Municipiul nostru, recunoscut ca o comunitate in care traiesc si desfasoara afaceri un numar important de cetateni italieni tinde sa se divizeze tocmai din aceasta cauza. In rindurile care urmeaza am incercat sa sintetizam reactiile si pozitiile celor care cunosc cel mai bine relatiile dintre reprezentantii celor doua popoare.

Ca un scurt rezumat al modului in care s-a ajuns la aceasta situatie, amintim ca in urma cu citeva zile un roman de etnie rroma a fost retinut sub acuza-tia de tilharie si agresiuni asupra unei italience, care a decedat ulterior. De atunci au fost semnalate mai multe cazuri de agresiuni ale romilor impotriva localnicilor, apoi reactii dure din partea italienilor impotriva romanilor.

Totul a ajuns in situatia unui adevarat scandal diplomatic dupa ce autoritatile au decis expulzarea unora dintre romanii aflati in Italia, iar Romania a reactionat cerind moderatie, dar si ajutor din partea UE. Modul in care afecteaza aceasta situatie municipiul Alba Iulia, am incercat sa il sintetizam in citeva declaratii, redate mai jos.

Cazuri izolate si reactii exagerate

Consilierul local Vasile Cornea a efectutat in urma cu citeva saptamini o vizita in Italia. Experienta sa a fost una contradictorie. “Am fost in urma cu aproximativ 3 saptamini in Italia, in regiunea Piemonte.

M-am simtit dator, in virtutea relatiilor bune pe care le avem ca municipiu cu prietenii nostri de acolo, sa imi prezint scuzele in fata comandantului politiei de acolo pentru problemele cauzate de romani. Am fost surprins sa aud ca mi se spune ca romanii nu sint de fapt principalii vinovati pentru situatia care exista acolo.

Mi s-a spus ca exista conationali ai nostrii care ajuta real comunitatea italiana prin munca. Mi s-a explicat ca politia italiana are probleme cu toate minoritatile provenite din toate popoarele Europei care locuiesc in Italia.

De asemenea, mi s-a explicat ca tensiunile sint de fapt create si intretinute artificial de catre unele grupuri extremiste din Italia si alimentate emotional de catre unii ziaristi care au gasit un subiect de exploatat.

Mi se pare ca autoritatile din Italia au gresit indreptind toate aceste probleme impotriva poporului roman care nu are legatura cu activitatea si greselile unor indivizi si grupuri izolate. A aparut si acest eveniment regretabil cu femeia aceea dar, inca o data, consider ca toate aceste tensiuni sint artificiale si anormale”, a declarat pentru cotidianul nostru Vasile Cornea.

Va degenera situatia?

Desi nu am reusit sa il contactam pe consulul onorific al Italiei la Alba Iulia, Gianfranco Fracarolo - acesta fiind plecat din Romania, am obtinut citeva pareri ale unor reprezentanti ai comunitatii italiene din municipiu. “Poate voi credeti ca italienii sint rasisti, dar intrebati-va de ce nu facem asa cu cetatenii din Polonia sau Ucraina.

Ce s-ar intimpla daca italienii ar face la fel in Romania? Exista multe exemple de probleme pe care le provoaca rromii romani in Italia. Este la fel de adevarat ca nu toti romanii fac greseli, dar trebuie sa intelegeti ca o persoana reprezinta un popor. La fel cum ar fi daca eu v-as injura si ati spune ca a facut-o un italian.

Nu e o problema a poporului meu dar este un exemplu”, a explicat foarte clar F. Giorgio, un italian stabilit de ceva timp la Alba Iulia.

“Gruparea radicala <> actioneaza acum impotriva romanilor fara a discerne intre bine si rau, iar pe fondul celor intimplate si a lipsei de reactie, politia italiana nu ia atitudine.

Mi-e teama ca pe linga razboiul diplomatic sa nu inceapa si un altfel de conflict”, a adaugat un alt italian venit cu afaceri in Alba Iulia, dar care a dorit sa isi pastreze ascunsa identitatea.

Rromi, romani, italieni si “tigani”

In schimb, localnicii, oamenii de rind, considera ca este foarte important ca toata lumea sa faca diferenta intre rromi, romani, italieni si “tigani”, adica acei rromi care creaza astfel de probleme.

“Populatia rroma nu este numai problema Romaniei. Deportati de fascisti, acestia au ramas in tarile din estul Europei unde locuiesc in comunitati mari si de unde nu au mai putut migra datorita razboiului rece. <> este ca aceasta minoritate trebuie sa traiasca. Problema este ca nu au educatia necesara integrarii sociale si nici nu doresc sa o dobindeasca.

Pretind doar sa fie ajutati de societate. A nu se confunda! Ceea ce se intimpla nu e un model cultural, ci o deviatie pe tema degenerarii traditiilor in noncultura”, considera B. Traian. ”Ceea ce vreau sa aduc in prim-plan este atitudinea presei, a mass-media italiana care, ca si a noastra, umfla peste poate situatia.

Din dorinta de senzational, dar mai ales pentru a ridica mingea la fileu unor politicieni extremisti, si nu in ultimul rind, tulbura apele, agita spiritele, dintr-un anumit interes ce trebuie identificat rapid”, crede I. Amalia.

“Mesajul este foarte clar. Italia, ca si celelalte state UE, nu trebuie sa faca abstractie de faptul ca si cetatenii romani au drepturi ca si ceilalti. Legislatia noastra a fost aliniata la cea comunitara, asta insemnind ca respectam aceleasi valori, ca sintem cetatenii unei mari familii europene. Toate statele UE au tigani, au infractori, au probleme de ordin social sau economic. Cred ca sublinierea este binevenita”, declara in schimb G. Petre.

Cu sufletul

Exista insa si persoane pe care tensiunile le afecteaza mult mai serios, este vorba despre cei care muncesc in Italia sau au rude plecate la munca in aceast tara.

“Cum oare este posibil ca persoanele ajunse in Italia dintr-o tara comunitara, sa fie expulzate fara ca autoritatilor sa li se inmineze un document juridic privind infractiunile comise? Este stupefiant ce se intampla, si cred ca e vina autoritatilor romane ca nu reactioneaza”, este de parere S. Gabriel.

“In Italia ne mor fratii, parintii si prietenii. Ma refer la romanii adevarati, nu la rromi. Totul e din cauza unor grupuri care creaza probleme si sint lasate in pace. Ba chiar aceste conflicte sint amplificate”, declara si T. Elena.