Mor pe patul spitalului cu acele de la perfuzii in maini sau acasa, pe perna lor, in dureri groaznice. Se sting in bratele celor care le-au dat viata sau in cele ale asistentilor, infirmierelor sau medicilor. Nu este vina lor ca s-au imbolnavit si ca pleaca in lumea celor drepti atat de curand. Vorbim despre copii bolnavi de cancer. Copiii care nu au timp si nici nu au cum sa se joace.

Copilaria lor este umbrita de suferinta. Papusile, masinutele, ursuletii de plus sunt doar obiecte de decor pentru ei pentru ca nu se pot bucura de ele. Ei isi petrec timpul prin ambulante, spitale, cabinete de terapie, laboratoare de analize.

79 de cazuri in Prahova

Potrivit unor statistici realizate la nivel national, acum cinci ani, in tara noastra erau 2.225 de copii bolnavi de cancer cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani. Acum, numarul celor depistati cu aceasta cumplita boala a ajuns la 10.000.

La nivelul Autoritatii de Sanatate Publica Prahova au fost raportate urmatoarele situatii: un bebelus bolnav de cancer, 15 copii cu varste cuprinse intre 1-14 ani, iar la grupa de varsta 15-64 de ani alte 630 de cazuri, dintre care cel putin 10% ar putea fi din randul copiilor.

Multi copii nevinovati, bolnavi de cancer, traiesc un adevarat cosmar alaturi de parinti, iar in unele situatii, se sting nevazuti de medici, fara sa mai apara in vreo statistica oficiala. Nu au rude vedete care sa se intereseze de soarta lor, care sa stranga sute de mii de euro pentru a incerca sa le salveze viata.

Cauze: aditivi alimentari, radiatiile si poluarea

Asa cum spun medicii specialisti, cele mai intalnite forme de cancer la copii sunt leucemiile si tumorile solide. "Cancerul este evolutia unei tumori care distruge local si la distanta organele sanatoase ale celui atins de aceasta boala.

Cauzele aparitiei cancerului ar putea fi alimentatia nesanatoasa, radiatiile, aditivii alimentari, infectiile netratate la timp", ne-a declarat doctorul Doru Ghizdavescu, medic primar oncolog in cadrul Spitalului Municipal Ploiesti. Cancerul la copii are o stransa legatura cu poluarea aerului cauzata de gazele de esapament ale automobilelor la care sunt expuse femeile insarcinate sau bebelusii.

S-a demonstrat ca pentru copiii care locuiesc la mai putin de 500 de metri de o autogara sau autostrada riscul de a muri de cancer este de 12 ori mai mare. Situatia celor 79 de copii bolnavi de cancer din Prahova este tragica. Pe langa drama de a avea un copil bolnav de cancer, parintii intampina o serie de dificultati in asigurarea unui tratament care sa prelungeasca viata micutilor.

"In judetul nostru nu exista sectie de oncologie pentru copii. Aici avem doar sectie pentru adulti. Copiii merg la Bucuresti, la Institutul Oncologic", ne-a declarat doctorul Dan Decebal, Autoritatea de Sanatate Publica Prahova.

Au zilele numarate

Astfel, micutii pacienti fac naveta cu Salvarea sau cu masinile rudelor intre casele lor si Institutul Oncologic Fundeni pentru radioterapie. Chiar si medicii, care sunt obisnuiti cu bolnavii de orice fel, au o retinere in a vorbi despre copiii cu leucemie, cancer osos, cancer de laringe sau de colon. "Bine ca nu avem si copii in sectie.

Sa am un bolnav de 50 de ani cu cancer si sa ii spun ca mai are de trait 10 ani e mai usor de acceptat, dar sa vad un copilas care are zilele numarate nu stiu cum as suporta", ne-a marturisit doctorul Doru Ghizdavescu. Cele mai multe medicamente anticancer sunt asigurate prin programul national de lupta impotriva cancerului.

Cu toate acestea, raman neacoperite unele medicamente esentiale care sunt procurate prin sponsorizari sau contributii ale parintilor. Se stie ca acesti copii, din cauza sistemului lor imunitar deficitar, sunt foarte vulnerabili in fata bolilor infectioase, adesea acestea fiindu-le fatale.

Semnele bolii Semnele care ar trebui sa le dea de gandit parintilor si sa se prezinte cu copiii la medic sunt paloarea excesiva, durerile de cap, varsaturi si greturi, cresterea in volum a ganglionilor limfatici. Multe din aceste semne sunt specifice si altor boli si nu trebuie sa ii alerteze pe parinti si sa le starneasca teama ca o suferinta cumplita cum este cancerul le-a lovit copiii. Dar, de fiecare data cand apar astfel de semne, se impune consultarea medicului.