Restructurarea podgoriilor

Sectorul viticol romanesc va primi 25 milioane de euro pentru restructurarea si reconversia podgoriilor pana in 2008. Astfel, banii pe care ii primeste Romania o claseaza pe locul cinci in statele Uniunii Europene. In intervalul 2006-2007, Romania a primit 8 milioane de euro din fonduri europene.

Sectorul viticol este primul care primeste banii europeni, date fiind intarzierile inregistrate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala.

Banii pe care Romania i-a primit pentru sectorul vitei de vie au fost alocati in functie de suprafata cultivata cu vita de vie, care este de aproximativ 3.000 de hectare, precum si de valoarea cererilor pentru finantari, depuse de producatorii romani de vin la Ministerul Agriculturii.

La nivelul judetului nostru suprafata cultivata cu vita de vie este de 7.500 de hectare, din care 7.200 sunt cultivate cu struguri de vin si 300 sunt cultivate cu struguri de masa. Anul acesta a fost cel mai productiv an din ultimii 50 de ani la capitolul strugure si vin.

Ciprian PAP