Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza si liderul romilor, Florin Cioaba, au adresat o scrisoare deschisa autoritatilor italiene, prin care isi exprima regretul fata de situatia creata la Roma si cer delimitarea clara intre delincventi si poporul roman. „Prima problema este detasarea totala de orice fel de infractiune. Orice infractor, indiferent unde se afla el, este infractor.

El nu are nici nationalitate, nici etnie. Nu se poate rasfringe o actiune pe care o face un criminal asupra intregului popor. Noi avem in Italia o multime de oameni. E vorba de aproape un milion de romani care muncesc cinstit si care contribuie la bunastarea tarii respective", a declarat Mitropolitul Ardealului.

Delimitare de delicventi

Si Florin Cioaba a cerut delimitarea de delicventii care fac „tara de rusine". „Aceasta scrisoare va fi trimisa domnului Romano Prodi si domnului presedinte al Italiei. Dorim sa aratam ca in Romania sint oameni cinstiti care isi vad treburile lor. Nu sintem o natiune de criminali sau de hoti asa cum ne-au caracterizat si ne-au bagat pe toti intr-o oala.

Daca exista acel caz nefericit, dorim ca acest om sa fie tratat ca un infractor", a declarat Florin Cioaba, presedintele Centrului Crestin European al Romilor, care a precizat ca va prezenta scrisoarea deschisa si guvernului Romaniei.

Fuga

Italienii au declarat toleranta zero imigrantilor romani. Ingroziti de amenintari, rudele lui Romulus Mailat s-au intors in Avrig la sfirsitul saptaminii trecute. Ei au povestit cum, dupa fapta comisa de fiul lor, rromii din tabara lor au fost amenintati, iar in cele din urma adaposturile au fost rase de pe fata pamintului.

Mama lui Mailat marturiseste ca asupra lor a planat incontinuu amenintarea cu moartea.

Situatie tensionata

Situatia a scapat de sub control in cazul Mailat, iar crima s-a transformat intr-un veritabil conflict tacit intre doua natiuni. Italienii nu mai vor sa auda de romani, iar autoritatile romane fac apel la calm si la intelegere.

Daca presedintele Traian Basescu incearca sa calmeze situatia, afirmind ca nu trebuie umilit intregul popor roman, ci trebuie condamnata doar persoana care a comis crima, ministrul de Externe, Adrian Coroianu, a comis o gafa de proportii la sfirsitul saptaminii trecute, in timpul unei emisiuni televizate. El a spus ca rromii ar trebui expulzati in desertul egiptean.

Declaratia lui Cioroianu, considerata xenofoba, a stirnit imediat reactii negative din partea unor organizatii neguvermanentale, dar si a autointitulatului rege al rromilor, Florin Cioaba.

Motivatii politice

Cioaba s-a declarat costernat pentru cele intimplate, insa considera ca nici macar fapta lui Mailat nu il indreptateste pe ministrul de Externe sa faca o astfel de declaratie. „Declaratia domnului ministru mi s-a parut ca facuta de un om care a uitat ce functie ocupa in acest stat.

Un ministru de Externe nu poate spune asa ceva nici macar din greseala, cu atit mai putin pe un post de televiziune. Pentru cei care incalca legea, exista legile statului in care a comis infractiunea ca sa-l pedepseasca. Daca Mailat a savirsit o infractiune, o crima, sa platesca pentru faptele lui.

Nu putem afirma ca intregul popor roman, sau ca toti rromii sint hoti si criminali", a declarat Cioaba, care sustine, de asemenea, ca toata taravura facuta in cazul Mailat este doar o diversiune politica, in conditiile in care Italia este in campanie electorala, iar o lege precum cea a expulzarii poate atrage multe simpatii.

IPS Laurentiu Streza l Mitropolitul Ardealului

„Orice infractor, indiferent unde se afla el, este infractor. El nu are nici nationalitate, nici etnie. Este si un afront si un pacat in fata lui Dumnezeu, asa cum pacatul este condamnat si nu pacatosul, pacatosul se poate intoarce, sa fie pedepsit acolo cel care face o greseala si sa nu fie pedepsit un popor"