» a primit in acest an 1.900.000 RON, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta 500.000 RON si Spitalul Municipal Medias 500.000 RON", informeaza Manitiu.

Ioan Manitiu l directorul ASP Sibiu

„Este adevarat ca noi am stiut dinainte ca vor veni aceste patru ambulante, insa nu stiam cine le va folosi, de aceea nu ne-am organizat din timp"