Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat in ultima zi a lunii trecute, iar la ora actuala se indosariaza ultimele cereri depuse.

Au fost deja inregistrate 15 cereri, dar nu este exclus la numarul acestora sa fie ceva mai mare, deoarece acestea s-au putut depune in doua locatii total diferite, iar “circuitul hirtiilor” este in curs.

Potrivit lui Nicolaie Moldovan, cel care se ocupa de derularea acestui proiect al autoritatilor locale, volumul de cereri depaseste cu mult oferta, fiind solicitate suprafete mai mari decit cele disponibile. Solicitarile vin din tara, dar si din Spania, Italia sau Germania, iar domeniile in care firmele solicitante activeaza sint din cele mai diverse.

Intre investitiile propuse se afla: productie in domeniul industriei alimentare, confectii imbracaminte, crescatorie piscicola, biogaz, showroom, fabrica de portelan, productie de mobila, materiale de constructie, dar si produse medicale.

Potrivit lui Nicolaie Moldovan, numarul de locuri de munca propuse de investitori se situeaza intre 17 si peste 800, dar majoritatea spun ca vor angaja intre 100 si 150 de persoane.

Ce este Zona de Dezvoltare

Municipiul Alba Iulia pune la dispozitia investitorilor aproape 50 de hectare de teren, pe care sa poata infiinta spatii de productie si servicii. Mai exact, este vorba despre doua parcele de 34,21 hectare, respectiv 13,855 hectare, situate de o parte si de cealalta a riului Ampoi, linga soseaua de centura, spre localitatea Ciugud.

Terenul este plasat extrem de bine din punctul de vedere al accesului, fiind vorba despre axa care face legatura intre Sibiu si Cluj.

Firmele care doresc sa li se puna gratuit la dispozitie aceste terenuri, trebuie sa se angajeze la o investitie de cel putin 1,5 milioane euro in activele corporale fixe. In cazul in care firma care primeste terenul instraineaza activitatea economica unei alte firme, terenul va fi transferat noii firme in aceleasi conditii.

In cazul investitiilor de peste 5 milioane euro in active corporale fixe, terenul poate fi vindut investitorului, la pretul pietei, dar numai dupa finalizarea investitiei.

Ce se intimpla mai departe

Acum, dupa trecerea termenului de depunere a ofertelor, Consiliul Local Alba Iulia urmeaza sa desemneze o comisie care va evalua cererile depuse si, in functie de o grila prestabilita, se va realiza un punctaj, ofertele fiind admise pina la limita de teren disponibila.

Apoi va fi facuta o licitatie pentru realizarea planului urbanistic zonal, in care se vor stabili drumurile de acces si toate elementele de urbanism in functie de suprafetele de teren distribuite.

Urmeaza realizarea unui studiu de fezabilitate pentru a se aduce utilitatile, speranta autoritatilor din Alba Iulia fiind sa obtina fonduri europene pentru realizarea infrastructurii si pentru a asigura administrarea zonei. Se estimeaza ca toate demersurile birocratice vor fi finalizate in primavara, pentru ca atunci sa se poata trece la lucrul in teren