Medicii de familie si cei din spitale nu mai fac fata cazurilor de imbolnaviri provocate de scaderea temperaturilor exterioare. Cei mai multi dintre cei care au fost raportati cu infectii acute ale cailor respiratorii sunt minori. Potrivit Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, din cei 1750 de prahoveni cu viroze respiratorii inregistrati in ultima saptamana nu mai putin de 1250 sunt copii.

Fie ca a fost vorba de simple viroze sau de pneumonii agravate, doctorii sustin ca situatia este alarmanta. In unele situatii se impune internarea si acordarea de ingrijiri medicale de specialitate. „Fluctuatiile de temperatura din ultima perioada au condus la cresterea vizibila a numarului de cazuri de infectii respiratorii.

Zeci de copii se interneaza zilnic la Spitalul de Pediatrie din Ploiesti cu viroze”, ne-a declarat doctorul Dan Decebal, Autoritatea de Sanatate Publica Prahova. Simptomele racelii sunt: dureri de gat sau inrosirea acestuia, dureri de cap si febra, infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, stranut, respiratie dificila pe nas si uneori febra.

Ele apar la 2-3 zile de la infectie si dureaza intre 2 si 14 zile, peste doua treimi din bolnavi vindecandu-se in cel mult o saptamana.