Esential

Constanta-Marea Neagra, „inecata in petrol“

Presa europeana taxeaza tot mai vehement incompetenta administratiei ruse a transporturilor, care a dat unda verde transportului de petrol pe mare inainte de furtuna. Mai multe cotidiene si site-uri de specialitate au argumentat pericolul care planeaza asupra ecosistemului Marii Negre, in urma accidentului ecologic produs duminica.

Ucraina este ingrijorata ca nu va putea face fata recuperarii celor peste 1.300 tone de petrol, deversate sambata noapte in Stramtoarea Kerci.

Potrivit Korrespondent.net, un expert ucrainean din cei 80 trimisi sa salveze ecosistemul marin a declarat ca "lipsesc mijloacele tehnice si personalul competent" pentru operatiunile de curatare a apelor. Situatia este ingreunata de furtuna, care impiedica desfasurarea actiunilor de purificare a marii si ofera motive serioase de neliniste fata de viitorul sezon turistic de pe plaja Crimeei.

Adevarul

Cluj-Spionaj la Radiocomunicatii

Fostul director al Societatii Nationale de Radiocomunicatii, sucursala Cluj, Macsim Vasilis, a fost trimis in judecata de catre procurorii DIICOT, pentru ca ar fi intrat fara autorizatie in sistemul de webmail (posta electronica - n.r.) al societatii.

Vasilis este acuzat ca a folosit parola contabilului-sef al SNR Cluj, Gheorghe Balaj, si ca a luat mai multe date pe care le-a trimis la DNA si la Curtea de Conturi.

Accesarea fara drept a unui sistem informatic, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, dar si obtinerea fara drept a unei parole sunt infractiuni pedepsite de Codul Penal.

Macsim Vasilis recunoaste ca a accesat sistemul de webmail a SNR. „Eu nu m-am ascuns. Am accesat de acasa reteaua cu o parola pe care am gasit-o intamplator. Daca vroiam sa ma ascund, accesam reteaua de la un internet caffe sau de pe un sistem zapp care schimba IP-ul (numarul de identificare - n.r.) calculatoarelor.

Datele gasite de mine arata neregulile uriase care se produc la SNR”, a spus Vasilis. EvZ.

Un an si jumatate ca sa-ti faci buletin pentru casa si teren

Sute de clujeni stau ore in sir in fata Biroului de Carte Funciara Cluj. Pentru un CF, un clujean poate astepta chiar si un an si jumatate. Sunt si alte riscuri: cine se lasa pe mana angajatilor institutiei risca sa ajunga proprietarul unui imobil care nu ii apartine.

Harababura de la Biroul de Carte Funciara Cluj a culminat in urma cu cinci luni, cand un clujean exasperat de asteptari a agresat o angajata a institutiei.

HotNews

Economie

Eveniment

Cluj-Camioane Bechtel deviate

Prefectul Calin Platon a solicitat companiei Bechtel o informare cu privire la situatia achizitionarii de terenuri in apropierea aliniamentului Autostrazii Transilvania, tronsonul 2B.

Dupa ce va primi situatia, prefectul s-a angajat sa ii convoace pe primarii din judet pentru a discuta posibilitatea amenajarii unor drumuri care sa ocoleasca localitatile clujene tranzitate in prezent de camioanele de mare tonaj ale Bechtel.

Astfel se incearca evitarea distrugerii respectivelor drumuri judetene. Decizia a fost luata ieri, in urma unei intrevederi cu reprezentantii Bechtel si cei ai Consiliului Judetean (CJ) Cluj.

in cadrul discutiilor, presedintele CJ, Marius Nicoara, a declarat ca insitutia primeste o sumedenie de semnale de alarma de la cetatenii din comunele clujene tranzitate de camioanele Bechtel: Sandulesti, Petrestii de Jos, Iara, Baisoara sau Savadisla. Ziua de Cluj

Companii

Vanzarile de carte au dus afacerile Diverta la 30 mil. euro

Reteaua Diverta, parte a grupului RTC, a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de peste 30 mil. euro, in crestere cu aproximativ 28% fata de perioada similara a anului trecut, vanzarile de carte in aceasta perioada fiind cu 35% mai mari fata de perioada ianuarie-septembrie 2006.

''Luand in considerare evolutia pozitiva a vanzarilor in primele noua luni din acest an, estimam sa incheiem exercitiul financiar 2006-2007 cu o cifra de afaceri de 47 mil. euro", a declarat Dan Rosu, general manager Diverta. Compania se va extinde pana la sfarsitul anului cu patru noi magazine in Targu-Mures, Brasov, Alba-Iulia si Petrosani.

Ziarul Financiar

Peter Murray la Cluj

Brandul vestimentar Peter Murray se lanseaza azi in Cluj. Compania, care produce imbracaminte de lux, a deschis deja primul magazin din tara, in complexul comercial Polus Center. La lansarea brandului in Romania va fi prezent azi si designerul companiei portugheze, Paulo Pinto.

Urmatorul magazin pe care compania vrea sa-l deschida in tara este in incinta Mures Mall, proiect al dezvoltatorului clujean Matrix Investments. Extinderea retelei se opereaza in regim de franciza, care costa 15.000 de euro la un contract pe 10 ani.

Informatia de Cluj

Cluj-Curse directe de la Cluj la Londra cu preturi incepand de la 89 de lei

Wizz Air si-a facut ieri intrarea oficiala pe aeroportul din Cluj cu un zbor spre Budapesta si un altul catre Londra.

Operatorul si-a mutat toate cursele din Transilvania de la Targu-Mures la Cluj, destinatiile oferite fiind Budapesta, Barcelona, Roma si Londra. Acestora li se vor adauga anul viitor Dortmund (28 februarie), Milano - Bergamo si Valencia (15 mai). Pretul biletelor incepe de la 89 de lei.

Directorul general al companiei, Joszef Varadi, a anuntat ca Wizz Air va deschide la Cluj, pe 15 mai 2008, a doua baza operationala din Romania (dupa cea din Bucuresti) si a opta din regiune. Aceasta va avea in dotare o aeronava noua de tip A 320, operata de un echipaj local.

„Anul viitor estimam ca vom transporta 300.000 de pasageri de la Cluj. Impreuna cu baza de la Bucuresti, dorim sa transportam in 2008 un milion de pasageri romani si sa ajungem cel mai mare transportator low cost din Romania”, a precizat directorul Wizz Air.

Amintind studii ale York Aviation din Marea Britanie, Joszef Varadi estimeaza ca traficul Wizz Air va aduce anul viitor 8,3 milioane de euro venituri suplimentare pentru Transilvania, suma urmand sa ajunga la 23 de milioane in 2010. Previziunile includ atat banii din servicii sau dezvoltarea infrastructurii, cat si banii care vor fi cheltuiti de turistii veniti in Ardeal cu avionul.

Din primavara, pe aeroportul clujean va opera si Lufthansa, cu destinatii mai ales catre Germania. Si alte companii, precum British Airway, Sky Europe si un operator din India, si-au aratat interesul pentru aeroportul de la Cluj-Napoca. Evenimentul Zilei