Ieri s-a deschis hala agroalimentara din Piata Mihai Viteazu, un spatiu ce se dorea a fi de lux pentru producatorii agricoli. Li s-au promis toate utilitatile, caldura si confort. Ieri, la orele amiezii, citiva vinzatori rasfirati printre tarabe isi frecau miinile de la frigul patrunzator, la fel de intepator ca si cel de afara.

„Putem sa facem ceva? Nu putem... Platim, n-avem ce face“, spune o batrinica ce vinde citeva pungi de boia in noua hala agroalimentara. La citiva pasi mai incolo, o tinara fardata, care numai a producator agricol nu aduce, povesteste ca plateste 14 milioane de lei vechi pentru o masa. „Incercam sa ne descurcam. Avind in vedere frigul de afara, este mai bine aici.

Asta daca o sa se dea caldura...Vedem, daca nu merge, ne lasam de comert“, povesteste vinzatoarea. „Am platit pentru doua mese aproape 700 de euro“, spune o alta femeie. Aceasta recunoaste ca nu este producator agricol, ci Persoana Fizica Autorizata.

Alternativa din Piata Abator

Radu Vlas, patronul firmei Ardealul Construct, care a primit in concesiune terenul din Mihai Viteazu de la Primarie, a declarat pentru monitorul ca hala agroalimentara va fi incalzita in zilele urmatoare. „Deocamdata inca se lucreaza la racordari, nu pot sa spun cu exactitate cind se va furniza caldura la capacitate maxima“, a specificat acesta.

Potrivit lui Vlas, 90% dintre mese au fost deja inchiriate. „Nu pot sa va spun cind se vor muta in hala, asta depinde de cei de la Primarie“, a completat omul de afaceri. Municipalitatea le-a mai lasat ragaz pietarilor pina miine sa isi stringa marfa si sa elibereze spatiul din fata halei. Unii dintre ei se vor muta inauntru, iar cei mai multi se vor reorienta spre alte piete.

Primaria a oferit o alternativa, amenajind un spatiu in Piata Abator, cu conditia ca producatorii agricoli sa se conformeze conditiilor impuse.

Propunerea PSD, contestata de Vlas

Consilierii locali au luat in discutie situatia Pietei Mihai Viteazu la sfirsitul saptaminii trecute. Ieri, presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, a declarat ca ar fi bine ca hala din Piata Mihai Viteazu sa fie rascumparata de la investitor.

„Tot ce este legat de investitia pe zona de desfacere a productiei agricultorilor ar trebui sa treaca in sarcina Consiliului Local, noi sa administram si sa asiguram niste conditii decente pentru ca in municipiul Cluj-Napoca sa avem produse proaspete si naturale.

Sint favorizati en-gros-istii, pentru ca ei nu au alta treaba decit sa isi vinda produsele sau cele cumparate de la producatori, in timp ce acestia din urma sint defavorizati“, a declarat ieri Remus Lapusan.

Presedintele filialei PSD Cluj-Napoca a precizat ca urmeaza sa fie constituita o comisie tehnica a Primariei si a Consiliului Local pentru verificarea modului in care poate fi implementata initiativa partidului.

Referitor la aceasta propunere, patronul firmei Ardealul Construct, Radu Vlas, a spus ca investitia nu poate fi vinduta pe bucati. „Conform contractului incheiat cu Primaria, obiectivul poate fi rascumparat doar in intregime“.