„Nokia nu pleaca de la Cluj, chiar daca infrastructura nu va fi terminata la timp”, ne-a asigurat John Guerry, prezent ieri in redactia „Informatia de Cluj”. Declaratiile sale vin in contextul disputelor publice din ultimele zile, in care au fost antrenati lideri ai administratiei locale, legate de posibila retragere a companiei Nokia de la Cluj.

Guerry a contrazis supozitiile potrivit carora intarzierile proiectelor de modernizare a Aeroportului si de construire a autostrazii urbane catre Jucu ar putea constitui motivul pentru care investitia sa fie stopata. Mai multe precizari ale directorului Nokia puteti afla din interviul acordat in exclusivitate cotidianului „Informatia de Cluj”.

Informatia de Cluj: Cati bani a investit pana acum Nokia la Jucu?

John Guerry: De obicei nu dezvaluim cat cheltuim pe parcursul realizarii investitiei. Tot ce pot spune este ca pana la sfarsitul lui iunie 2008 se vor cheltui 60 de milioane de euro.

- Care este situatia cu personalul romanesc de la Nokia? Cati oameni ati angajat pana acum?

- Mereu vreti sa stiti cifre si eu niciodata nu dau cifre. Ceea ce pot sa va spun este ca in staff-ul meu personal sunt doi romani, pentru echipa de conducere, si vor mai fi recrutati alti doi. In rest, toti cei care sunt angajati la Nokia sunt romani, cu exceptia catorva persoane din echipa de conducere.

- Cum asa? Noi stiam ca pana la sfarsitul lui septembrie, anul acesta, trebuiau angajate 500 de persoane...

- Vor fi, pana la sfarsitul anului.

- Cand se vor desfasura trainingurile pentru personalul angajat?

- De fapt chiar avem un training in desfasurare, saptamana aceasta. Trainingurile se vor face de acum inainte pentru personalul calificat pe care il angajam. In momentul de fata, daca va uitati la ofertele de angajare, facem angajari mai mult pe posturi de specialitate: manageri, ingineri, contabili, oameni pentru partea de planificare.

Pentru manipulanti vor incepe angajarile chiar spre sfarsitul anului pana la inceputul lunii ianuarie, iar acestia vor fi pregatiti atunci. Trainingurile care se fac sunt specifice posturilor pe care se fac angajari. Fiecaruia dintre cei pe care ii angajam i se stabileste un plan de training profesionist pentru ceea ce va face. Manipulantii vor avea si ei parte de o pregatire.

- Daca productia va incepe din februarie, aveti cu cine lucra?

- Vom lucra cu cei pe care ii vom angaja. Acum angajam personalul executiv, pentru ca ei sa poata sa pregateasca urmatoarele etape si echipamentul. Deci nu vor fi doar manageri ci si tehnicieni, ingineri, experti in testari etc.

Acestia vor pregati infrastructura, echipamentul, modalitatile pentru testarea lui si vor angaja manipulantii, in decembrie-ianuarie, si ii vor pregati pentru februarie-martie.

- Considerati ca veti avea numarul necesar de angajati pregatiti si gata de munca pana in februarie?

- Pentru volumul productiei de atunci, da. Daca veti veni la uzina noastra in februarie si apoi in iunie, veti observa o mare diferenta. Vom construi fabrica si in acelasi timp vom produce si telefoane. Este un proces ce se va desfasura progresiv. Angajam un anumit numar de oameni pentru inceput si vom continua sa angajam pe masura ce volumul de productie va creste.

Avand in vedere rezultatul targului de joburi si numarul persoanelor care au raspuns ofertelor de pe website-ul nostru, nu cred ca vom avea probleme cu personalul.

„Specialistii sunt foarte bine platiti”

- Care sunt criteriile care stau la baza grilei salariale stabilite de Nokia pentru romani?

- Cand am ajuns aici am facut un studiu al pietei din zona. Apoi ne-am orientat dupa cat ofera si celelalte companii, dupa legislatia in vigoare si dupa standardele impuse de conditiile din zona. Astfel, am alcatuit un pachet salarial competitiv.

Cel mai mic salariu e cel de 169 euro, la care se adauga beneficiile pe care le acordam tuturor angajatilor, indiferent de salariul sau nivelul lor de pregatire. Nu pot sa va spun care este cel mai mare salariu.

- Credeti ca grila salariala pe care ati stabilit-o va va aduce angajati de calitate?

- E inca devreme sa ne putem pronunta, dar suntem foarte multumiti de oamenii pe care i-am ales pana acum. Sunt si posturi pentru care am facut recrutari, dar la care nu am avut mare succes. Nu stiu daca salariul este un obstacol pentru noi in momentul de fata.

Au fost candidati care au considerat ca sunt foarte bine platiti pentru ceea ce ar urma sa faca si candidati care au crezut ca nu sunt destul de bine platiti. Eu cred, totusi, ca la noi posturile de specialitate sunt platite foarte bine.

- Considerati ca veti atrage mai multi candidati datorita brand-ului Nokia sau datorita pachetelor salariale pe care le veti oferi?

- Cei pe care i-am intervievat pana acum isi doreau foarte mult sa lucreze pentru Nokia, deci cred ca brandul in sine a reprezentat o atractie destul de mare.

In interiorul companiei Nokia angajatul are anumite avantaje, care nu tin neaparat de beneficiile salariale, precum avansarea in cadrul companiei sau oportunitatile de a calatori in tari unde Nokia este deja prezenta. Eu nu sunt roman si am fost trimis in Romania pentru a ma ocupa de aceasta uzina.

Sunt multe avantaje in a lucra pentru Nokia si asta cred ca i-a atras foarte mult pe oameni pana acum. Nu stiu daca va exista aceeasi atractie la nivelul posturilor de manipulant in cadrul Nokia, dar cei 8.000 de oameni care s-au prezentat la targul de joburi organizat ne-au aratat ca exista cat de cat un interes in a lucra pentru Nokia.

Cred ca numarul oamenilor care au plecat odata ce am anuntat salariile a fost mediatizat mai mult decat era cazul. Cred ca nu a fost o chestiune atat de importanta din punctul nostru de vedere. Dupa cum am spus, noi acordam un salariu competitiv, bazat pe conditiile din zona. Evident, nu platim aceleasi salarii ca in Germania sau Statele Unite ale Americii.

- Cat a fost de important faptul ca nu sunteti nevoiti sa platiti angajatii la fel ca in Germania sau in SUA sau in alte parti ale lumii unde aveti uzine, cand ati ales Cluj? Ati ales Cluj doar pentru mana de lucru mai ieftina?

- Asta nu are nici o legatura cu motivele pentru care am venit la Cluj. Evident, tot timpul cautam un spatiu competitiv, ne uitam si la modalitatile de salarizare din zona, la infrastructura, iar disponibilitatea pentru afaceri a fost un atu al Romaniei. Aveam nevoie de o capacitate de productie mai mare, pentru ca piata de telefoane mobile creste foarte repede.

De aceea am venit aici. Cea mai mare crestere se inregistreaza in Europa de Est, China si India. Daca va uitati la locurile unde am mai deschis fabrici, veti vedea ca ultima a fost in India si acum in Europa de Est.

A fi aproape de o piata in crestere e foarte important pentru noi. Suntem compania de logistica numarul unu sau doi pe plan mondial si motivul pentru care suntem ceea ce suntem este ca ne situam mereu aproape de pietele de desfacere. Am ales Cluj in mare parte datorita imbunatatirilor din infrastructura si disponibilitatii fortei de munca specializate.

„Constructorii romani nu au raspuns exigentelor”

- S-a realizat reteaua electrica la Jucu?

- Nu. Nu s-a facut nimic inca. Infrastructura acum se construieste. V-am spus ca se va mai lucra si dupa demararea productiei: vom face telefoane si vom construi fabrica in acelasi timp.

- De ce nu ati ales un antreprenor roman pentru realizarea lucrarilor de constructie?

- S-a facut o licitatie pentru asta. Au fost si companii romanesti participante. Nu am adresat licitatia exclusiv firmelor romanesti, dar nici nu le-am exclus. Licitatia a fost pentru firme care aveau experienta in domeniu si s-a facut alegerea cea mai buna pentru afacere.

S-a tinut cont de experienta, pret, flexibilitatea programului si am ales oferta care ne-a convenit cel mai mult.

- Ati avut probleme cu constructorii romani?

- Nu, dar romanii nu indeplineau criteriile pretinse de noi. Nu atat de bine ca Goldberg.

- Ar fi fost o problema daca General Motors ar fi venit la Cluj, chiar langa Nokia?

- Ma intereseaza orice companie mare care vrea sa vina la Cluj. Din moment ce sunt companii mari interesate sa investeasca, inseamna ca Guvernul vostru isi face treaba bine, ca Romania e atragatoare pentru investitii.

Pentru noi, ar fi fost o problema daca General Motors venea acum, pentru ca am fi intrat in competitie pentru forta de munca, pentru drumuri etc. Daca ar fi venit dupa ce afacerea noastra s-ar fi maturizat, drumurile ar fi fost gata, atunci nu ar fi nici o problema.

„Disputele politice sunt irelevante”

- Ati trimis o scrisoare Presedintelui Consiliului Judetean in care semnalati o problema legata de nerespectarea intelegerilor privind modernizarea infrastructurii?

- Au existat intarzieri in ceea ce priveste unele lucrari la infrastructura. Nimeni nu vrea ca autobuzele si camioanele uzinei noastre sa traverseze centrul orasului, care e congestionat si aglomerat chiar si acum. Nu vreau sa ma refer la cine si ce scrie, vreau doar sa spun ca noi si autoritatile lucram impreuna pentru a gasi solutia potrivita.

- Considerati ca pana in februarie, cand veti incepe lucrul, va fi finalizata infrastructura?

- Cred ca trebuie sa lucram impreuna pentru a gasi solutiile potrivite.

- Daca autoritatile nu reusesc sa finalizeze infrastructura, veti amana demararea productiei?

- Nu am discutat amanarea, dar fabrica noastra va incepe sa produca telefoane atunci cand spunem noi ca incepem. Deocamdata eu am incredere ca Guvernul cu care am colaborat pana acum va gasi o solutie potrivita pentru toti cei implicati.

- Si, daca nu va fi gata la timp infrastructura, camioanele si autobuzele de la Nokia vor trece prin centrul orasului?

- Noi incepem atunci cand am spus si daca infrastructura nu va fi gata, din pacate, va trebui sa trecem prin centrul Clujului. Nu avem de ales.

- Solicitarile companiei privind realizarea autostrazii urbane sau prelungirea pistei aeroportului sunt vitale pentru demararea investitiei sau privesc doar marja de profit estimata de planul de afaceri?

- Sunt intr-adevar foarte importante pentru noi, pentru ca ne usureaza mult situatia. Aeroportul e mai putin important, autostrada conteaza, dar in cazul in care toate imbunatatirile pe care le-ati pomenit vor intarzia, noi nu vom pleca. E esential pentru noi ca Nokia Village, Jucu si Cluj sa coexiste armonios.

- Ce va reprezenta fabrica de la Cluj in raport cu celelalte unitati de productie si de cercetare tehnologice ale concernului Nokia?

- Nu pot sa va dau cifre pentru ca niciodata nu o fac, dar pot sa va spun ca in comparatie cu alte fabrici pe care le avem in lume, cea de aici este a doua ca marime, daca nu chiar prima. Investitia de la Jucu e foarte importanta pentru Nokia.

Avem un obiectiv ambitios in ceea ce priveste produsele fabricate aici, poate cel mai mare la nivel global. Vom incepe cu produse „entry level”, dar exista deja planuri pentru extinderea portofoliului.

- Care ar putea fi un obstacol care ar putea stopa cu adevarat investitia Nokia?

- Nu cred ca exista o posibilitate realista in acest sens. Ca in orice mare investitie, intervin probleme pe care trebuie sa le depasim. Am facut o intelegere cu Romania si cred ca si Guvernul isi doreste la fel de mult finalizarea modernizarii infrastructurii.

- Implicatiile politice, mai exact declaratiile din presa ale unor oameni politici locali, afecteaza imaginea companiei Nokia?

- Noi am venit aici sa facem telefoane. Stiu ca aceasta investitie e foarte importanta pentru Romania si ca mereu vor exista chestiuni in politica pe care nu le pot controla. Noi nu ne amestecam si lucram doar cu autoritatile cu care trebuie sa lucram pentru a duce mai departe investitia. In rest nu ne implicam.

Aveti alegerile europarlamentare si, pe masura ce se apropie, se fac tot felul de declaratii referitor la tot felul de subiecte. Asa e si in America. Citesc ziarele sa fiu la curent cu ceea ce se intampla, dar aceste chestiuni de natura politica sunt irelevante pentru noi.