Un nou scandal intre Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si Primaria Sinaia a intrat in atentia presei, dupa ce reprezentantii arhitectilor au iesit public sa-si exprime indignarea pentru faptul ca, dupa cum sustin reprezentantii OAR, Gara Regala din Sinaia, monument istoric, va fi demolata.

Totul a plecat de la declaratiile publice ale reprezentantilor OAR, care au aratat ca marti dimineata a inceput demolarea Garii regale din Sinaia, fara ca zona sa fie marcata si fara ca autoritatile sa fi anuntat acest lucru.

Arhitectii sustin ca au cerut Primariei Sinaia detalii despre demolare dar nu au primit nici un raspuns, dupa care au trimis mai multor institutii o scrisoare in care-si exprima indignarea fata de demolarea vechiului monument si in care cer sa afle motivul demolarii. Se pare insa ca indignarea celor de la OAR nu are temei. Asta pentru ca nimeni nu darama Gara Regala.

Proprietarul imobilului, CFR SA, a aratat ca saptamana trecuta, dintr-un zid aflat la 100 de metri de gara au cazut mai multe caramizi pe un TIR care circula pe DN 1, motiv pentru care angajatii CFR au scos din zid si alte caramizi care stateau sa se prabuseasca.

Primaria Sinaia a tinut, la randul sau sa precizeze ca Gara Regala nu ii apartine, iar primarul Vlad Oprea a trimis deja o somatie catre CFR, in care solicita companiei sa refaca zidul in termen de 30 de zile.

Oprea nu ascunde faptul ca ar vrea ca vechiul imobil sa intre in patrimoniul primariei, care vrea sa-l transforme in muzeul orasului Sinaia, administratia locala a facut deja demersuri in acest sens pe langa Ministerul Transporturilor, dar nu a primit nici un raspuns de luni de zile. Aceasta nu este prima data cand Ordinul Arhitectilor acuza administratia din Sinaia.

In urma cu cateva luni, cand pe strada Aosta din Sinaia s-au produs masive alunecari de teren, reprezentantii OAR au acuzat Primaria de politica urbanistica iresponsabila, sustinand ca alunecarile au fost provocate de constructiile care se ridica pe baza autorizatiilor eliberate de primarie.