Esential

Cluj - Adrian Popa: "Nu m-am opus dezvoltarii aeroportului" Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Adrian Popa, respinge acuzatiile privind implicarea sa in proiectul imobiliar care ar bloca extinderea Aeroportului. Adrian Popa sustine ca informatiile aparute in presa reprezinta o vendeta a unor oameni de afaceri clujeni ajutati colegii de partid.

Adrian Popa, viceprimar si presedinte al PNL Cluj-Napoca a fost acuzat de presa si de colegii de partid ca a prezentat Autoritarii Aeronautice Civile Romane (AACR) un proiect imobiliar in zona aeroportului care ar bloca dezvoltarea aerogarii. In urma intrevederii cu viceprimarul clujean ,AACR a solicitat consiliului judetean sa-si precizeze pozitia.

Presedintele CJ Cluj Marius Nicoara a afirmat ca renuntarea la dezvoltarea aeroportului ar putea avea consecinte economice negative, mergand pana la retragerea investitiei Nokia

Popa afirma ca nu a prezentat AACR nici un proiect imobiliar din zona respectiva. Discutiile s-au axat doar pe zonele de risc reprezentate de parcul industrial Tetarom-Emerson si de zona bulevardului Traian Vuia. “Nu exista nici un proiect care sa ma fi interesat in mod special. Interesul meu a fost unul general, legat de evolutia zonei respective.

Am dorit sa ma lamuresc in calitate de vice-primar si de membru al comisiei de urbanism, intr-o problema de interes public”.

HotNews.ro

Cluj - Nicoara vrea inca un aeroport Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a anuntat ca mai vrea sa construiasca un aeroport in apropierea Clujului.

El nu s-a grabit sa ofere amanunte despre un nou amplasament, dar a precizat ca se fac masuratorile topografice.

“Ca sa nu stopam dezvoltarea Clujului este absolut necesar sa finalizam proiectul de dezvoltare a Aeroportului International Cluj-Napoca, asa cum a fost prevazut, cu o noua pista de 3.500 de metri. Pe viitor am insa in plan sa mai realizeze inca un aeroport”, a destainuit Nicoara la intalnirea pe care a avut-o cu parlamentarii clujeni.

Ziua de Cluj

Sibiu - Vine zapada De astazi vine iarna. Meteorologii spun ca temperaturile vor scadea foarte mult, si pot ajunge chiar la minus 5 grade Celsius, iar zapada isi va face simtita prezenta chiar si in timpul zilei.

Spre seara, dar mai ales in noaptea aceasta urmeaza sa cada ninsori mai puternice in Sibiu. "In noaptea de luni spre marti sunt toate sansele ca temperaturile sa scada foarte mult. In Sibiu vor fi cuprinse intre -2 si -5 grade si avem toate sansele sa cada ninsori, dar nu foarte abundente", spune meteorologul de serviciu de la CMR Sibiu.

Sibiu Standard

Cluj - Universitatea Bolyai a ramas fara semnaturi Declaratia scrisa prin care se solicita reinfiintarea Universitatii Bolyai, depusa in Parlamentul European de trei europarlamentari ai UDMR, nu a intrunit numarul necesar de semnaturi pentru a fi discutata in plen.

Documentul, depus in PE in iunie, a fost initiat de Konya-Hamar Sandor, Kelemen Attila si Szabo Karoly si a primit semnatura a 172 de europarlamentari, fata de 373, cat ar fi fost necesar pentru ca declaratia sa fie discutata in plen si sa devina recomandare pentru Romania.

Cei trei europarlamentari UDMR solicitau Comisiei Europene prin declaratia respectiva “sa condamne atitudinea autoritatilor romane si sa initieze procedurile legale necesare pentru a determina respectarea obligatiilor acestora, in vederea reinfiintarii universitatii de stat Bolyai cu predare in limba maghiara.”

Ziua de Cluj

Iasi - Achitari in dosarele economice la Iasi La putin timp dupa ce doi afaceristi ieseni au scapat desi au tras o teapa de aproape jumatate de milion de euro statului, a venit rand altor trei persoane sa fie scoase basma curata. Este vorba de celebrul dosar "Agroindustriala Bucium", in care se discuta de un prejudiciu in valoare de 10 miliarde lei.

Desi au fost condamnati de doua instante, Eugen Sandu, Eugenia Peptu si Mihail Caslariu au primit achitari din partea magistratilor de la Curtea de Apel Iasi.

Romania libera editia de Moldova

Roman - Roman, orasul blocurilor acoperite cu azbest Zeci de mii de romascani locuiesc in imobile acoperite cu placi de azbest, produs interzis in statele Uniunii Europene, din cauza efectelor cancerigene. Din cele aproape 800 de blocuri existente in Roman, 90 a au acoperisuri tip sarpanta, confectionate din acest material.

„Situatia este ingrijoratoare. Anul trecut, am cerut asociatiilor o situatie pe care am trimis-o la Agentia de Mediu. Am sperat sa fie realizat un proiect la nivel national pentru schimbarea acoperisurilor.

In eventualitatea in care ar veni fonduri pentru inlocuirea materialului si alinierea la normele europene, de aceste sume ar beneficia numai cei care au construit acoperisuri cu autorizatie, ceilalti fiind obligati sa suporte singuri costurile”, a declarat Ana Maria Alexe, seful Serviciului de Urbanism al Primariei Roman.

Evz Moldova

Caras Severin - Cel mai bogat judecator din Banat Luminita Beg, magistrat la Tribunalul Caras-Severin, are o declaratie de avere care cuprinde 11 terenuri si 25 de imobile.

Cele mai impresionante proprietati ale familiei Beg sunt patru blocuri de camine din orasul Bocsa. Declaratia de avere contine 11 terenuri in suprafata totala de 221.159 metri patrati, fiind vorba de paduri, ogoare, livezi si terenuri intravilane.

Rubrica „cladiri” este cea mai impresionanta. Contine 25 de proprietati, de la blocuri pana la garaje si spatii comerciale. Suprafata totala a cladirilor din declaratia de avere este de 4.046 metri patrati. Blocurile de locuinte sunt situate in Bocsa, fiind vorba de patru camine cu patru etaje.

Cele mai multe sunt spatiile comerciale, familia Beg detinand 11 astfel de proprietati. Valoarea exacta a averii este imposibil de calculat, avand in vedere faptul ca sunt imprastiate in tot Banatul, iar preturile pot depinde de prea multi de factori individuali. Orice estimare este pur speculativa.

Evz Vest

Dolj - Oltenii dati afara din Italia au ajuns acasa Constantin Mangarea, de 51 de ani, din comuna Iancu Jianu, si Florin Gratian Groza, de 33 de ani, din Caracal, au fost expulzati imediat dupa crima de la Roma, careia i-a cazut victima Giovanna Reggiani.

Constantin a declarat ieri ca a fost expulzat fara motiv. El sustine ca n-a facut nimic rau pe teritoriul Italiei. Barbatul a lasat sa se inteleaga faptul ca seriilor de expulzari decretate de autoritatile italiene le cad victime si oameni nevinovati, care au ajuns in Italia pentru a munci cinstit. Florin Gratian Groza a avut o condamnare in Romania.

Gazeta de Sud

Olt - 38 de copii s-au intoxicat la o gradinita din Slatina 37 de copii si zece angajate de la Gradinitia cu program prelungit nr. 1 din Slatina au ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina cu toxiinfectie alimentara.

Copiii si persoanele adulte (ingrijitoare, educatoare si bucatarese) s-au imbolnavit dupa ce au servit pranzul pe 31 octombrie.

Autoritatile si directoarea gradinitei, Maria Preda, cred ca alimentul ce a dus la imbolnavirea micutilor si a personalului angajat este branza (unul dintre felurile de mancare cuprinse in meniu fiind macaroane cu branza si ou) si este posibil ca bolnavii sa se fi infestat cu salmonela.

Motivul imbolnavirii se va sti insa cu siguranta marti, cand va sosi rezultatul probelor duse la laborator. Desi directoarea gradinitei sustine ca alimentele au fost depozitate in conditii bune, autoritatile o contrazic. Ele spun ca alimentele nu au depasit termenul de valabilitate, insa conditiile unde sunt depozitate alimentele lasa de dorit.

Gazeta de Sud

Economie

Eveniment

Sibiu - Inregistrarea firmelor se va face online Inregistrarea firmelor la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) se va putea realiza si electronic incepand cu 1 decembrie.

Anuntul a fost facut de catre directorul general al ONRC, Eugen Ghiulea. "Am reusit sa finalizam implementarea programului, care a durat sase-sapte luni, prin care inregistrarea oricarei firme se va realiza online. Costul acestui program a fost de circa 600.000 de euro si va fi operational incepand cu 1 decembrie", a spus Ghiulea, citat de Mediafax.

El a mentionat ca numarul firmelor care vor fi inregistrate electronic nu va fi foarte mare deoarece intreprinzatorii romani sunt slab informatizati. El a previzionat ca in trei ani, peste 50% din inregistrarile firmelor se vor efectua online.

Sibiu Standard

Cluj - Centru comercial clujean, nominalizat la Cannes Akademia Center - Nisco Invest, proiectat de Burrows Cave, in cursa pentru premiul EG Retail and Future Project.

Biroul de arhitectura Burrows Cave a fost nominalizat cu proiectul Akademia Cluj pentru un premiu EG Retail and Future Project, concurs ce va avea loc in cadrul expozitiei internationale de proiecte de retail MAPIC de la Cannes. Proiectul de la Cluj a ajuns pe “lista scurta”, in categoria proiectelor de centre comerciale de sub 20.000 mp.

Proiectul Akademia, dezvoltat de Nisco Invest, se afla alaturi de alte patru companii nominalizat la categoria “Best Retail Development Scheme”. Categoria include dezvoltari medii sau mici, cu suprafete de mai putin de 20.000 mp.

Ziua de Cluj

Iasi - Patronii ieseni se feresc sa angajeze fosti detinuti Din cauza ca au stat pentru o anumita perioada in detentie, persoanelor care parasesc Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi le este foarte greu sa-si gaseasca o slujba.

In acest sens, AJOFM Iasi incearca sa depisteze atit detinuti doritori sa se reintegreze in societate, cit si patroni care sa fie dispusi sa angajeze fosti infractori.

Dintre cele peste 1.000 de persoane aflate in inchisoare, doar doua au cerut la eliberarea din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi ajutorul reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).

Detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi care mai au noua luni pina la terminarea detentiei primesc consiliere periodica din partea reprezentantilor AJOFM Iasi.

Jurnalul de Est

Clujul cere 111 milioane de la bugetul central Presedintele Consiliului Judetean (CJ), Marius Nicoara, s-a intalnit sambata cu deputatii si senatorii clujeni, pentru a-i convinge sa sustina la Bucuresti finantarea celor mai importante proiecte de dezvoltare ale Clujului.

Suma totala de care are nevoie CJ se ridica la 111.564.000 de lei. Proiectele discutate sunt extinderea aeroportului (30.158.000 de lei), reabilitarea si extinderea unor retele de apa si canalizare (23.455.000 de lei) si finalizarea unor investitii de infrastructura in parcurile industriale Tetarom (37.951.000 de lei).

Ziua de Cluj

Iasi - 22 de grame de hirburi electronice de cap de iesean Iesenii se despart cu mare greutate de electrocasnicele vechi din locuinte. In urma campaniei de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice care a avut loc in cursul zilei de simbata, reprezentantii Salubris au strins de la populatie putin peste sapte tone de astfel de resturi.

Ceea ce inseamna practic ca, in medie, fiecare locuitor al municipiului s-a debarasat la sfirstul saptaminii trecute de numai aproximativ 22 de grame de deseuri electrocasnice.

Ziarul de Iasi

Salaj - Ancheta la autostrada Prefectul de Salaj, Andrei Todea, va cere verificarea modului in care Muzeul Judetean a cheltuit suma alocata judetului pentru descarcarile arheologice la Autostrada Transilvania, in conditiile in care s-au eliberat de sarcina doar 800 m din 83 km.

“Voi cere in comisie sa se verifice sumele cheltuite de muzeu pentru sapaturi, pentru ca este vorba de bani publici. Cer public Consiliului Judetean, in subordinea caruia se afla muzeul, sa faca o ancheta pentru a vedea ce se intampla acolo”, a spus Todea.

Reprezentantii muzeului sustin ca suma alocata Salajului pentru sapaturi arheologice, 276.000 de lei, a fost cheltuita din cauza numarului foarte mare de situri gasite pe traseu.

Lucrarile la autostrada vor incepe in Salaj la 1 ianuarie, primul santier urmand sa fie deschis de compania Bechtel in zona localitatilor Port - Marca.

Ziua de Cluj

Arad - Tigari ieftine pentru Germania Peste 20.000 de pachete de tigari au fost depistate intr-o camioneta de politistii de frontiera de la Turnu.

Sambata la ora 3.30 dimineata, la punctul de frontiera Turnu, Dumitru Vacar, de 31 de ani, a fost depistat de politistii de frontiera ca transporta o mare cantitate de tigari fara acte de provenienta, pe care le-a ascuns intr-o camioneta.

Dumitru Vacar conducea o camioneta de 3,5 tone, apartinand unei firmei de transport din Sibiu, „SC Paltinis Impex”. Soferul efectua un transport pentru o societate din Germania, in vederea livrarii unei cantitati de membrane (garnituri) de cauciuc.

Barbatul a scos din baxurile originale garniturile de cauciuc si a umplut cutiile identitice cu 17.730 pachete de LM netimbrate si 3360 de pachete de Marlboro cu timbru, pe care le-a pus mai in spate.

Arad Online

Botosani - Afaceristii botosaneni, premiati Cei mai priceputi afaceristi din Botosani au fost premiati vineri, in cadrul evenimentului "Topul firmelor 2006", actiune organizata de Camera de Comert Industrie si Agricultura (CCIA) Botosani.

De intrarea in top s-au putut bucura firmele care, pe langa faptul ca au desfasurat activitati financiar-economice foarte bune in decursul anului trecut, nu au avut restante in ceea ce priveste plata obligatiilor catre stat.

Locul de varf in clasamentul profitabilitatii pe anul 2006 a fost luat de catre firma Elsaco Electronic, care s-a aflat in fruntea clasamentelor privind cifra de afaceri si profitul brut realizat.

Evenimentul de Botosani

Banci/Finante

Sibiu - Banca Italo Romena a deschis la Sibiu Banca Italo Romena a inaugurat sambata filiala din Sibiu, a 12-a filiala din tara, situata pe Calea Dumbravii, la numarul 81.

Potrivit bancii, locatia a fost aleasa si ca urmare a faptului ca la Sibiu activeaza multe firme italiene. La ceremonia de deschidere oficiala au fost prezenti cei mai marcanti membri ai bancii si ai grupului Veneto, din care face parte Banca Italo Romena.

"Nu puteam sa nu fim prezenti la Sibiu. Orasul si judetul Sibiu inregistreaza nivele de dezvoltare dintre cele mai inalte ale tarii si, datorita pozitiei strategice si a eficientei serviciilor oferite, atrag investiti importante din strainatate, binenteles ca si din Italia, primul partener comercial al Romaniei.

Din circa 1.700 de firme cu capital satrin sau cu participari straine, mai mult de 600 sunt italiene", a spus Franco Antiga, presedintele Bancii Italo Romena.

Sibiu Standard

Imobiliare

Cluj - Haosul imobiliar din Floresti ajunge pe mana lui Spanu Locuitorii reclama in continuare dezastrul urbanistic din comuna Floresti, dar si faptul ca autoritatile locale refuza sa impuna masuri.

Specialistii din cadrul Serviciului de Urbanism al Primariei Floresti recunosc ca nu mai fac fata si ameninta cu demisia, avand in vedere ca reprezentantii Consiliului Local aproba pe banda rulanta derogari (Planuri Urbanistice de Detaliu - n. red.) de la Planul Urbanistic Zonal.

In aceste conditii, Consiliul Judetean (CJ) ar urma sa preia respectivul serviciu. Arhitectul judetului, Radu Spanu, a afirmat ca daca forul judetean gestiona chestiunea constructiilor din comuna clujeana nu se ajungea in situatia de astazi: lucrari fara autorizatii, blocuri intre case si spatii verzi si zone de servicii inexistente.

Ziua de Cluj

Bihor - Vinde Vulturul Negru Proprietarul hotelului Vulturul Negru din Oradea, un om de afaceri italian, a scos la vanzare unitatea turistica la pretul de opt milioane de euro, a declarat Alexandru Pavel, reprezentantul agentiei imobiliare QCM din Bucuresti, responsabila de tranzactie.

Hotelul Vulturul Negru, deschis in anul 2005 si clasificat la patru stele, a fost construit pe structura unei cladiri care dateaza de la inceputul secolului trecut. Unitatea, care se afla in centrul orasului, pe malul Crisului Repede, are o suprafata de 3.400 de metri patrati. Suprafata totala a terenului este de 1.300 de metri patrati.

"Pretul cerut de proprietar este de opt milioane de euro. Hotelul dispune de vitralii, a caror valoare se ridica la circa doua milioane de euro", a spus Alexandru Pavel. Hotelul are 47 de camere, dintre care patru apartamente, precum si restaurant, bar de zi, o sala de conferinta, salon de masaj si parcare.

Bihor Online

Cluj - Cinci hectare de birouri la Cluj In 2006 s-au lansat pe piata clujeana 25.000 mp de spatii de birouri, iar in 2007, alti 30.000 mp.

Potrivit proiectelor anuntate, perioada urmatoare va aduce inca 50.000 mp de spatii de birouri, conform expertilor imobiliari de la agentia imobiliara Grup de Lux. Dintre proiectele anuntate cele mai importante sunt in cadrul Atrium Center, Global Plaza, Bonjour Residence sau Tower.

Chiriile percepute pentru cele de clasa A sunt la Cluj de 16-19 euro/mp, iar media de pret pentru clasa B este de 10-12 euro/mp.

“Daca in 2006 chiria medie pentru spatiile de birouri disponibile era de 9-10 euro/mp, in 2007 se poate observa o crestere, provocata in primul rand de cea a standardelor in dotari si finisaje”, explica Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei Grup de Lux.

Ziua de Cluj

Arges - Centura Pitestiului inaugurata cel tarziu pe 16 noiembrie Prezent vineri la Pitesti, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat ca centura ocolitoare a municipiului Pitesti va fi gata pana la mijlocul lunii noiembrie.

„Constructorul m-a asigurat ca este aproape de incheierea lucrarilor la termenul stabilit, astfel incat centura municipiului Pitesti sa fie data in folosinta pe 15 noiembrie. Premierul Tariceanu si-a manifestat dorinta de a lua parte la inaugurare.

In functie de programul sau, inaugurarea ar putea avea loc pe 16 noiembrie”, a precizat Orban. Soseaua ocoleste Pitestiul prin partea de est si va lega Autostrada A1 de Soseaua Pitesti - Ramnicu Valcea - Sibiu. Autostrada are o lungime de peste 15 kilometri, iar costurile lucrarilor se ridica la 140 de milioane de euro.

Ministrul Orban a promis in cadrul conferintei de presa ca se vor relua lucrarile de constructie la calea ferata Valcele - Ramnicu-Valcea. Lucrarea a fost inceputa inca dinainte de 1989, calea ferata fiind special construita pentru a diminua timpul si distanta parcursa intre Bucuresti si partea de nord-vest a tarii.

„In calitate de ministru al Transporturilor, pot sa va spun ca lucrarile la calea ferata Valcele - Ramnicu-Valcea vor fi reluate, dupa verificarea corectitudinii tuturor studiilor. Costul care a rezultat in urma studiului de prefezabilitate de acum cativa ani este enorm. Vom continua lucrarile, dar la preturi acceptabile”, a declarat Orban.

Observator Argesean

Sibiu - E Real. Vom avea si Carrefour Potrivit Ziarului Financiar construirea unui hypermarket Carrefour la Sibiu nu mai e un simplu zvon. Reteaua franceza de hypermarketuri a confirmat ca va deschide un punct si la Sibiu, in cadrul proiectului European Retail Park, in care se afla deja hypermarketul Real, amenajat pe o suprafata de 11.600 metri patrati.

Un raport al firmei Oriel Securities, colaborator al North Real Estate Opportunities Fund (detinatorul european retail Park Sibiu), arata ca "un spatiu de 12.500 metri patrati a fost deja preinchiriat catre Carrefour, iar alte spatii cu o suprafata de 10.000 metri patrati se afla in mainile retailerilor".

Tribuna Sibiu

Cluj - Spatii de birouri in zone fara traditie “In 2006 s-a putut observa o concentrare a imobilelor de birouri in zonele centrala si semicentrala. Pentru 2007 se poate observa o raspandire a proiectelor anuntate in zone fara o traditie pe segmentul de birouri.

Au aparut proiecte in Buna Ziua, Grigorescu, Marasti sau Manastur”, arata Doru Lupeanu, de la Grup de Lux.

Ziua de Cluj

Companii

Cluj - Magazin IT in Polus Center Compania One IT si-a extins reteaua de vanzare in complexul comercial Polus Center din Cluj.

Clujenii au acces la modele de notebook-uri, navigatoare, playere, periferice, accesorii, calculatoare, componente informatice, monitoare, imprimante marcile Dell, Asus, MSI, Toshiba, Samsung, Altec Lansing, Sony, Nikon sau Logitech. Compania are parteneriate cu grupurile Intel, Microsoft, Xerox.

One IT se numara printre cele peste 180 de marci prezente in Polus Center Cluj, cel mai mare complex comercial pe un singur nivel din Romania, o investitie de 140 de milioane de dolari. One IT este lider pe piata baimareana de profil si pune accentul pe integrarea echipamentelor hardware, software si de retea in oferte de servicii.

Ziua de Cluj

Sibiu - Posibile concedieri la Siemens Concernul Siemens, prezent si in Sibiu, a anuntat ca a anuntat ca ar putea concedia cateva mii de angajati.

Potrivit noului director executiv al grupului german Siemens, Peter Lascher, concedierile ar urma sa se inscrie in cadrul unei politici de impunere a stilului american de management la gigantul european, informeaza Financial Times.

Loescher, care a preluat conducerea Siemens in luna mai, aplica un program de restructurare a companiei, in urma unor investigatii referitoare la efectuarea de plati ilegale in valoare de mai multe miliarde de euro, care au condus la demisia fostului director general al grupului.

Siemens are 475.000 de angajati la nivel mondial, dintre care 161.000 in Germania. Siemens activeaza la Sibiu din 2004, avand acum doua unitati de productie. In Romania, Siemens are in jur de 3.000 de angajati si are unitati de productie si birouri regionale in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Brasov si Iasi.

Sibiu Standard

Sibiu - Fraude SMS la Altex Compania de retail Altex anunta ca numele sau ar putea fi folosit in false campanii publicitare prin SMS declansate deja de catre persoane care folosesc ilegal numele si imaginea Altex si a Media Galaxy, promitand premii oferite de cele doua firme in schimbul unor coduri de cartele GSM preplatite.

Sibiu Standard

Dolj - Al Arrab semneaza cu Electroputere Contractul de privatizare al producatorului craiovean de locomotive Electroputere va fi semnat maine, spun surse apropiate tranzactiei, citate de Mediafax.

Negocierile dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si compania saudita Al Arrab pentru vanzarea Electroputere au fost finalizate la sfarsitul lunii septembrie. Informatia privind finalizarea negocierilor a fost confirmata de reprezentantii Directiei de Marketing si Relatii Publice a AVAS.

Finalizarea tranzactiei de privatizare a Electroputere si forma finala a contractului au fost aprobate de Colegiul Director al AVAS, la 20 septembrie.

Business Standard

IT

Cluj - Plati online la Poli Dupa ce la inceputul lunii octombrie au iesit in strada, nemultumiti, printre altele, de cozile interminabile de la casieriile unde isi plateau diferite taxe, studentii Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) se pot declara multumiti.

Tinerii vor avea la dispozitie un portal, in premiera pentru o universitate Cluj, pe care vor putea face plati on-line.

Clujeanul

Bursa

Cluj - Banii si constructiile Clujului au patruns in topul bursier Banca Transilvania (BT) si Transilvania Constructii sunt companiile clujene prezente in clasamentele de saptamana trecuta ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si Pietei Electronice Rasdaq.

BT s-a clasat vinerea trecuta pe pozitia a doua a clasamentului dupa numarul de actiuni tranzactionate la BVB - 2,3 milioane de titluri vandute si cumparate.

Pe primul loc in acest clasament s-a situat Rompetrol Rafinare Constanta cu 22,5 milioane de actiuni, iar pe pozitiile 3-5 au terminat Petrom - 2,3 milioane de actiuni, Oltchim Ramnicu Valcea - 1,5 milioane si Societatea de Investitii Financiare Moldova - 821.000.

Ziua de Cluj

Sibiu - Boromir pe BVB Actionarii firmei de morarit si panificatie Boromir Prod Buzau, parte a grupului Boromir care include firme din Sibiu, vor discuta, la 8 decembrie, propunerea de transfer al titlurilor de pe bursa Rasdaq la categoria I sau a II-a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Anuntul firmei a fost transmis bursei RASDAQ. Grupul Boromir, cu activitati in sectorul de morarit si panificatie, mai include companii precum Boromir Ind (Ramnicu Valcea si Deva), Moara Cibin, Extrasib Sibiu, Comcereal Sibiu, Amylon Sibiu sau Panmed Medias.

Boromir Prod Buzau a fuzionat la inceputul lunii mai cu alte doua societati din grup, respectiv Boromir Pan Hunedoara si Eurostar Invest Buzau. Firma a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 22,4 milioane de euro.

Sibiu Standard

Sibiu - Cursuri organizate de Bursa din Sibiu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu organizeaza, in intervalul 5-9 noiembrie, la Bucuresti, un "Curs de formare a juristilor pe piata de capital".

Tot la Bucuresti, in zilele de 9-10 noiembrie a.c., institutia sibiana va oferi celor interesati, in cadrul unui "Curs de tranzactionare a optiunilor", detalii cu privire la optiunile Call si Put, precum si in legatura cu factorii care influenteaza pretul unei actiuni, valabilitatea, strategia pe piata optiunilor si informatii privitoare la utilizarea "Calculatorului de optiuni".

Tribuna Sibiu

EuROfonduri

Iasi - Patronii ieseni au pareri impartite referitoare la forumurile legate de fondurile europene In ultimii doi ani, Regiunea de Nord-Est a gazduit numeroase simpozioane, forumuri sau conferinte in care s-a discutat, in general, despre fondurile europene,

cum ar putea fi accesate acestea, posibilitati de finantare pentru micile sau marile companii si despre oportunitatile de afaceri ce se vor ivi pentru patroni dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Au fost cheltuiti destul de multi bani pentru organizarea unor astfel de evenimente, insa parerile oamenilor de afaceri ieseni privind utilitatea si eventualele beneficiii de pe urma participarii la astfel de intilniri sint impartite.

Unii cred ca participarea la un forum sau la un seminar privind fondurile structurale ori posibilitatile de finantare reprezinta cel mai bun mod de informare si chiar stabilirea unor parteneriate de afaceri.

Jurnalul de Est

Constanta - Peste 70% din firmele din regiunea de Sud-Est nu sint interesate de fondurile structurale! Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica (GTZ) au efectuat, in perioada aprilie-mai 2007, un sondaj cu scopul de a reliefa situatia IMM-urilor din Romaniala 100 de zile de la integrarea in UE.

Potrivit datelor din sondaj, firmele din regiunea de sud-est (din care face parte si judetul Constanta) inregistreaza cel mai mare procent de IMM-uri in care nu exista interes pentru fondurile structurale (72,50%).

De asemenea, tot in regiunea de sud-est se inregistreaza proportiile cele mai reduse de IMM-uri care indica migrarea fortei de munca (29,50%), intensificarea concurentei (21,50%) si legislatia mai riguroasa privind mediul (6%),

dar consemneaza cel mai mare procent de firme in care este evidentiata problema protectiei mai stricte a consumatorilor (27%). Totodata, 13% din firmele constantene chestionate reclama faptul ca regulile de concurenta sint prea dure, fiind cel mai mic procent din tara (la polul opus se situeaza zona de sud-vest cu 38,54%).

Telegraf Online

Cultura/Educatie

Timis - Europenii devin medici in Timisoara Pentru ca este mai ieftin decat la ei acasa, tineri din Ungaria, Anglia, Austria, Elvetia, sau Franta vin sa invete medicina in Romania. Tinerii europeni devin din ce in ce mai interesati de invatamantul medical timisorean. Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” primeste anual sute de studenti straini.

Daca pana nu de mult institutia de invatamant superior timisoreana era frecventata de studenti din India, Pakistan, Tunisia sau din alte tari africane, mai nou, ea a intrat in atentia tinerilor din Comunitatea Europeana.

Anul trecut la Timisoara au ajuns 572 de studenti straini, iar anul acesta s-au inscris deja 491. Perioada de inscriere nu s-a incheiat inca. „Mai facem inscrieri si in aceasta luna, ii primim pe tineri pe masura ce isi primesc si ei vizele de Romania”, spune Carmen Bratu, sefa Biroului Relatii Internationale a UMF.

Evz Vest

Constanta - Chirurgul Irinel Popescu va deveni Doctor Honoris Causa la Constanta Spitalul Clinic Judetean de Urgenta are toate premisele pentru a deveni un centru de excelenta, mai ales ca, in urma cu o saptamina, in unitatea constanteana a fost efectuat, in premiera nationala, un transplant de celule stem.

Mai mult decit atit, in 2008, medicii vor efectua transplanturi de inima, plamini si cord-pulmon. De asemenea, la Constanta se doreste infiintarea unei banci de organe. Odata cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta se dezvolta si Facultatea de Medicina Generala, centru universitar la inceput de drum, dar in cadrul caruia predau profesori de renume.

Luna aceasta, Facultatea de Medicina Generala il va avea invitat si il va numi Docotor Honoris Causa pe presedintele Societatii Romane de Chirurgie, prof. univ. dr. Irinel Popescu.

Telegraf Online

Showbiz&Fun

Cluj - Clujeanca Andra a filmat un videoclip impreuna cu iubitul ei, Catalin Maruta, in care cei doi joaca rolul unor indragostiti

Cantareata clujeana Andra a filmat, la sfarsitul acestei saptamani, videoclipul unui nou single, "Dragostea ramane". Partener pe platourile de filmare i-a fost Catalin Maruta, iubitul din viata reala al solistei.

Filmarile pentru videoclipul "Dragostea ramane" s-au desfasurat la Bucuresti, in doua locatii. "Am inceput sambata dimineata si filmarile au durat pana pe la vreo 2-3 noaptea. E o poveste de iubire, plina de speranta", a povestit pentru Clujeanul.ro tatal si impresarul Andrei, Alexandru Mihai.

Clujeanul

Sibiu - Iron Maidnem in Sibiu Iron Maidnem, formatie tribut a legendarei trupe britanice Iron Maiden revine in Romania in aceasta luna pentru a sustine un mini-turneu intitulat "The Best of the Beast". Muzicienii din Ungaria vor concerta joi, 8 noiembrie, ora 20, in Cotton Bierhaus. In deschidere va canta Dakonia.

Hidvegi au participat frecvent la festivalul Sziget si la cateva festivaluri din Romania. Turneul in Romania mai include si Timisoara si Bucuresti.

Biletele au fost puse in vanzare incan din 22 octombrie la The Note si Bestial Music Shop Timisoara, Cotton Bierhaus, Magazinele New Rock Sibiu si Bucuresti, Magazinul Muzica si Live Metal Club. Pretul biletelor variaza intre 10 si 20 lei in functie de locul si perioda in care sunt achizitionate Numarul biletelor cu preturi reduse ce se pot achizitiona anticipat este limitat.

Mai multe informatii despre trupa gasiti la www.ironmaidnem.hu.

Tribuna Sibiu

Sibiu - Buget pentru Scorpions Evenimentele se vor desfasura pe parcursul a doua zile, 9 si 10 noiembrie, in centrul istoric al orasului si in Pavilionul Capitalei Culturale Europene. Organizatorii asteapta circa 20.000 de spectatori.

In deschiderea concertului va canta Compact, iar spectacolul Scorpions va incepe, conform programului, la ora 20.45. Sonorizarea va fi asigurata prin doua instalatii cu o putere cumulata de 120 de mii de wati.

Radio Clujl

Sport

Cluj - Soc si groaza la Cluj In urma unei altercatii intre fanii lui “U” si CFR, un membru al galeriei “Sepcilor rosii” a fost batut crunt de suporterii “feroviari”.

Scene de o violenta rar intalnita s-au consumat in noaptea de vineri spre sambata intre suporteri ai celor doua echipe de fotbal clujene din Liga I. Un fan al lui “U” Cluj a fost batut crunt de un grup de suporteri ai CFR-ului, care au chefuit intr-un restaurant din cartierul Grigorescu.

Cand au ajuns politistii la locul incidentului, tanarul Alfred Toth zacea intins pe o trecere de pietoni.

Un clujean in varsta de 21 de ani a fost agresat in noaptea de vineri spre sambata la intersectia strazilor Fantanele si Miraslau, din cartierul Grigorescu, de un grup de aproximativ zece persoane. Bataia disproportionata a fost filmata de un locatar din blocul de opt etaje din intersectie, imaginile fiind puse la dispozitia postului Antena 3

Ziua de Cluj

Sibiu - Miettinen a castigat Pirelli Rally Show Finlandezul Jarkko Miettinen a castigat Pirelli Rally Show 2007 desfasurat sambata la Sibiu, dupa o serie de evolutii spectaculoase.

Jarkko a reusit sa obtina cei mai buni timpi la comenzile tuturor celor 3 tipuri de masini pe care s-a concurat pe superspeciala de la Sibiu facand senzatie printre fanii prezenti in numar mare la concurs. Marco Tempestini nu a reusit sa-i faca fata, si a fost invins dupa primele doua parcurgeri, la comenzile Daciei Logan si apoi a Citroen-ului C2R2.

Finala mica a fost ceva mai tensionata, lupta decisiva intre Titi Aur si Bogdan Marisca dandu-se pe masinile de grupa N4. Dupa ce clujeanul a castigat duelul pe Logan, Aur si-a luat revansa pe C2R2, iar in final s-a impus si in duelul Mitsubishi-urilor Lancer Evo IX.

Sibiu Standard

Timis - Timisoara ingenuncheaza Steaua Au spart ghinionul. Dupa ce timp de 10 sezoane Poli nu a mai invins Steaua pe teren propriu, Zeita Fortuna s-a gandit sa zambeasca si spre stadionul Dan Paltinisanu.

In sfarsit, gruparea alb-violeta a invins una din marile adversare traditionale (Steaua, Dinamo) in fata propriilor suporteri. Seara de 3 noiembrie va fi notata cu rosu in calendarul faniilor alb-violeti.

Poli a batut Steaua cu 2-0, intr-o partida spectaculosa, in care Rusici si Mansour au marcat doua goluri de povestit la nepoti. Gruparea banateana a pricinuit Stelei a treia infrangere in acest sezon si a urcat din nou pe pozitia a doua in clasament. Pe primul loc ramane CFR Cluj, pe trei este Urziceniul, iar provincia este la putere in acest sezon.

Timis Online