De cum te departezi de centrul Ploiestiului si te apropii de periferie, „orasul european” al edilului Calota incepe sa arate ca un satuc uitat de lume. Cartierul Rafov este in Ploiesti. Numai cu numele. Povestea locuitorilor de aici arata clar ca unele zone ale orasului sunt bagate in seama doar in campaniile electorale. Atunci cand se arunca cu zeci de promisiuni dupa care... tacere.

Promisiuni electorale

Peste 2.000 de ploiesteni traiesc izolati de civilizatie, fara canalizare printre noroaie. Drumurile desfundate, platitori de taxe nemultumiti, adevarata fata a Ploiestiului pe care administratia locala nu are ochi s-o vada. Cartierul are doua cai de acces.

Poti ajunge in Rafov pe un drum pietruit, pe care nici masinile RATP nu se incumeta sa-l traverseze, sau trecand calea ferata, insa doar cu pasul. Locuitorii cartierului Rafov sustin ca sunt vizitati de cei din administratia locala doar in prag de alegeri. „Dupa alegerile din 2004 nu a mai trecut nimeni pe aici.

Atunci a venit Calota care ne-a promis ca ne baga canalizare, ne face post de politie, jandarmerie, farmacii, ne renoveaza gradinita, ne aduce cursa RATP 32, ne asfalteaza drumurile si ne face pasarela. Din astea doar gradinita a facut-o si de atunci nu l-am mai vazut”, ne-a marturisit Tudorel Szabo, unul dintre locuitorii din Rafov.

Singurul asfalt din zona este trotuarul pe care Primaria l-a turnat acum trei ani. „Noi aveam asfalt pe trotuar. Au venit, au curatat tot, au nivelat si au turnat trei centimetri de asfalt peste”, spune Nina Ion, o ploiesteanca din zona.

Calota si-a pietruit drum spre gradinita

Cand s-a finalizat reabilitarea gradinitei, edilul sef al Ploiestiului, Emil Calota a venit in vizita. „Pana sa vina la deschidere, au venit de la primarie si au pietruit un drum in camp, in loc sa-l repare pe cel normal”, spune Gheorghe Nastase. Apa si gazele sunt utilitati introduse de oameni, pe cheltuiala lor.

„Atata timp cat platim impozite avem dreptul la conditii” spune o locuitoare a cartierului. Desi au fost de foarte multe ori in audienta la Primarie, locuitorii din Rafov nu s-au ales cu nimic. „Ne-au spus ca nu ne asfalteaza strada pana nu ne baga canalizare. Noi nu vrem decat un drum provizoriu, pentru a scapa de noroaie.

Am fost in audienta ultima data acum doua luni si tot nimic. Acum strangem semnaturi de la toti locuitorii strazii ca sa mergem peste ei sa rezolvam ceva...”. Cam asta este stare de spirit a celor din cartierul Rafov.

Potrivit locuitorilor din zona, viceprimarul Radu Socoleanu nici macar nu stie de cartierul Rafov. „Cand i-am spus domnului Socoleanu de problema noastra cu drumurile si cu bariera a zis ca el nu stie pe unde vine bariera Unirii si cartierul Rafov”, ne-a spus Gheorghe Nastase. „In schimb, primarul Calota are o dilema.

Nu stie cum sa-i zica cartierului: Pictor Rosenthal sau Rafov. Va dati seama in ce oras traim?” se intreaba omul, pe buna dreptate.