Proprietarii cladirii in care functioneaza in prezent Postul de Politie Agigea au ajuns, din nou, in fata instantei de judecata, in incercarea de a intra in posesia imobilului ce le apartine de drept.

In ciuda faptului ca au deja de partea lor o hotarare judecatoreasca prin care li se recunoaste dreptul de proprietate asupra imobilului, acestia au fost purtati pe drumuri ani intregi de primarul Ion Ionita, prin fel de fel de tertipuri.

De altfel, a fost de ajuns un singur termen de judecata pentru ca fostii proprietari sa descopere inca o minciuna a edilului sef, menita sa intarzie retrocedarea. Mai exact, Ionita a sustinut, intr-o adresa oficiala catre proprietari, ca imobilul ar fi detinut de Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) Constanta si le-a indicat sa se adreseze reprezentantilor acestuia.

Si asta in conditiile in care politistii au avut doar statutul de chiriasi in cladirea respectiva. Spunem „au avut”, intrucat in intampinarea depusa la dosarul cauzei se arata ca contractul de inchiriere dintre IPJ Constanta si Primaria Agigea nu mai este valabil ... din 2003.

Pe rolul Tribunalului Constanta s-a desfasurat, in cursul zilei de ieri, primul termen de judecata din dosarul 9842/118/2007, deschis de Cadrie Amet si fiica acesteia, Aifer Toptas, urmare a refuzului primarului comunei Agigea, Ion Ionita, de a le retroceda imobilul situat pe strada Primaverii din localitate.

De altfel, fostele proprietare se straduiesc, din 1992 sa intre in posesia cladirii ce le apartine de drept.

Daca instantele de judecata constantene le-au dat castig de cauza si au hotarat sa le fie restituit imobilul, cat si terenul de 1.200 de metri patrati din apropierea acestuia, primarul Ionita nu s-a dezis de felul in care intelege sa respecte si sa aplice legea - nu degeaba este cercetat penal in 11 dosare - si a inventat fel de fel de motive pentru a nu ii pune pe oameni in posesie.

Contractul de inchiriere a imobilului a expirat in 2003

Unul din argumentele folosite a fost lipsa unui act de proprietate din care sa reiasa ca Aifer Toptas si Cadrie Amet ar fi mostenitoare, si asta in conditiile in care chiar si comunistii, la nationalizarea imobilului, in 1985 au aratat ca era vorba de „proprietatea numitilor Amet Sefchet si Amet Cadrie” (Aifer Toptas fiind fiica celor doi).

Mai mult, primarul nu s-a sfiit sa le puna pe cele doua femei pe drumuri, sustinand chiar si intr-un raspuns oficial, ca imobilul ar fi „detinut” de IPJ Constanta, drept pentru care le-a indrumat pe proprietare sa se adreseze acestei institutii.

Urmarea: fostele proprietare i-au chemat sa dea socoteala in fata instantei pentru intarzierea punerii in posesie pe primarul Ion Ionita, Consiliul Local Agigea, cat si pe reprezentantii IPJ Constanta. Minciuna primarului Ionita - scrisa negru pe alb, intr-un document oficial - a fost repede demontata de IPJ Constanta.

Si asta pentru ca juristii institutiei au depus o intampinare la dosarul cauzei in care arata ca agentii de la Postul de Politie Agigea, care isi desfasoara in prezent activitatea in cladirea respectiva, au avut doar statutul de chiriasi.

Mai mult, IPJ Constanta a depus o copie a contractului de inchiriere, incheiat intre administratia locala si IPJ Constanta, din care reiese ca imobilul a fost inchiriat pentru perioada 1998 - 2003. De altfel, de aproape patru ani, contractul nu a fost reinnoit, ceea ce presupune ca nu mai exista nici o baza legala in virtutea careia oamenii legii sa ocupe cladirea respectiva.

Ceea ce ne pune in fata unei adevarate dileme: in vreme ce fostii proprietari incearca din rasputeri sa intre in posesia imobilului ce le apartine de drept, politistii nu stiu ce sa faca pentru a-l parasi (?!).

Dat fiind ca imobilul a fost detinut in regim de inchiriere, sefii de la IGPR le-au refuzat intotdeauna fondurile pentru a-l renova, ceea ce i-a adus pe agentii de politie in postura de a scoate bani din buzunarele proprii si pentru o zugraveala.

Singurul care pare deranjat de posibilitatea ca imobilul sa fie retrocedat proprietarilor de drept este primarul Ionita, care s-a obisnuit sa dicteze in comuna ca pe propria feuda.