Compania GWM Ecologic SA sprijina, la Sibiu, campania nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) de la populatie. Miine, intre orele 7 si 12, sibienii sint invitati sa scoata la porti sau sa transporte la ghenele dintre blocuri aparatele pe care nu le mai folosesc. Acestea vor fi ridicate gratuit de echipele de salubrizare ale GWM Ecologic SA, dupa prinz.

De asemenea, pina la ora 13, firma pune la dispozitie numarul de telefon 229.755, unde sibienii pot anunta locurile in care sint depozitate astfel de deseuri.

„Rugam toti sibienii sa dea dovada de respect pentru echipele noastre si sa scoata in fata portii deseurile pina la ora 12 si nu mai tirziu, ca sa ne putem desfasura activitatea in conditii optime", a precizat Gheorghe Barbu, administratorul firmei de salubritate.

Aruncate, dar pazite

Campania este sustinuta, dar nu prea incurajata de municipalitatea sibiana. „Daca este o cerinta a ministerului, ne vom conforma", a afirmat Daniela Costa, de la Biroul de Presa al Primariei. Politia Comunitara va dubla efectivele obisnuite de patrulare, asa ca aproximativ 50 de agenti vor avea grija ca vechiturile tehnologice ale unor sibieni sa devina „noutatile" altora.

In municipiul Medias, actiunea se desfasoara pina la ora 11, urmind ca apoi deseurile sa fie colectate de Serviciul de Ecologizare Medias. Numarul de telefon al serviciului, 844.026, este de asemenea pus la dispozitie pe parcursul zilei. Campania se desfasoara in toata tara, in orasele cu peste 20.000 de locuitori, la initiativa Ministerului Mediului.

„Vrem ca acesta sa fie un inceput, un test, sa vedem ce probleme pot aparea ca sa imbunatatim sistemul pe viitor. Probabil ca se va organiza trimestrial cite o asemenea zi", a precizat Ionel Stelian Naicu, directorul Agentiei Locale de Protectia Mediului Sibiu.

Daniela Costa l purtator de cuvint Primarie

„Municipalitatea incurajeaza sibienii sa se adreseze serviciului centrului pentru colectarea deseurilor uzate, centru aflat pe strada Trandafirului nr. 2"

Rezultat previzibil

Gestiunea deseurilor de echipamente electrice si electronice este o conditie impusa de Uniunea Europeana prin Directiva Consiliului Europei 96/2002. Colectarea a minim 4 kg de DEEE pe cap de locuitor devine obligatorie incepind cu anul viitor. „In 2007 avem o tinta intermediara, de 3 kg pe cap de locuitor. Dar sintem departe de ea si sint sceptic ca o vom obtine.

Avem deocamdata aproximativ 22-23 de tone colectate in depozitul de la Sibiu si 3-4 in cel de la Medias", marturiseste Naicu.