Munca peste hotare si dorinta de imbogatire le iau mintile romanilor. Dupa ce Europa a fost ingrozita sa urmareasca stirile despre avrigeanul Romulus Mailat, care a violat si ucis marti seara sotia unui ofiter al marinei italiene, un alt sibian, intors in tara dupa o lunga absenta, si-a minjit miinile cu singe. Barbatul de 31 de ani, din Cisnadie, era plecat in Spania de aproximativ opt ani.

Intors in orasul natal, a aflat cu stupoare ca mama lui traia in concubinaj cu un barbat din vecini si si-a pierdut mintile.

Nu-si aminteste nimic

Miercuri seara, barbatul s-a dus acasa la prietenul mamei, care statea in vecini, pe strada 1 Decembrie. Cei doi s-au apucat de baut si nu dupa mult timp s-au luat la bataie. Fiind mai tinar, „spaniolul" l-a biruit pe concubinul mamei sale. Dupa ce l-a lovit cu pumnii, picioarele, scaune si tot felul de obiecte care i-au mai iesit in cale, l-a scos din casa.

Barbatul mai virstnic a ramas la pamint, in agonie. A fost gasit ieri dimineata, in jurul orei 7.30, de catre un vecin care isi plimba ciinele. Cazul a ajuns pe miinile politistilor. Chiar si in fata oamenilor legii, „stranierul" n-a recunoscut nimic. Era inca suficient de beat incit sa nu-si mai aminteasca nimic.

A fost depus in arestul IPJ Sibiu pentru 24 de ore, urmind ca astazi sa fie prezentat Pachetului.

Ucigas peste hotare

Aceasta crima s-a petrecut la numai 24 de ore dupa ce un alt sibian a devenit celebru datorita unei fapte similare. Romulus Mailat, un avrigean de etnie rroma, care era plecat in Italia de aproximativ trei luni, a violat, batut si ucis o italianca la periferia Romei. Femeia, in virsta de 47 de ani, era sotia unui amiral al marinei militare italiene.

Imediat dupa moartea femeii, odioasa crima a facut ocolul Italiei, iar apoi al intregii Europe. Guvernul italian, intrunit in sedinta extraordinara, a adoptat in regim de urgenta un decret-lege privind expulzarea cetatenilor din tarile membre ale Uniunii Europene care au comis delicte deosebit de grave pe teritoriul Italiei.

Romulus Mailat, in virsta de 24 de ani, era incriminat de absolut toate probele gasite la locul faptei si a devenit cea mai indezirabila persoana de pe teritoriul Italiei la ora actuala.

Infractor... cumsecade

Fapta lui Romulus i-a scandalizat si pe cei apropiati criminalului. Bunicul sau se mira ca nepotul sau ar fi putut sa faca asa ceva. „A fost cumsecade, om bun, dar nu il duce capul. Apai nu l-am invatat eu. De cind e plecat, nu stiu... Dumnezeu sa il ajute", marturiseste batrinul, intervievat de Monitorul de Sibiu.

Vecinii lui au povestit insa ca tinarul nu muncea si fura tot ce prindea de prin sat. A locuit impreuna cu sora lui si cu sotul acesteia intr-o cocioaba de pe strada Riului. Dupa ce cumnatul sau i-a omorit sora cu mai multe lovituri de cutit, Mailat a plecat in Constanta, unde a primit o condamnare de trei ani, pentru furt calificat. A fost gratiat in 2006.

Eniko Gall l psiholog Sibiu

„Departarea de casa, de cei dragi, poate afecta comportamentul unei persoane. Nu putem spune ca schimbarea locatiei l-a determinat pe barbat sa violeze, dar poate ca a contribuit"