Bietul Mailat! Niciodata nu va intelege ce fitil a aprins! O tilharie stupida ca toate tilhariile, facuta din foame, din disperare, din ignoranta, dintr-o apasare ce vine si din generatiile de bunici si strabunici. In acelasi timp, tilharia lui Mailat n-a fost comisa doar cu mina retardarii sale socio-culturale.

In actul sau comis la periferia Romei e si un pic din nepasarea primariei care-i condamna fapta. Cum s-au putut dezvolta acele colonii ale disperarii de la periferia Romei fara ca Roma sa reactioneze?

Una dintre cele mai vechi metropole ale lumii avea chiar pe la inceputul anilor 1990 sute si mii de emigranti veniti din Estul Europei care traiau in grote. Nu in baraci de scindura si plastic ci in scobiturile stincilor ce se ridica in preajma orasului etern.

Ce credeau mai marii Romei? Ca multimile flaminde vor fi absorbite pe nesimtite, fara costuri, fara durere, fara programe municipale, guvernamentale si europene.

Ce au crezut italienii, ca pe cei buni ii pun la munca pe jumatate de leafa italiana iar pe cei rai ii lasa sa se resoarba la periferie? A crezut Roma civilizata ca daca ignora o problema sociala ea se rezolva de la sine?

Infractiunea lui Mailat ar fi un bun moment pentru a-i intreba pe italieni ce programe au pentru combaterea saraciei si infractiunilor din rindul emigratiei estice? Cit au cheltuit pentru? Disconfortul de dinaintea oricarui raspuns n-ar putea sa ne scape.

La fel si cu Romania. Oricit de condamnabili sint italienii pentru atitudinea lor exagerata, nepasarea noastra a fost si ea in mina lui Mailat in timp ce a comis aceasta tilharie si celelalte facute inainte.

Ce a facut Romania pentru Romulus Mailat si pentru cei ca el? Daca n-ar fi fost americanii si unii straini din ONG-uri, am fi continuat sa nu-i vedem, sa o tinem tot in capitalismul nostru salbatic. Asa am mai stimulat o dezbatere, o masa rotunda, am mai facut doua-trei locuri pentru studenti, politisti si asistenti sociali cu destinatie expresa.

Ar trebui sa fim onesti si sa recunoastem ca ne-a bucurat de emigrarea in masa a saracilor ignoranti, crezind ca am scapat de o problema. Zicem ca-i o problema si recunoastem repede ca-i asa pentru a nu ajunge in situatia de a constata ca este chiar o tragedie a Europei contemporane. Si acum, cind subiectul a devenit unul de maxima importanta, zicem ca tiganii sint de vina.

Ei ne strica imaginea, ei au declansat un scandal pe care nu-l mai vedem terminat. Ba un politician cu materia cenusie in calduri zice ca italienii au dreptate sa se poarte cum se poarta.

Cit timp au cheltuit politicienii romani pentru a convinge ca situatia romilor si a saracilor din Romania a trecut de limita suportabilitatii? Ce dosare ale problemei au dus la Bruxelles? In general, cit timp au cheltuit pentru asta si cit pentru scandaluri, nu si in ce scop? Chiar si presedintele, el cit s-a luptat pentru cauza in raport cu timpul pierdut pentru circ si lucraturi?

Noi inca facem diferenta dintre tigani si romani, de parca asta ne-ar dezlega de obligatia de a rezolva situatia lor. Dar Uniunea Europeana ce face? Cere Italiei sa respecte dreptul la libera circulatie si sa nu expulzeze decit individual, dupa ce s-a respectat dreptul la aparare.

Adica sa crape in mod legal, cu respectarea tuturor normelor de civilizatie! Dar cind este sa puna banii pentru salvarea lumii sarace, atunci pardon, ea n-a completat corect formularele si n-a intocmit proiectele dupa standard. Cind sa ia banii, Europa civilizata, prin reprezentanti, n-are nici un scrupul.

Pe doua acadele si-un gablonz ea a luat otelul, petrolul, cimentul, orice pentru ca noi nu stim sa le utilizam si, pe deasupra, sintem corupti.Cind sa scoata profit din Est, n-are nici o mila. Cind sa dea bani pentru progresul regiunii sau al populatiilor sarace de aici, mai vedem!