Potrivit purtatorului de cuvint al CJ Alba, George Sinca, lucrarile Adunarii generale s-au axat pe discutarea rolului regiunilor in generarea unor identitati europene, insistindu-se pe importanta pastrarii specificului local pe care fiecare regiune il are. “Fiecare regiune din Europa are identitatea sa, propriile sale traditii si propria sa cultura.

Am discutat astazi despre importanta pastrarii nealterate a acestor factori si despre punerea lor in valoare pentru a putea asigura astfel o mai buna dezvoltare economica, turistica si culturala a regiunilor si a Europei”, a declarat Ion Dumitrel.

Problema europeana

In plenul Adunarii Generale de ieri s-a discutat si despre problematica romilor. “S-a subliniat ca problema romilor nu este doar a Romaniei, ci este o problema europeana, deoarece se refera la o etnie ce numara peste 10 milioane de oameni raspinditi in aproape toate tarile Europei.

Participantilor la Adunarea Generala le-a fost prezentata si distinctia dintre termenul rom (care denumeste o etnie si este sinonim cu alti termeni din alte limbi - precum gitan sau gipsy) si cuvintul roman (care denumeste o cu totul alta etnie), insistindu-se ca intre cele doua etnii nu trebuie pus semnul egal, deoarece fiecare are specificitatea sa, cultura si obiceiurile sale”, a precizat George Sinca.

“Aseara (n.r - miercuri seara) am avut o alta intilnire, mai restrinsa, a Biroului Politic de Conducere al ARE si am discutat si aici despre situatia tensionata ce a aparut in ultimele zile in Italia”.

Ion Dumitrel

“Aceasta problema a fost reluata si astazi in Adunarea Generala si s-a insistat pe gasirea unor solutii rationale, care sa nu puna in pericol o relatie buna existenta demult intre doua popoare. Evenimente extreme si izolate ca acesta nu sint caracteristice romanilor si inteaga Europa trebuie sa stie ca Romania este o tara civilizata, nu o tara de hoti si cersetori!”

In cursul zilei de ieri, era programata si semnarea unui protocol de colaborare a judetului Alba cu regiunea Friuli Venezia Giulia, regiunea care gazduieste Adunarea Generala ARE din acest an, al carei presedinte detine si functia de presedinte al ARE.

“Prin realizarea unor astfel de parteneriate, pe domenii concrete, judetul Alba ajuta si la imbunatatirea imaginii pe care romanii si Romania o au in strainatate”, a conchis Ion Dumitrel.