4.000 de m: Zbor de Cartea recordurilor

Valentina Mihanciu ar putea fi numita cu usurinta cea mai interesanta si mai talentata sibianca. Ieri a fost omologata oficial in Cartea Recordurilor de catre World Records Academy ca cea mai tanara saritoare cu parasuta in tandem. Si nu este la prima performanta de acest gen. Avea doar sase luni cand zbura prima oara cu avionul.

"La 1 an si patru luni mai bine mergea pe schiuri decat mergea pe jos", povesteste tatal Valentiei, si el instructor de sarituri cu parasuta si detinator al unui record mondial si al altor 16 recorduri nationale in acest sport.

...........

La varsta de cinci ani, Valentina Mihanciu zboara deja la dublu cu parapanta, iar intre 7 si 8 ani zbura cu planorul. Intre timp, in aceasi perioada, practica dansul sportiv si participa la concursuri de sarituri in apa.

Cum reuseste sa faca toate aceste lucruri la varsta ei? "E usor! Veneam de la scoala, ma duceam la inot, plecam cu cinci minute mai devreme sa ajung la dansuri si apoi, cand ajungeam acasa, imi faceam temele", spune Valentina. Si toate acestea de multe ori singura. "Pentru ea nu exista sambata, nu exista duminica, toate sunt zile de lucru", continua tatal ei. In tot acest timp ia lectii de sah la Scoala "Regina Maria".

CEL MAI important sport din viata ei, care i-a si adus recunoasterea unui record mondial, ramane parasutismul. La varsta de doar 9 ani si doua luni, adica in luna octombrie a anului trecut, in apropiere de Ploiesti, Valentina a executat un salt in tandem cu parasuta de la 4.000 de metri altitudine. Alaturi de ea s-a aflat un bun si foarte experimentat coleg al parintilor.

Recordul a fost omologat aproape un an mai tarziu, respectiv in cursul zilei de ieri. Inainte de acest salt, Valentina a avut parte de acelasi antrenament pe care il au toti cursantii care sar cu parasuta, ambii parinti fiind instructori de parasutism. Asa se face ca micuta mai tot timpul s-a aflat alaturi de ei, de multe ori din necesitate, neavand cu cine sa ramana acasa.

Si, spun parintii, saltul s-a petrecut la dorinta speciala a Valentinei care a tinut cu tot dinadinsul sa sara cu parasuta.

VALENTINA spune ca nu i-a fost nicio clipa frica, iar fotografiile facute in timpul saltului o arata foarte calma si bucuroasa. "Nici incepatorii nostri nu au o privire atat de calma. Se vede pe chipul ei ca nu ii este frica", spune mama ei, Tatiana Poponea, instructoare de parasutism.

Cu toate acestea, parintii Valentinei marturisesc faptul ca nicio clipa nu s-au gandit ca fata lor ar putea intra in cartea recordurilor. "Nici nu am visat sa o trecem in cartea recordurilor", spune tatal ei. Valentina Mihanciu este eleva in clasa a IV-a la Liceul "Onisifor Ghibu" din Sibiu.

Si daca tot vine iarna, Valentina se pregateste si de schi. Asteapta in special deschiderea partiei de la Paltinis. "Eu urc cu telescaunul im sapte minute si in mai putin de un minut sunt deja jos", cronometreaza tanara detinatoare a recordului mondial.

Familie de recordmeni

16 recorduri: Vasile Mihanciu are la activ 16 recorduri nationale. Nici el nu isi mai aminteste exact acum cati ani s-au petrecut.

25 de ani: Tatal Valentinei, a obtinut recordul mondial in urma cu aproape 25 de ani pentru un salt de la 1500 de metri cu aterizare la punct fix, in noua oameni.

100 de ani: Polul opus al Valentinei in Cartea Recordurilor, cea mai in varsta saritoare cu parasuta in tandem este o americanca in varsta de 100 de ani.

Stefan Dobre